Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προφυλακίστηκε ο Ν. Μιχαλολιάκος

Κρίσιμο στοιχείο, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνήματα από τον Γ. Πατέλη (που επίσης προφυλακίστηκε) σε σταθερό τηλέφωνο. Αρνήθηκε τις κατηγορίες ο αρχηγός της ΧΑ. Εξι ώρες κράτησε η απολογία. Προηγουμένως είχε απολογηθεί και ο πυρηνάρχης της ΧΑ στη Νίκαια.

Προφυλακίστηκε ο Ν. Μιχαλολιάκος

Στις φυλακές Κορυδαλλού θα οδηγηθεί ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής και κατηγορούμενος ως «αρχηγός» της «εγκληματικής οργάνωσης» Νίκος Μιχαλολιάκος ο οποίος μετά από απολογία έξι ωρών, στις τέσσερις τα ξημερώματα κρίθηκε προφυλακιστέος με την σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέων.

Την ίδια ποινική μεταχείριση επιφύλαξαν οι ανακριτές και για τον «πυρηνάρχη» της οργάνωσης στη Νίκαια Γ. Πατέλη.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις που κατά την κατηγορία φέρεται να είχε ο Ν. Μιχαλολιάκος με τον Γ. Πατέλη απετέλεσαν την αιτία για την προφυλάκιση και των δυο, γεγονός που επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμηση ότι οι δικαστικές αρχές κρίνουν προσωρινά κρατούμενους όσους εκ των κατηγορουμένων εμφανίζονται να εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Κατά την απολογία του ο Νίκος Μιχαλολιάκος αρνήθηκε την κατηγορία , καταδίκασε κάθε μορφή βίας καθώς και την δολοφονία του 34χρονου και υποστήριξε ότι η δίωξή του είναι πολιτική. Αρνητικός εμφανίστηκε και ο Γ. Πατέλης, ωστόσο οι ισχυρισμοί τους δεν έπεισαν ανακριτές και εισαγγελείς.

Τηλεφωνικές συνομιλίες

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, λίγη ώρα μετά την δολοφονία Φύσσα ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποστέλλει sms στον Γ. Πατέλη ο οποίος εν συνεχεία τον καλεί στο κινητό του τηλέφωνο. Την επόμενη ημέρα έχουν καταγραφεί τηλεφωνικές κλήσεις του Γ. Πατέλη σε σταθερό τηλέφωνο στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Τα στοιχεία της δικογραφίας δείχνουν ότι «κατά το χρονικό διάστημα από τη 10:13 π.μ., της 18ης/9/2013 (το πρωί μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα) έως και τη 12:37 μ.μ. σταθερή τηλεφωνική σύνδεση που ανήκει στον κ. Μιχαλολιάκο λαμβάνει πλήθος εισερχόμενων κλήσεων από τηλέφωνο που ανήκει στον πυρηνάρχη.

Κατά την διάρκεια της απολογίας του ο Νίκος Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι δεν είχε καμία συνομιλία με τον Πατέλη και υποστήριξε οτι το σταθερό τηλέφωνο βρίσκεται στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και το έχει εκχωρήσει στο κόμμα.

Μάλιστα ο ίδιος ζήτησε από τους ανακριτές να κάνουν άρση του απορρήτου προκειμένου να διαπιστωθεί ο ισχυρισμός του. Όπως διευκρίνιζαν ωστόσο αρμόδιες πηγές ακόμη και αν αυτό συμβεί , σε αυτό το στάδιο δεν είναι δυνατή η εξακρίβωση του περιεχομένου της συνομιλίας.

Από την πλευρά του ο Πατέλης ισχυρίστηκε ότι έψαχνε εναγωνίως τον επίσης προφυλακισμένο βουλευτή της Χ.Α. Γ. Λαγό. Όπως είπε μετέβη στα γραφεία του κόμματος προκειμένου να τον βρει. Εκεί τον αναζήτησε τηλεφωνικά η σύζυγος του και εκείνος την πήρε πίσω.

Εξερχόμενος από τα δικαστήρια μετά το τέλος της απολογίας του ο Νίκος Μιχαλολιάκος φώναξε «ζήτω η νίκη». Εκεί βρίσκονταν η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια, η κόρη του Ουρανία καθώς και περίπου 50 οπαδοί της Χρυσής Αυγής.

Η κόρη του ζήτησε μάλιστα από τους δημοσιογράφους να σεβαστούν τις στιγμές με τον πατέρα της. Παρών ήταν και ο βουλευτής του κόμματος Αρβανίτης ο οποίος σχολιάζοντας την απόφαση των ανακριτών είπε: « δειλά ανθρωπάκια. Αποφάσισαν να τον προφυλακίσουν».

