ΟΛΟ το πόρισμα για τη Χρυσή Αυγή

Δείτε το πόρισμα του αντεισαγγελέα για τη Χ.Α. Την Τετάρτη, τελικά, η απολογία Μιχαλολιάκου. Την Τρίτη απολογούνται Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Λαγός και Μίχος. Κρατούνται στη ΓΑΔΑ. Παραδόθηκε ο Χρήστος Παππάς.

ΟΛΟ το πόρισμα για τη Χρυσή Αυγή

Προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη πήραν ο Ν. Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι βουλευτές της Χρυσής Αυγής από τον ανακριτή και οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μιχαλολιάκος ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία του κατά 24 ώρες και να απολογηθεί την Τετάρτη, αίτημα που έγινε αποδεκτό. Οι υπόλοιποι συλληφθέντες (πλην τριών που θα απολογηθούν την Τρίτη) έλαβαν προθεσμία για την προσεχή Τετάρτη.

Οι συλλήψεις έγιναν μετά το πόρισμα του αντεισαγγελέα (δείτε το ολόκληρο στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"), το οποίο αποκαλύπτει ότι υπάρχει και οπλισμός της Χρυσής Αυγής, ο οποίος είναι κρυμμένος.

Το μεσημέρι της Κυριακής παραδόθηκε και ο βουλευτής Χρήστος Παππάς, τον οποίο έψαχναν οι αρχές, καθώς αν υπήρχε σύλληψη εντός της προθεσμίας του αυτόφωρου θα έπρεπε να συνεδριάσει η ολομέλεια για να άρει την ασυλία του. Προσερχόμενος στη ΓΑΔΑ ο Χρήστος Παππάς τόνισε πως πρόκειται για πολιτική δίωξη και επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως όλα αυτά έγιναν επειδή ανέβαιναν διαρκώς τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Παππάς ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη. Θα παραμείνει κρατούμενος, όπως και οι συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση, στη ΓΑΔΑ, μέχρι την απολογία του. Νωρίτερα, λίγο πριν μπει στο εισαγγελικό γραφείο, φώναξε προς τους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία "μην τους πιστεύετε, είναι ψεύτες. Είναι κατοχική κυβέρνηση. Ζήτω ο εθνικισμός".

Τα γεγονότα του Σαββάτου

Οι συλληφθέντες από το Σάββατο βουλευτές (εκτός του Μιχαλολιάκου οι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Λαγός και Μίχος) μεταφέρθηκαν φορώντας χειροπέδες και συνοδεία αντρών της αντιτρομοκρατικής στα δικαστήρια της Ευελπίδων το απόγευμα του Σαββάτου. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση και ανά περίπτωση για παράνομη οπλοκατοχή. Εν συνεχεία οδηγήθηκαν σε ειδικούς ανακριτές διαφθοράς. 

Σημειώνεται ότι αρχικά η δικογραφία θα ανατεθεί σε τακτικό ανακριτή, ενώ στη συνέχεια -λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης- θα συγκληθεί η Ολομέλεια των Εφετών, προκειμένου να οριστεί εφέτης ανακριτής που θα συνεχίσει την έρευνα.

Βγαίνοντας από τη ΓΑΔΑ καθ' οδόν προς την Ευελπίδων, ο Ηλίας Κασιδιάρης φώναξε «ζήτω η Ελλάδα». Φτάνοντας στην Ευελπίδων, η σύζυγος του Μιχαλολιάκου και βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Ζαρούλια φώναξε στον άνδρα της «αγάπη μου τους ξεφτίλισες», ενώ ο βουλευτής της Χ.Α. κ. Παναγιώταρος είπε «θα φάτε το βράδυ μνημόνιο» και ο Ηλίας Κασιδιάρης «κουφάλες, δεν λυγίζουμε».

Από την Ευελπίδων πέρασαν και οι υπόλοιποι 16 συλληφθέντες, μεταξύ αυτών τρεις γυναίκες. Ορισμένοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Εξ αυτών οι οκτώ φέρεται να ήταν παρόντες στη δολοφονία του Π. Φύσσα
Η δικογραφία μεταφέρθηκε σε τρεις κούτες στα δικαστήρια. 

 

 

 

Οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαραλαμπο Βουρλιώτη σχετικά με παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης.

«Φωτιά» το πόρισμα

Στο εννιασέλιδο πόρισμα (οι δυο τελευταίες σελίδες έχουν τα ονόματα των 32 συλληφθέντων) που συνέταξε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός περιγράφεται η ιεραρχία και η δομή της οργάνωσης η οποία λειτουργεί από το 1987. Ως αρχηγός περιγράφεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ως υπαρχηγός ο βουλευτής Χρήστος Παππάς.

