Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επόμενες κινήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου

Ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τη δράση Αστυνομίας-Δικαιοσύνης. Ποιες νομοθετικές παρεμβάσεις ετοιμάζει. Απορρίπτει το ενδεχόμενο εκλογών. Πως αντιδρά η αντιπολίτευση. Τι συζήτησαν Σαμαράς-Βενιζέλος στις ΗΠΑ.

Οι επόμενες κινήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου
Η επόμενη ημέρα, μετά τη σύλληψη βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι δύο άνδρες απέρριψαν το ενδεχόμενο εκλογών. 

Πιο αναλυτικά, στο ζήτημα της Xρυσής Aυγής υπάρχει απόλυτη συμφωνία και συνεννόηση. «Η δημοκρατία έχει θεσμούς αυτοπροστασίας με κορυφαία τη δικαιοσύνη» είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Βενιζέλος, αναχωρώντας για το αεροδρόμιο.

Πηγές πολύ κοντά στον πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τόνιζαν ότι πέρα από την εξέλιξη των δικαστικών διαδικασιών, τις οποίες κινεί μόνη και ανεξάρτητα η Δικαιοσύνη, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει όλες τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Αυτές περιλαμβάνουν όχι μόνο την κατάθεση του λεγόμενου αντιρατσιστικού νόμου, ο οποίος θα είναι ένας ολοκληρωμένος νόμος για την προστασία της δημοκρατίας και της κοινωνικής ειρήνης και ασφάλειας, αλλά και νομοθετικές ρυθμίσεις που ακυρώνουν κάθε προσπάθεια θεσμικού ευτελισμού ή καταστρατήγησης, εκ μέρους των βουλευτών της ΧΑ,των κοινοβουλευτικών διαδικασιών (παραιτήσεις για να προκληθούν αναπληρωματικές εκλογές κλπ.).

Άξονας της συμφωνίας Σαμαρά - Βενιζέλου είναι η διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας και η απόλυτη απόρριψη κάθε ιδέας περί εκλογών.

Οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν επίσης για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (ΕΑΣ ΕΛΒΟ ΛΑΡΚΟ, κινητικότητα κοκ). Η στάση της κυβέρνηση είναι απολύτως σταθερή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βενιζέλος : Όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα, ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο ανάπτυξη και απασχόληση.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε επίσης τον Πρωθυπουργό για τις σημαντικότερες από τις επαφές του στο πλαίσιο της ΓΣ του ΟΗΕ και ιδίως για το κυπριακό και το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, ζητήματα για τα οποία οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό.

Δικαιοσύνη, σταθερότητα, όχι εκλογές

Υπενθυμίζεται ότι χθες, αναχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έδωσε το στίγμα της κυβέρνησης, λέγοντας "Δικαιοσύνη, σταθερότητα, όχι εκλογές". 

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκαναν οι υπουργοί Δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης εξερχόμενοι από το Μέγαρο Μαξίμου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός οικονομικών, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Ο Σίμος Κεδίκογλου, από την πλευρά του, σε ερώτηση για το αν η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές απάντησε αρνητικά τονίζοντας πως θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον εκλογικό νόμο.
«Μια εγκληματική οργάνωση δεν μπορεί να διαταράξει την πολιτική σταθερότητα ή να υπαγορεύσει τις εξελίξεις», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Πολιτικοί και νομικοί κύκλοι σημείωναν ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Στην περίπτωση παραιτήσεων των Βουλευτών της Χρυσής Αυγής θα γίνουν επαναληπτικές στις περιφέρειες που εκλέγονται. Αναφορικά με το θέμα του βουλευτή επικρατείας, αν και υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις εκτιμάται ότι μπορεί να βρεθεί λύση (όπως η Βουλή να λειτουργήσει με 299 βουλευτές).

ΣΥΡΙΖΑ: Επιτέλους ο κ. Σαμαράς πράττει το αυτονόητο

Για τις εξελίξεις συνεδρίασε χθες η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε προ ολίγου, αναφέρει τα εξής:

"Εδώ και δύο χρόνια μερίδα του πολιτικού, μιντιακού και επιχειρηματικού κατεστημένου έδωσαν τροφή και χώρο να αναπτυχθεί και να θεριέψει το τέρας του φασισμού. Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει ότι η ΧΑ δεν είναι απλά ένα φασιστικό πολιτικό κόμμα αλλά εγκληματική συμμορία. Έχουν τεράστιες ευθύνες, όλοι όσοι τώρα κάνουν πως ξαφνιάζονται και υποκριτικά, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης, αναγκάζονται να πράξουν τα αυτονόητα, Είναι οι ίδιοι που μέχρι χθες έδειχναν ανοχή και συνενοχή. Είναι οι ίδιοι που έκαναν τα στραβά μάτια για τη διαπλοκή των εγκληματιών με θύλακες μέσα στον κρατικό μηχανισμό. Είναι οι ίδιοι που ανερυθρίαστα έκαναν σκέψεις ακόμα και για μετεκλογική συνεργασία μαζί τους. Είναι οι ίδιοι που σε κάθε ευκαιρία χρησιμοποιούσαν τη ΧΑ για να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενοι την άθλια και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων.

