Χάθηκε το ελληνικό αίτημα για οδικούς άξονες

Το αίτημα δεν έχει κατατεθεί δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχανες Χαν, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει άλλη άποψη. Εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως έχουν στείλει το αίτημα από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Χάθηκε το ελληνικό αίτημα για οδικούς άξονες

Εχει ή δεν έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα της Ελλάδας για αλλαγές στο ΕΣΠΑ προκειμένου να βρεθούν τα 1,2 δισ. ευρώ που απαιτούνται για πρόσθετη χρηματοδότηση των βαλτωμένων οδικών αξόνων;

Το αίτημα δεν έχει κατατεθεί δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχανες Χαν, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει άλλη άποψη. Εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως έχουν στείλει το αίτημα από τις 15 Σεπτεμβρίου. Πιθανώς χάθηκε στους διαδρόμους της Κομισιόν γιατί ο κ. Χαν επανέλαβε χθες πως το επίσημο αίτημα των ελληνικών αρχών για αλλαγές στο ΕΣΠΑ εκκρεμεί και πως η Κομισιόν το αναμένει εντός του προσεχούς διημέρου.

Στο ΥΠΑΝ υποστηρίζουν πως «από τις 15 Σεπτεμβρίου έχει σταλεί το προσχέδιο της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ βάσει προηγούμενης σχετικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων όλων των επιτροπών παρακολούθησης, απεστάλησαν και επισήμως τα σχετικά αιτήματα τροποποιήσεων, από τα οποία προκύπτει το αναγκαίο για τους αυτοκινητοδρόμους ποσό των 1,2 δισ. ευρώ». Ο επίτροπος Χαν πιθανώς δε γνώριζε πως το αίτημα έχει κατατεθεί. Δήλωσε, πάντως, πως η σχετική έγκριση, ώστε να μεταφερθούν κονδύλια από άλλα έργα στους οδικούς άξονες, θα ληφθεί από την Κομισιόν έως το τέλος του έτους.

Οι εργασίες στα τέσσερα μεγάλα οδικά έργα που έχουν σταματήσει από τα τέλη του 2010 υποτίθεται πως θα ξεκινούσαν από το περασμένο Πάσχα οπότε και διοργανώθηκε σχετική φιέστα από την ηγεσία του ενιαίου τότε υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών. Τα έργα (Ιόνια Οδός, Αξονας Κεντρικής Ελλάδας, Ολυμπια Οδός και Μαλιακός – Κλειδί) ουδέποτε ξεκίνησαν και όταν ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης ανέλαβε το υπουργείο Υποδομών φρόντισε να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Εκκρεμούν τόσο οι τελικές συμφωνίες με τις τράπεζες για κάποια εξ' αυτών, όσο και οι νέες συμβάσεις παραχώρησης που πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v