Τα αδικήματα που περιγράφονται αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης -αυτό είναι διαρκές και ισχύει μέχρι τη σύλληψη του δράστη-, πέντε ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκβίαση, βομβιστικές επιθέσεις και επικίνδυνες σωματικές βλάβες.

Αναζητείται επί του παρόντος στο πλαίσιο της έρευνας αν έχει τελεστεί το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Συνολικά πρόκειται για δέκα κακουργηματικές πράξεις. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η εγκληματική οργάνωση υφίσταται από το 1987 και είναι δομημένη στην αρχή του Führerprinzip, δηλαδή υπάρχει ανώτερος αρχηγός στον οποίο αναφέρονται όλοι. 

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από το 1974 που συλλαμβάνεται αρχηγός κόμματος και βουλευτές χωρίς άρση ασυλίας.

Οι ανήλικοι της ομάδας Κένταυρος

Ανατριχιαστικό είναι το εύρημα που εντόπισε ο εισαγγελέας κατά την έρευνά του και αφορά τη στρατολόγηση ακόμα και ανήλικων παιδιών στην οργάνωση. Σύμφωνα με το Real.gr, υπήρξε εκτεταμένη στρατολόγηση ανηλίκων, ειδικά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου είχε συγκροτηθεί ομάδα νεαρών με την κωδική ονομασία Κένταυρος. Τα παιδιά αυτά στρατολογούνταν, εκπαιδεύονταν και υπόκεινταν σε σκληρή ναζιστική προπαγάνδα, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη στελέχωση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο που καταγράφεται στο πόρισμα είναι η ενεργή εμπλοκή και διασύνδεση της Χρυσής Αυγής με το οργανωμένο ποινικό έγκλημα. Πιο συγκεκριμένα, ο αντεισαγγελέας μετά την επεξεργασία των στοιχείων διαπίστωσε τη διασύνδεση στελεχών της Χρυσής Αυγής με κυκλώματα προστασίας της νύχτας. Ενδεικτικά αναφέρεται η δράση μελών του κόμματος στην περιοχή του Κορυδαλλού, όπου τα στελέχη της Χ.Α. είχαν ανοιχτό πόλεμο με άτομα αλβανικής καταγωγής για την προσφορά «προστασίας» σε μαγαζιά.

Αποκαλυπτικό είναι το πόρισμα του αντεισαγγελέα για τη δολοφονία του Π. Φύσσα, στην οποία εμπλέκονται ακόμα και τα ηγετικά κλιμάκια της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου υπήρξε ενημέρωση του υψηλού ηγετικού κλιμακίου της Χρυσής Αυγής και σε πολύ ανώτατο επίπεδο αποφασίστηκε να αποκρυβεί η σχέση του Ρουπακιά με το κόμμα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες για το περιεχόμενο του πορίσματος, το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου στήθηκε ένα κέντρο επιχειρήσεων υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Παππά, το οποίο κινητοποίησε στελέχη της Χρυσής Αυγής να σπεύσουν στο Κερατσίνι «καθώς υπάρχει συμπλοκή χρυσαυγιτών με αριστεριστές».

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες αυτές, όπως προκύπτει από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα υπήρξε τηλεφώνημα προς τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής προκειμένου να ενημερωθεί για όσα συνέβησαν.

Οι συλλήψεις

Οι εξελίξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής ήταν καταιγιστικές, καθώς τα ξημερώματα του Σαββάτου άρχισε μπαράζ συλλήψεων, το οποίο μάλιστα ξεκίνησε από τον επικεφαλής του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο.

Οι συλλήψεις έγιναν βάσει της διαδικασίας του αυτοφώρου. Συνελήφθησαν οι βουλευτές Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Γιάννης Λαγός.

Λίγο μετά τις 14:30 πήγε στη ΓΑΔΑ και παραδόθηκε και ο Ν. Μίχος και πλέον, από τους βουλευτές, αναζητούνταν μόνο ο Χρήστος Παππάς. Επίσης έχει συλληφθεί ο πυρηνάρχης της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης, ο οποίος φέρεται μέσω της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου ότι έχει συνομιλήσει επτά φορές με τον δράστη της δολοφονίας του 34χρονου Παύλου Φύσσα.

Συνολικά στην υπόθεση εμπλέκονται πάνω από 30 άτομα μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί (αλλά όχι εν ενεργεία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων). Ένας εκ των αστυνομικών είναι ειδικός φρουρός. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, υπηρετεί στην ομάδα ΔΙΑΣ και ενοχοποιείται για σχέσεις με την οργάνωση από τηλεφωνικές επικοινωνίες του με μέλη της Χ.Α., οι οποίες προέκυψαν από την άρση τού απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Η δεύτερη είναι ανθυπαστυνόμος που υπηρετεί στον Πειραιά.

