Οι απολογίες Μιχαλολιάκου και βουλευτών ΧΑ

Απαρνούνται τα περιστατικά βίας που τους αποδίδονται, καθώς και τα περί ναζισμού και ταγμάτων εφόδου. Πολιτικές οι διώξεις, τονίζουν οι βουλευτές της ΧΑ. Τι είπαν στις απολογίες τους Μιχαλολιάκος, Παππάς, Κασιδιάρης, Πατέλης, Λαγός, Μίχος, Παναγιώταρος.

Οι απολογίες Μιχαλολιάκου και βουλευτών ΧΑ

Αποκαλυπτικές οι ομολογίες των στελεχών της Χρυσής Αυγής για τα περί εγκληματικής οργάνωσης και για την εμπλοκή τους στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ο αρχηγός της ΧΑ, όπως και τα στελέχη που κατέθεσαν ενώπιον του ανακριτή αρνήθηκαν την ταμπέλα του "ναζιστή" και τόνισαν ότι η δίωξή τους οφείλεται σε πολιτικούς λόγους.

Ειδικότερα, ο Ν. Μιχαλολιάκος τόνισε σε σχέση με τη δολοφονία στο Κερατσίνι: «Αρνούμαι κατηγορηματικά... ουδέν αποδεικτικό στοιχείο με συνδέει με αυτή αμέσως ή εμμέσως και επιφυλάσσομαι να απαντήσω στα ερωτήματά σας.

Για το καταστατικό της οργάνωσης και το ενημερωτικό φυλλάδιο "Πρωτεσίλαος", τόνισε: «Αυτό το έγγραφο δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό καταστατικό της Χ.Α που έχει κατατεθεί στον Άρειο Πάγο. Το ίδιο ισχύει και για το ενημερωτικό φυλλάδιο. Τα δύο ψευδεπίγραφα κείμενα απηχούν ακραιφνείς εθνικοσοσιαλιστικές θέσεις οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική ιδεολογία της ΧΑ η οποία υπερασπίζεται στις αρχές και τις θέσεις του ελληνικού εθνικισμού. Δεν γνωρίζω ποιος έχει συγγράψει τα συγκεκριμένα κείμενα». 

Σε ερώτηση για τα κείμενα στο περιοδικό Χρυσή Αυγή, το οποίο κατά τη δεκαετία του '80 είχε κατά καιρούς δημοσιεύσει κείμενα απηχούσε εθνικοσοσιαλιστικές αντιλήψεις, σημείωσε: «Απηχούσαν αντιλήψεις εθνικοσοσιαλιστικές, τότε δηλαδή προ 35ετίας, τις οποίες σήμερα δεν αποδέχομαι. Η Χ.Α. σε ιδεολογικό επίπεδο δεν έχει σχέση με το γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό του μεσοπολέμου αλλά εκφράζει ένα γνήσιο εθνικιστικό κίνημα. Γι αυτό ακριβώς το λόγο η ΧΑ ουδέποτε υιοθέτησε εθνικοσοσιαλιστικά σύμβολα αλλά μόνο αρχαιοελληνικά. Σύμβολό της δε είναι ο αρχαιοελληνικός μαίανδρος».

Για το κείμενο στο καταστατικό που αναφέρεται στην αρχή του αρχηγού, τόνισε: «Το κείμενο αυτό είναι ψευδεπίγραφο όπως ακριβώς και το φερόμενο ως καταστατικό της ΧΑ Δεν ξέρω γερμανικά αλλά πληροφορούμαι ότι η λέξη Φύρερ είναι γραμμένη λάθος, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τη σοβαρότητα του συγγραφέως....

Αναφέρεται στην δομή του κόμματος εσωτερικά και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν πια πυρήνες. Υπήρχαν κατά το παρελθόν όταν ήταν ολιγομελέστερες οι οργανώσεις μας. Τώρα υπάρχουν τοπικές οργανώσεις Πυρήνες πιθανόν να υπάρχουν σε μικρά μέρη».

Σε ότι αφορά στο "εγέρθητι" προς τους ανθρώπους του Τύπου, σημείωσε: «Σε ότι αφορά το συμβάν, είναι μεμονωμένο και ατυχές και δεν έχω καμία ευθύνη για αυτό, Υπάρχουν πλείστα όσα παραδείγματα από την εσωτερική κομματική λειτουργία των τελευταίων ετών όπου δεν επικράτησε η γνώμη μου ως Γ.Γ. αλλά η άποψη και η θέση της κεντρικής επιτροπής.... Αυτό και μόνο αποδεικνύει τη δημοκρατική διάρθρωση του κόμματος της Χ.Α».

