Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ηταν αποφασισμένοι να αφαιρέσουν ζωές»

(upd2) Ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται Μιχαλολιάκος και βουλευτές. Πώς περιγράφουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες τη στρατολόγηση. Ο «ανοικτός» και ο «κλειστός» πυρήνας και ο... Λαγός. Επιχειρησιακός αρχηγός ο Κασιδιάρης.

«Ηταν αποφασισμένοι να αφαιρέσουν ζωές»

Το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης αποδίδεται στον Ν. Μιχαλολιάκο και στους υπόλοιπους βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Λαγός, Μίχος και Παππάς), που βρίσκονται στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ και θα απολογηθούν τις επόμενες ημέρες.

Πρακτικά ο ανακριτής τους κατηγορεί ότι είχαν τον έλεγχο της εγκληματικής οργάνωσης, γεγονός που σημαίνει ότι, αν καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ποινές από 10 ως 20 χρόνια. Παράλληλα, η κατηγορία είναι τέτοια που το πιθανότερο είναι ότι θα οδηγήσει σε προφυλάκιση.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες θα κατηγορηθούν για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση γεγονός που συνεπάγεται ότι είναι στην κρίση του ανακριτή η προφυλάκισή τους. Οι ποινές που αντιμετωπίζουν είναι από 5 ως 10 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κατηγορητήριο ο Ηλίας Κασιδιάρης θα περιγράφεται ως επιχειρησιακός αρχηγός, υπεύθυνος για την εκπαίδευση. Επιπλέον θα περιγράφεται διευθυντήριο επτά-οκτώ ατόμων. Να σημειωθεί ότι από την άρση τηλεφωνικών συνομιλιών προέκυψε ότι τη μέρα της δολοφονίας Π. Φύσσα υπήρξε τηλεφώνημα του Λαγου σε Παναγιώταρο και Μιχαλολιάκο.

Ηδη, εκδόθηκαν νέα εντάλματα σύλληψης για τους εννέα κατηγορούμενους που παραμένουν ασύλληπτοι, καθώς πέρασε η περίοδος του αυτόφορου.

Τι κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Αναλυτικά στοιχεία για τη δομή, την ιεραρχία και τον τρόπο δράσης της Χρυσής Αυγής έδωσαν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής. Οι μαρτυρίες τους υπήρξαν καταλυτικές για τη σύνταξη του πορίσματος από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος των έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής και των λοιπών εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Οι δύο μάρτυρες περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο κάποιος εισερχόταν στους κόλπους της Χρυσής Αυγής, ενώ όπως αποκαλύπτουν υπήρχαν δύο ομάδες, η κλειστή, από την οποία παίρνονταν οι αποφάσεις, και η ανοιχτή, που ήταν ένα προκαταρκτικό στάδιο.

Όπως προκύπτει από την κατάθεση του μάρτυρα Α, αιτία για την επαφή του με τη Χρυσή Αυγή ήταν οικονομικά προβλήματα. "Ένας γνωστός, μου είπε να απευθυνθώ στην τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής λέγοντάς μου ότι θα με βοηθήσουν να βρω δουλειά", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος σημειώνει πώς μπήκε στην τοπική οργάνωση της Νίκαιας . "Υπήρχαν ιδιαίτερα μέτρα φύλαξης στα γραφεία της οργάνωσης (σωματοφύλακες, έλεγχος ταυτότητας). Εκεί με υποδέχθηκε ο γ.γ. το όνομα του οποίου είναι Μάκης. Πήραν τα στοιχεία μου και ο Μάκης με ρώτησε αν θέλω να γίνω ενεργό μέλος της οργάνωσης. Εγώ χωρίς να ξέρω τι σημαίνει απάντησα καταφατικά. Δεν διανοήθηκα ότι στις εκδηλώσεις θα υπήρχαν βιαιοπραγίες. Με το πέρασμα του χρόνου κατάλαβα ότι δεν πρόκειται για απλό κόμμα, αλλά για οργάνωση που στόχευε στη βία, και όχι στην απλή βία. Αυτοί ήταν αποφασισμένοι ακόμα και να αφαιρέσουν ζωές αν θεωρούσαν ότι το θύμα είναι αντίπαλός τους".

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, γίνονταν συγκεντρώσεις την Τρίτη και την Παρασκευή, στη Νίκαια τη Δευτέρα και την Πέμπτη, όπου γινόταν πλύση εγκεφάλου από τα ανώτερα στελέχη ότι "μόνο η Χ.Α. είναι υγιής δύναμη του τόπου, ενώ όλοι οι άλλοι είναι προδότες, αλήτες και αδερφές".