Παρουσία 10 εισαγγελικών λειτουργών έγιναν έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων, αλλά και στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Δένδιας - Αθανασίου

Στο μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν το πρωί του Σαββάτου οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου και ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό.,

Εξερχόμενος ο Νίκος Δένδιας δήλωσε: «Εγώ και ο κ. Αθανασίου ενημερώσαμε τον κ. Σαμαρά για τα τελευταία γεγονότα. Η ΕΛ.ΑΣ. υπό τις εντολές της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης έκανε το καθήκον της για την προάσπιση της Δημοκρατίας».

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου υπογράμμισε: «Είχα πει χθες και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή και οι θεσμοί λειτουργούν. Η Δικαιοσύνη κινήθηκε με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα. Για όσους συνελήφθησαν θα υπάρξει δίκαια δίκη. Το τονίζω: δίκαιη δίκη».

Ουρανία Μιχαλολιάκου: "Είμαι περήφανη για τον πατέρα μου"

Εν αναμονή της προσαγωγής των συλληφθέντων βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στην οδό Ευελπίδων, είχε προσέλθει η σύζυγος του Ν.Μιχαλολιάκου Ελένη Ζαρούλια και η κόρη του Ουρανία Μιχαλολιάκου, συνοδευόμενη από ομάδα δικηγόρων.

Η Ουρανία Μιχαλολιάκου επανέλαβε ότι είναι υπερήφανη για τον πατέρα της και χαρακτήρισε παράνομη τη σύλληψή του, καθώς "διώκεται για τις ιδέες του". Τόνισε επίσης ότι "θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Δεν μας φοβίζει τίποτε". Νωρίτερα, εξερχόμενη από το κτίριο της ΓΑΔΑ, είχε δηλώσει: "Είμαι περήφανη για τον πατέρα μου, όπως θα όφειλε κάθε παιδί του οποίου ο πατέρας γίνεται θύμα πολιτικής δίωξης. Δεν μας τρομάζει τίποτα".

Όπλα και μετρητά στο σπίτι Μιχαλολιάκου

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σπίτι του αρχηγού της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν ένα πιστόλι, ένα περίστροφο και μία κυνηγετική καραμπίνα. Επίσης, η αστυνομία βρήκε πλήθος φυσιγγίων κυνηγετικών και πυροβόλων όπλων, 43.100 ευρώ και υπολογιστές και USB, που θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για διερεύνηση.

Αντίδραση από Χ.Α.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ο βουλευτής του κόμματος Ηλίας Παναγιώταρος που μετέβη στη ΓΑΔΑ και εν συνεχεία συνελήφθη είπε ότι ο κόσμος θα εξυψώσει τη Χρυσή Αυγή, είτε με αυτό το όνομα είτε με άλλο. Ο Γιώργος Γερμενής, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η Χρυσή Αυγή έφτασε το 15% και γι’ αυτό την πολεμούν. «Ξήλωσαν αστυνομία και ΕΥΠ για να μας συλλάβουν». 

Έξω από τη ΓΑΔΑ είχαν συγκεντρωθεί οπαδοί της Χρυσής Αυγής, που αργότερα αποχώρησαν, και αστυνομικές δυνάμεις.

H βουλευτική ιδιότητα

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, διατηρούν τη βουλευτική ιδιότητα ακόμη και μετά τη σύλληψή τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Τη βουλευτική ιδιότητα χάνει βουλευτής μόνο αν υπάρξει απόφαση της Δικαιοσύνης για στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, για το σενάριο της παραίτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής που συντηρεί τα τελευταία 24ωρα ο κ. Μιχαλολιάκος, ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι κάθε βουλευτής μπορεί οποτεδήποτε να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα με γραπτή δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής.

Η πλήρωση των βουλευτικών εδρών που χηρεύουν γίνεται σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Τη θέση των παραιτηθέντων βουλευτών καταλαμβάνουν οι αναπληρωματικοί τους εκτός και αν δηλώσουν γραπτώς ότι δεν επιθυμούν τη βουλευτική ιδιότητα.

Κόβεται η χρηματοδότηση για τη Χρυσή Αυγή

Να σημειωθεί ότι σε κυβερνητική σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή με τη συμμετοχή των Γ. Μιχελάκη, Ν. Δένδια και Χ. Αθανασίου αποφασίστηκε η νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων - θα αρκεί η άσκηση δίωξης για κακουργηματικές πράξεις. Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών:

Στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης για την απόλυτη προάσπιση της νομιμότητας και την αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια, και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάκη Βορίδη με θέμα την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων, όταν εναντίον προσώπων που τα διοικούν ή Βουλευτών τους έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις.

Όπως αποφασίστηκε, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v