Ο ρόλος Πατέλη και τα μυστικά της απολογίας Μιχαλολιάκου

"Στέλνουμε στη φυλακή μόνο όταν υπάρξουν στοιχεία", απαντούν δικαστικές πηγές στις χθεσινές επιθέσεις. Πώς εξηγεί τα συνεχή τηλεφωνήματα τη μέρα του φόνου Φύσσα ο Πατέλης. Ποιες απαντήσεις έδωσε ο Μιχαλολιάκος.

Ο ρόλος Πατέλη και τα μυστικά της απολογίας Μιχαλολιάκου

"Στέλνουμε στην φυλακή με στοιχεία και όχι όταν δεν υπάρχουν". Με αυτό τον τρόπο απαντούν αρμοδίως δικαστικές πηγές στις βολές κατά των ανακριτών και εισαγγελέων οι οποίοι αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερους με περιοριστικούς όρους τους τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο και Ν. Μίχο.

Οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν αντίστοιχα στις προφυλακίσεις του κατηγορούμενου ως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου, του "πυρηνάρχη" της οργάνωσης στην Νίκαια Γ. Πατέλη, αλλά και του βουλευτή Γ. Λαγού επισημαίνοντας ότι οι τηλεφωνικές κλήσεις τους συνδέουν με την δολοφονία Φύσσα και αποτιμώνται ως σημαντική ένδειξη της εμπλοκής τους στο τραγικό συμβάν.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, σε ομιλία του στην Παλαιά Βουλή ενόψει του εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. "Ας την αφήσουμε να ολοκληρώσει το έργο της", είπε.

"Αυτές τις ημέρες, η Δικαιοσύνη της Χώρας μας καλείται να επιτελέσει ένα πολύ δύσκολο έργο. Πρέπει να προστατεύσει τη Δημοκρατία από τις ακρότητες και πρέπει να το κάνει αυτό μέσα στα όρια που το Σύνταγμα και οι Νόμοι του Κράτους ορίζουν. Πρέπει να αντιμετωπίσει τους αμφισβητίες του δημοκρατικού ιδεώδους όχι με τα όπλα τους, αλλά με τη δημοκρατική νομιμότητα. Ας την αφήσουμε, λοιπόν, να το πράξει. Ας την αφήσουμε να ολοκληρώσει το έργο της. Το έργο της που ξεκινά με την έρευνα και τη μελέτη και τελειώνει με την απόφαση".

Ο κ. Αθανασίου επεσήμανε ότι εγγύηση της Δημοκρατίας είναι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και παρότρυνε τους δικαστές και τους εισαγγελείς να έχουν "ψηλά το κεφάλι".

"Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα να το κάνει γιατί είναι θεσμικά ανεξάρτητη, τόσο ανεξάρτητη που άλλες έννομες τάξεις θα ζήλευαν. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη και ταυτόχρονα εγγύηση ότι η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή, λειτουργεί και αντιμετωπίζει όποιον επιχειρεί να την υπονομεύσει. Η Πολιτεία, με τη σειρά της, οφείλει να τονίζει και να αναδεικνύει αυτή την ανεξαρτησία με όλους τους συνταγματικά κατοχυρωμένους τρόπους. Κυρίες και Κύριοι Δικαστές και Εισαγγελείς. Χρόνια πολλά και ψηλά το κεφάλι".

Αναλόγου περιεχομένου ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "εικασίες, κρίσεις ή επιθυμίες τρίτων που δεν χειρίζονται ως αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί την υπόθεση και αγνοούν τα στοιχεία της δικογραφίας, ουδεμία σχέση έχουν με την απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης, ούτε εξυπηρετούν τη σύμφωνα με το Σύνταγμα αντικειμενική, νηφάλια και ορθή απονομή της".

Πατέλης: Ποτέ δεν επικοινώνησα ο ίδιος με τον Μιχαλολιάκο

Οι τηλεφωνικές κλήσεις πριν και μετά την δολοφονία Φύσσα απετέλεσαν το επίκεντρο των ερωτήσεων που απεύθυναν ανακριτές και εισαγγελείς στους Νίκο Μιχαλολιάκο και Γ. Πατέλη κατά την διάρκεια των απολογιών τους. Οι δύο κατηγορούμενοι επιχείρησαν να αντικρούσουν το κατηγορητήριο που τους φέρει να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία την επομένη της δολοφονίας Φύσσα, ωστόσο οι ισχυρισμοί τους δεν έπεισαν τους λειτουργούς της Θέμιδος.