Εν τω μεταξύ λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι προσήλθε στα δικαστήρια της Ευελπίδων ο Χρ. Παππάς ο οποίος θα απολογηθεί στον ανακριτή. Η απολογία του ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί.

Ο κ. Παππάς προσερχόμενος στα δικαστήρια της Οδού Ευελπίδων δήλωσε ότι "η Χρυσή Αυγή θα κατέβει στις εκλογές όποτε και να γίνουν αυτές".

Το απόγευμα στον Κορυδαλλό ο Μιχαλολιάκος

Στις φυλακές Κορυδαλλού θα οδηγηθούν το απόγευμα ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, αλλά και ο πρόεδρος της ΤΟ Νίκαιας του κόμματος Γ. Πατέλης, μαζί με τον βουλευτή Γιάννη Λαγό και την ανθυπαστυνόμο που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Η μεταγωγή των τεσσάρων που κρίθηκαν προφυλακιστέοι, σύμφωνα με την Αστυνομία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο, θα γίνει πριν από τη δύση του ηλίου, προκειμένου να ετοιμαστούν οι φυλακές για την κράτησή τους.

Σ. Κεδίκογλου: Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της

«Δεν πρέπει να κρίνουμε την πορεία της διαδικασίας της Δικαιοσύνης με μιντιακούς όρους» είπε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής.

Και πρόσθεσε: «Από την πρώτη στιγμή, από τη στιγμή των συλλήψεων, μέχρι και χθες στις δηλώσεις μου ζητούσα να είμαστε όλοι υπομονετικοί να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της. Μόλις χθες όταν υπήρχε η παγωμένη υποδοχή από τα μέσα ενημέρωσης της είδησης της προσωρινής αποφυλάκισης των τριών βουλευτών της Χ.Α. είπα ότι είμαστε ακόμα στην αρχή της διαδικασίας. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της».

Η έκπληξη από την απελευθέρωση των βουλευτών

Είχαν προηγηθεί η απελευθέρωση των Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρου και Νίκου Μίχου και η προφυλάκιση μόνο του Γιάννη Λαγού, εξέλιξη που αιφνιδίασε την κυβέρνηση, η οποία ωστόσο διά του εκπροσώπου της Σίμου Κεδίκογλου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι "η ποινική προδικασία είναι μόλις στην αρχή της και δεν χρειάζεται να γίνει κανένα σχόλιο".  

"Eχει δημιουργηθεί ένα πολιτικό κλίμα μετά την επιλογή των ανακριτών", παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης, και αυτό  φαίνεται πως έχει μεταφερθεί και στο εξωτερικό (για απόφαση - έκπληξη έκανε λόγο το Reuters). 

Από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται ο Α. Σαμαράς, έσπευσε να δηλώσει ότι «οι ακραίοι της Χρυσής Αυγής είναι υπόλογοι και υπόδικοι, κάποιοι είναι ήδη προφυλακισμένοι, κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει ποτέ ως τώρα». 

Δικαστικοί κύκλοι διευκρίνιζαν ότι οι βουλευτές δεν απώλεσαν την ιδιότητα του κατηγορουμένου και ότι συνεχίζεται η διερεύνηση των στοιχείων. Ειδικότερα, δικαστικές πηγές και νομικοί κύκλοι σχολιάζουν πως η απόφαση για προφυλάκιση του κ. Λαγού βασίστηκε στα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα που φέρεται να είχε το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα με διάφορους συγκατηγορουμένους του στην υπόθεση, ενώ οι υπόλοιποι τρεις βουλευτές δεν φαίνεται να έχουν αντίστοιχες τηλεφωνικές επικοινωνίες. Επίσης, ο Λαγός φέρεται να κρίθηκε ύποπτος φυγής και ύποπτος τέλεσης περαιτέρω αξιόποινων πράξεων.

Ως φαίνεται, οι δικαστικές αρχές φέρονται να έχουν περισσότερα στοιχεία για τους σχετιζόμενους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη δολοφονία Φύσσα.

ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Τσίπρας: Εμπιστοσύνη στους θεσμούς

Την απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στην Ελληνική Δικαιοσύνη εξέφρασε, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι 3 βουλευτές της Χρυσής Αυγής αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

«Η προσπάθεια να εξαρθρωθεί το ναζιστικό εξάμβλωμα είναι μία ιδεολογική, πολιτική και ηθική μάχη που έχουμε να δώσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλώςς ένα φασιστικό πολιτικό κόμμα, αλλά μία εγκληματική οργάνωση, που δρα από το 1987.