Σήμερα αποδεικνύεται ότι η δημοκρατία και το ισχύον νομικό μας πλαίσιο μας παρέχουν κάθε δυνατότητα, ώστε οι εγκληματίες να τεθούν με αποφασιστικότητα ενώπιον του Νόμου. Επιτέλους ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του πράττουν το αυτονόητο. Έστω και αργά. Έστω και μετά από πέντε δολοφονίες και εκατοντάδες εγκληματικές επιθέσεις.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, αντικειμενικά γυρίζουμε σελίδα. Τόσο η πολιτική επιλογή της ανοχής στους νεοναζί όσο και η αθλιότητα των δύο άκρων καταρρέει με πάταγο. Οι προφανείς ευθύνες της κυβέρνησης δεν παραγράφονται. Εντούτοις αυτό που προέχει τώρα είναι το μαχαίρι να φθάσει στο κόκκαλο και να αποξηλωθούν οι παρακρατικοί και ναζιστικοί θύλακες στον κρατικό μηχανισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν και θα βρίσκεται πάντα στη πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στον φασισμό, στη πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Ο αγώνας αυτός είναι πρωτίστως πολιτικός και ιδεολογικός.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να απομονώσει πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά το φασισμό. Αυτή είναι η μόνη εγγύηση για τη δημοκρατία και την ομαλότητα. Τη δημοκρατία και την ομαλότητα που δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να εγγυηθεί η κυβέρνηση του μνημονίου, μόνον ο λαός μας μπορεί να την εγγυηθεί. Το αποφασιστικό χτύπημα στη φασιστική απειλή είναι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η λαϊκή κυριαρχία. Είναι η δημοκρατική ανατροπή της μνημονιακής βαρβαρότητας. Είναι η δημοκρατική διέξοδος και η λαϊκή ετυμηγορία".

ΠΑΣΟΚ: Μικροκομματικές λογικές δεν χωρούν

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκαν χθες τα εξής: «Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και έχει ως θεμελιώδες καθήκον την προστασία της Δημοκρατίας,του κράτους δικαίου και της έννομης τάξης. Τη σεβόμαστε και τη στηρίζουμε στην άσκηση του θεσμικού της ρόλου. Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του θέτουμε το ζήτημα της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και προτείνουμε την ενιαία στάση του Συνταγματικού Τόξου και την επιβολή της έννομης τάξης εδώ και μήνες.Πριν την πλήρη αποθράσυνση της ΧΑ.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι προφανές ότι ενεργοποίησε θεσμικά αντανακλαστικά που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες υπάρχει συμφωνία και συνεννόηση Πρωθυπουργού και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης (νομοθετικές πρωτοβουλίες, ο αντιρατσιστικός νόμος, χρηματοδότηση κομμάτων που υποκρύπτουν εγκληματική οργάνωση κλπ ). Σε περίπτωση παραίτησης των βουλευτών τη Χρυσής Αυγής θα εφαρμοστεί ο,τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, ενώ και ο νομοθέτης μπορεί να ρυθμίσει ζητήματα στο πλαίσιο του Συντάγματος. Μια εγκληματική οργάνωση δεν μπορεί να διαταράξει την πολιτική σταθερότητα ή να υπαγορεύσει τις εξελίξεις.

Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως εγγυητής της σταθερότητας με την οποία δεν μπορεί να παίζει κανείς. Συζητήσεις και σενάρια εκλογών είναι ανυπόστατα και ανεύθυνα. Μικροκομματικές λογικές δεν χωρούν. Τώρα περισσότερο από πότε απαιτείται σταθερότητα και εθνική ενότητα στη βάση του σεβασμού της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

ΚΚΕ: Ναζιστικό μόρφωμα η ΧΑ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχολίασε: «Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, σχετικά με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και τις διασυνδέσεις της με εγκληματικά κυκλώματα και με τον κρατικό μηχανισμό δεν ξαφνιάζουν κανέναν. Αποκαλύπτουν το χαρακτήρα και το ρόλο της Χρυσής Αυγής ως ναζιστικό μόρφωμα, ακραία φωνή του κεφαλαίου και του συστήματος, ορκισμένο εχθρό του λαού. Κανένας εφησυχασμός. Η λαϊκή πάλη και συμμαχία είναι αυτή που μπορεί να απονομιμοποιήσει και να ξεριζώσει τη ΧΑ, να βάλει τέρμα στο σύστημα που τη γεννά και τη θρέφει».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας είπε στο Mega ότι «υπάρχουν πληθώρα άλλων επιθέσεων και άλλων εγκληματικών ενεργειών του κοινού ποινικού δικαίου.Πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες για τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές.Κατά τη γνώμη του ΚΚΕ ο λαός πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και να μην εφησυχάζει».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v