Στρατιωτική οργάνωση

Σύμφωνα με τον προστατευόμενο μάρτυρα, υπήρχε στρατιωτική οργάνωση, ενώ προτιμούσαν να στρατολογούν πρόσωπα με συγκεκριμένα προσόντα. "Η εκπαίδευση γινόταν στη Μάνδρα και στη Μαλακάσα. Επέλεγαν σωματώδεις τύπους και κατά προτίμηση αυτούς που ήξεραν από πολεμικές τέχνες, ενώ όσοι είχαν γνωριμίες δεν πέρναγαν εκπαίδευση.

Η δομή και η λειτουργία

"Σε κάθε τοπική οργάνωση υπήρχαν δύο πυρήνες που αποτελούνταν από πέντε άτομα ο καθένας. Ο ένας ήταν ανοιχτός και ο άλλος κλειστός. Στους πυρήνες συμμετείχαν τα υψηλόβαθμα και τα καθοδηγητικά στελέχη. Στον κλειστό συμμετείχαν τα ανώτατα στελέχη και εκεί συζητιούνταν όλα τα θέματα, αν δηλαδή θα γίνει έφοδος, ποιοι είναι οι στόχοι, ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν κ.λπ. Οι πέντε του κλειστού πυρήνα λογοδοτούσαν μόνο στον βουλευτή της περιοχής, ο οποίος έδινε την εντολή για την ενέργεια. Στον κλειστό πυρήνα έμπαιναν μόνο επίλεκτα μέλη. Όσα έλεγαν αυτοί μεταξύ τους δεν τα ήξερε κανένας εκτός από τον ανώτερο ιεραρχικά. Στον ανοιχτό πυρήνα συμμετείχαν τα δόκιμα μέλη. Αρχικά μπορεί να ήταν υποψήφια ακόμα και πενήντα άτομα. Από αυτά πέντε το πολύ θα επιλεγούν για τον ανοιχτό και μετά οι καταλληλότεροι θα αναλάβουν θέση στον κλειστό. Όσοι είναι στον κλειστό πυρήνα είναι οι ιεράρχες της τοπικής οργάνωσης. Τα μηνύματα με τις εντολές δίνονταν από τον επικεφαλής του Περάματος".

Όπως υποστήριξε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο μάρτυρας θέλησε να φύγει από την οργάνωση όταν κατάλαβε ακριβώς ποια είναι η δράση της. Μάλιστα όταν έκανε γνωστή την πρόθεσή του , όπως λέει, άρχισαν εκείνος και τα μέλη της οικογενείας του να δέχονται απειλές. Όπως επισημαίνει, οι εντολές υλοποιούνταν άμεσα και όποιος τολμούσε να διαμαρτυρηθεί δερνόταν ανηλεώς.

Οι αλλοδαποί

"Οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς και Έλληνες ήταν προγραμματισμένες. Οι εντολές δίνονταν συνήθως με μηνύματα και πάντα στο τέλος υπήρχε η εντολή "διαγράψτε το μήνυμα". Έτσι κινητοποιούσαν τα τάγματα εφόδου για να φέρνουν εις πέρας την αποστολή τους, δηλαδή άγριους ξυλοδαρμούς με σκοπό να φρονηματίσουν κάποιους απείθαρχους Έλληνες ή να εκφοβίσουν αλλοδαπούς που μπλέκονταν στα πόδια τους".

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, δεν ήταν όλοι οι αλλοδαποί στόχοι της Χρυσής Αυγής καθώς κάποιοι προστατεύονταν από την οργάνωση.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης

"Κάθε μέρα μαζευόμασταν 30 άτομα στα γραφεία της οργάνωσης. Εκεί ο Πατέλης μας έδινε οδηγίες. Εάν συνέβαινε οτιδήποτε έπρεπε να αρνούμαστε ότι συμμετείχαμε στη Χ.Α. Αναφερόμασταν μόνο στον ιεραρχικά ανώτερο και όχι στον παραπάνω από αυτόν".

Ο Λαγός ήταν η "πλάτη της Νίκαιας"

"Ο Πατέλης ενημέρωνε τον Λαγό ο οποίος ήταν η "πλάτη της Νίκαιας". Ο Λαγός μιλούσε απευθείας με τον αρχηγό, από τον οποίο έπαιρνε την τελική έγκριση ή σχετικές εντολές. Ο Λαγός ήταν πάντα παρών στις εφόδους".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v