Ειδικότερα, ο Γ. Πατέλης αρνήθηκε ότι επικοινώνησε με τον Μιχαλολιάκο και υποστήριξε πως οι τηλεφωνικές κλήσεις που εντοπίστηκαν από το σπίτι του στο σταθερό τηλέφωνο των γραφείων της Χ.Α. (σ.σ. είναι στο όνομα του Μιχαλολιάκου) έγιναν από τον ίδιο προς την γυναίκα του.

"Ενα τέταρτο μετά την δολοφονία μου τηλεφώνησε ο Ρουπακιάς και μου είπε ότι σκότωσε έναν άνθρωπο. Αμέσως ενημέρωσα το Λαγό. Ποτέ δεν επικοινώνησα ο ίδιος με τον Μιχαλολιάκο. Δεν είχα ιδέα για κάποιο σχέδιο δολοφονίας. Κανείς από την Χρυσή Αυγή δεν γνώριζε κάτι από πριν. Όλες οι κλήσεις της επόμενης ημέρας τις έχω κάνει εγώ από τα κεντρικά γραφεία όπου ήμουν και δούλευα. Είχα ανησυχία και τηλεφωνούσα στην γυναίκα μου γιατί ήξερα ότι γινόταν έρευνα στο σπίτι μου, μετά από υπόδειξη της γυναίκας του Ρουπακια".

Κατά την απολογία του στον ανακριτή ο Γιώργος Πατέλης υπέβαλε αίτημα για άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου σε διάστημα τριών εβδομάδων πριν την δολοφονία Φύσσα προκειμένου να αποδείξει ότι η συχνότητα των επικοινωνιών του με τον Λαγό ήταν συνηθισμένη. "Υπήρχε πάντα συχνή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λαγό γιατί οργανώναμε μαζί τις ενέργειες της οργάνωσης. "Είχα ιδιαίτερη συνεργασία με τον Λαγό γιατί ήταν ο υπεύθυνος για την Νίκαια", είπε. Μάλιστα ειδικότερα για τις τηλεφωνικές κλήσεις που φέρεται να δέχεται από το Λαγό το επίμαχο βράδυ από τις 21.20 μέχρι την ώρα της δολοφονίας ο Πατέλης υποστήριξε ότι "Οι συνομιλίες αυτές έχουν γίνει ενόψει της ομιλίας Μιχαλολιακου στην Νίκαια που θα γινόταν δύο ημέρες μετά και συζητούσαμε πώς θα το οργανώναμε".

Ερωτηθείς για τον Γιώργο Ρουπακιά ο Πατέλης απάντησε ότι "είναι υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής αλλά ποτέ δεν ήταν ενταγμένος. Συνομιλούσαμε συχνά...".

Η απολογία Μιχαλολιάκου

Τον ισχυρισμό ότι κοιμόταν το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα προέβαλε μεταξύ άλλων απολογούμενος ο φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος. " Το βράδυ της δολοφονίας κοιμήθηκα νωρίς. Ξύπνησα στη 1 το μεσημέρι", είπε ενώ ως προς την επικοινωνία που φέρεται να έχει με τον Λαγό λίγη ώρα μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Ν. Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι ήταν στα πλαίσια του προγραμματισμού της επόμενης ημέρας καθώς ο Λαγός ήταν ο υπεύθυνος συνοδείας και ο υπεύθυνος για τις μετακινήσεις του.

Προφυλάκιση της Ανθυπαστυνόμου

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγείται η ανθυπαστυνόμος Πειραιά στο σπίτι της οποία βρέθηκε μεταξύ άλλων οπλοστάσιο. Η ανθυπαστυνόμος εμπλέκεται στην υπόθεση βάσει δύο τηλεφωνημάτων που έχει λίγο πριν και λίγο μετά την δολοφονία Φύσσα με έναν από τους συγκατηγορουμένους της.

Κατά την διάρκεια της απολογίας της η κατηγορουμένη δήλωσε ότι υποστηρίζει πολιτικά την Χρυσή Αυγή διευκρινίζοντας ωστόσο ότι "έχω πάει μια φορά στα γραφεία του κόμματος και μία φορά σε μία εκδήλωση". Ως προς τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι της υποστήριξε ότι "είναι συλλεκτικά και δεν βρίσκονται σε λειτουργική κατάσταση". Τέλος ως προς τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με συγκατηγορούμενό της ισχυρίστηκε ότι "είναι είκοσι χρόνια φίλος μου. Με κάλεσε γνωρίζοντας ότι είναι ασθενής η μητέρα μου . Δεν θυμάμαι για ποιο πράγμα μιλήσαμε, γιατί μιλάμε συχνά" .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v