Το κόμμα έβγαλε και ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: 

«Η σημερινή σύλληψη του πρώην διοικητή του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα αναδεικνύει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την αποθράσυνση της ναζιστικής εγκληματικής συμμορίας.

Ο αστυνομικός υποδιευθυντής κατηγορείται ότι από τη μια μεριά παρέπεμπε στη Χρυσή Αυγή πολίτες που προσέφευγαν στο Α.Τ., και, από την άλλη συγκάλυπτε υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν Χρυσαυγίτες. Τίποτα διαφορετικό δηλαδή απ’ όσα κατήγγελλαν οι αντιρατσιστικές οργανώσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς ένα χρόνο πριν, τον Οκτώβριο του ’12, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς είχε υποβάλει στον κ. Δένδια σχετική ερώτηση, για να εισπράξει από τον κ. Δένδια ότι δεν υπάρχει θέμα Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα. Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση, και προσωπικά ο κ. Δένδιας, είχεαν γνώση της κατάστασης, δεν έπραξαν τίποτα για να σπάσει το ναζιστικό απόστημα στην αστυνομία. Γι’ αυτήν την εσκεμμένη αδράνειά τους είναι πολιτικά έκθετοι.

Η δικαστική έρευνα πρέπει να φτάσει ως το τέλος, οι ναζιστικοί θύλακες σε συγκεκριμένα αστυνομικά τμήματα και υπηρεσίες πρέπει να διαλυθούν τώρα. Άμεση ανάγκη ο εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας».

Βενιζέλος: Κανείς δεν πρέπει να βιάζεται

Κανένας δεν πρέπει να βιάζεται, διότι δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη δικαστική κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος, αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ο Ευ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια ποινική υπόθεση, η οποία μόλις αρχίζει να ερευνάται, είναι «στην πρώτη, πρώιμη φάση της». Είναι, τόνισε, μια ιστορική υπόθεση θεσμών, αξιών, δημοκρατίας και κράτους δικαίου. Ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει όλοι οι θεσμοί, βουλή, κόμματα και κυρίως η Δικαιοσύνη, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Επιτέθηκε σε όσες πολιτικές δυνάμεις συνεχίζουν να βλέπουν από τη μια τη Χρυσή Αυγή και από την άλλη το μνημόνιο και τα δύσκολα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα για τη χώρα και ζήτησε να μην κρύβεται, όπως είπε, κανείς πίσω από τη Χρυσή Αυγή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε τις προτάσεις του κινήματος, δηλαδή:

Α.- Την πλήρη και αυστηρή τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία είναι επαρκέστατη.

Β.- Να ολοκληρωθεί η αντιρατσιστική νομοθεσία, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Γ.- Να προωθηθεί η αναστολή χρηματοδότησης για κόμματα που υποπίπτουν σε σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, έχει θέσει εξαρχής το θέμα της εγκληματικής δραστηριότητας της Χρυσής Αυγής και στην ίδια θέση παραμένει και σήμερα. Επισημαίνοντας ότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ έγιναν σήμερα κοινή πεποίθηση της κοινωνίας και κοινός παρονομαστής των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου, κατέληξε λέγοντας: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Κουβέλης: Η προφυλάκιση δεν είναι προκαταβολή ποινής

"Το γεγονός ότι δεν εκρίθησαν προφυλακιστέοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν σημαίνει ότι έχουμε ολοκληρωμένη την κρίση της Δικαιοσύνης. Από την πρώτη στιγμή έχω υποστηρίξει ότι η νομιμότητα, η εφαρμογή του νόμου είναι εκείνη η οποία πρέπει να δώσει απάντηση στις όποιες ενέργειες χαρακτηρίζονται εγκληματικές, με αναζητούμενα βέβαια τα στοιχεία και πάντοτε με την απόδειξη που απαιτεί ο ποινικός μας πολιτισμός, ο ποινικός μας νόμος.

Η κρίση της Δικαιοσύνης είναι εκείνη η οποία θα διαπιστωθεί είτε με μια ενδιάμεση διαδικασία, δηλαδή με δικαστικό συμβούλιο, είτε με την κρίση του δικαστηρίου. Η προφυλάκιση δεν είναι προκαταβολή ποινής, η προφυλάκιση είναι ένα μέτρο για την αποτροπή άλλων γεγονότων, δηλαδή η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων εάν είχε θεωρηθεί ότι υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο ή αν κάποιος είναι ύποπτος φυγής.

Αναμφισβήτητα, έχει δημιουργηθεί ένα πολιτικό κλίμα μετά την επιλογή των ανακριτών, μαζί με τον εισαγγελέα, να μην οδηγήσουν προφυλακισμένους τους συγκεκριμένους βουλευτές".

ΚΚΕ: Δημιουργούνται ερωτηματικά

«Η απόφαση για τους τρεις βουλευτές της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής δημιουργεί ερωτηματικά» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Περισσός, με αφορμή τις δικαστικές αποφάσεις.

«Το ΚΚΕ», προσθέτει, «παρακολουθεί τις εξελίξεις και επιμένει στην ανάγκη να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις που σχετίζονται με εγκληματικές ενέργειες, δολοφονίες, ξυλοδαρμούς, επιθέσεις σε βάρος Ελλήνων και μεταναστών εργατών κ.ά. αυτού του ναζιστικού μορφώματος».

«Κανένας εφησυχασμός. Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής δεν είναι μόνο δικαστικό-νομικό ζήτημα. Ο ίδιος ο λαός να πρωτοστατήσει για την απομόνωσή της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μιχελάκης: Να περιμένουμε ολοκλήρωση της έρευνας

"Δεν σημαίνει τίποτε αυτό, τα στοιχεία υπάρχουν, υπάρχουν διώξεις για κακουργηματικές πράξεις, να μην το ξεχνάμε αυτό, αυτό είναι ένα πρώτο στάδιο" σχολίασε μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μετά τη δημοσιοποίηση της δικαστικής απόφαση με την οποία από τους κατηγορούμενους βουλευτές της Χ.Α. μόνο ο Γιάννης Λαγός κρίνεται προφυλακιστέος. "Άλλο είναι να εκφράζουμε την προσωπική μας άποψη, ότι η Χρυσή Αυγή είναι μία εγκληματική οργάνωση, και άλλο είναι η ποινική διαδικασία", επισήμανε

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ο Παύλος Φύσσας υπήρξε η αφορμή, τώρα περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. "Ένα κόμμα που είναι εγκληματική οργάνωση δεν πρέπει να επιδοτείται από το κράτος" πρόσθεσε. Ο κ. Μιχελάκης επιτέθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι έλεγε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το Σάββατο ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε για τη Χ.Α. την ίδια ώρα που γίνονταν οι συλλήψεις. Σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει αστερίσκους για τη Χ.Α.

Χ.Α.: Η Δικαιοσύνη αρνήθηκε να εκτελέσει πολιτικό έγκλημα 

"Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέων οι Συναγωνιστές βουλευτές Κασιδιάρης, Παναγιώταρος και Μίχος αφέθηκαν ελεύθεροι", αναφέρει σε ανακοινωσή της η Χρυσή Αυγή.

"Στον πρώτο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση, ενώ στους δύο υπόλοιπους στέρηση εξόδου από τη χώρα. Ο συναγωνιστής Γιάννης Λαγός κρίθηκε προφυλακιστέος, προφανώς για πολιτικούς λόγους, καθώς σύντομα θα αποδειχθεί πως δεν έχει καμία σχέση με το σαθρό και επιστημονικής φαντασίας κατηγορητήριο.

Γίνεται σαφές πως η Ελληνική Δικαιοσύνη αρνήθηκε να εκτελέσει το πολιτικό έγκλημα της κατοχικής κυβέρνησης των ξενόδουλων. Για περισσότερο από μία ώρα συσκέπτονταν οι δύο ανακριτές με τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να αποφασίσουν για την τύχη των τεσσάρων κατηγορουμένων.

Η αντισυνταγματική και πέραν κάθε έννοιας δικαίου σκευωρία της κυβέρνησης καταρρέει, μπροστά στον αστραφτερό όγκο της Αλήθειας και της κοινής λογικής. Τόσο η κυβέρνηση και τα κόμματα της κλεπτοκρατίας, όσο και οι επαγγελματίες ρουφιάνοι καναλιών, εφημερίδων και ραδιοφώνων, είναι υπόλογοι έναντι του Ελληνικού Λαού, τον οποίο βομβαρδίζουν εδώ και τέσσερις ημέρες με απίστευτα ψεύδη και συκοφαντίες κατά του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος.

Η Χρυσή Αυγή, δυνατότερη και πιο αποφασισμένη από ποτέ, θα συνεχίσει το νόμιμο Πολιτικό Αγώνα για την Ελευθερία του Λαού και της Πατρίδος μας, από τους διεθνείς τοκογλύφους και τους εγχώριους υπηρέτες των ξένων! Η Χρυσή Αυγή δεν πεθαίνει, η Ελλάδα θα νικήσει".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v