Σε ερώτηση για την ομοιόμορφη εμφάνιση των μελών της ΧΑ, και ειδικότερα για την εκδήλωση μνήμης στον Μελιγαλά όπου κινούντο με στρατιωτικό βηματισμό, αλλά και για τους ελέγχους πιστοποιητικών παραμονής αλλοδαπών στο Μεσολόγγι, σημείωσε: «Η Χ.Α. δεν είναι στρατός. Καταδικάζω αυτού του είδους τη συμπεριφορά και αμφίεση και τον συγκεκριμένο βηματισμό. Έχω καταγγείλει τόσο μέσα στη Βουλή κάθε πράξη βίας όσο και στις ελάχιστες εμφανίσεις και δηλώσεις μου στα ΜΜΕ. Καταδικάζω επιθέσεις σε μετανάστες . Αυτό το οποίο διακηρύσσει η Χ.Α είναι η αυστηρή τήρηση της νομιμότητας».

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση του κόμματος, ανέφερε: «Βασική πηγή είναι η κρατική επιχορήγηση... Το κόμμα μας όχι μόνο δεν χρωστά, αλλά έχει στον τραπεζικό του λογαριασμό και πλεόνασμα 400.000 ευρώ».

Ο αρχηγός της ΧΑ ερωτήθηκε και για την κατάθεση του Δ.Ψαρρά, ο οποίος είπε ότι το καλοκαίρι του 2010 στις Θερμοπύλες, απευθυνόμενος σε οπαδούς του κόμματος ο Μιχαλολιάκος τους είπε ότι εκείνοι είναι τα τάγματα εφόδου και αναφερόμενος σε αντιπάλους τους είπε ότι θα δουν τι σημαίνει οι ξιφολόγχες να ακονίζονται στα πεζοδρόμια. Όπως απάντησε: «Πλήρης διαστρέβλωση των λεγομένων μου... Απευθυνόμενος στο κοινό τους είπα ότι ψευδώς και συκοφαντικά σας αποκαλούν τάγματα εφόδου, ενώ ξέρουν πολύ καλά τί ήταν τα τάγματα εφόδου, όταν πράγματι οι ξιφολόγχες ακονίζονται στα πεζοδρόμια.

Τα λεγόμενα περί ταγμάτων εφόδου αποτελούν συκοφαντία. Τάγματα εφόδου δεν διαθέτει η Χ.Α. Σε ότι αφορά το «αισθανόμαστε άβολα στη Βουλή», αναφέρομαι στις δεκάδες υβριστικές αναφορές σε μας και επίσης το γεγονός ότι με παράνομο τρόπο μας αφαιρέθηκε η δυνατότητα ως πέμπτο κόμμα να διαθέτουμε αντιπρόεδρο... ,Με τη φράση «θα βγούμε στους δρόμους και τότε θα δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος», εννοούμε ότι θα προβούμε στις νόμιμες κατά το Σύνταγμα συναθροίσεις μέσω των οποίων θα δείξουμε στον ελληνικό λαό την αντιδημοκρατική συμπεριφορά των κομμάτων εναντίον μας».

Δείτε αναλυτικά την απολογία του Ν. Μιχαλολιάκου στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

Τι είπε ο πυρηνάρχης στη Νίκαια, Γ. Πατέλης

Ερωτηθείς για την επομένη της δολοφονίας και τις κλήσεις από σταθερό τηλέφωνο Χ.Α. στο σπίτι του, τόνισε: «Είναι ο αριθμό του τηλεφωνικού μας κέντρου. Ο Αρχηγός μας δεν βρισκόταν στα γραφεία εκείνο το πρωί. Ο Αρχηγός γνώριζε ότι εργαζόμουν στα κεντρικά γραφεία, με ξέρει με το ονοματεπώνυμό μου. Γνωρίζει ότι είμαι υπεύθυνος της τοπικής Νίκαιας».

Δείτε ολόκληρη την απολογία του Γ. Πατέλη στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

Η απολογία του Γ. Λαγού 

Για πολιτική δίωξη σε βάρος του με σκοπό "την πολιτική εξόντωση της ΧΑ" έκανε λόγο στην απολογία του ο βουλευτής της ΧΑ Γιάννης Λαγός ενώ σημείωσε ότι δεν αναγνωρίζει το καταστατικό που περιέχεται στη δικογραφία ούτε το ενημερωτικό φυλλάδιο Πρωτεσίλαος.

«Το μόνο καταστατικό που γνωρίζω είναι αυτό που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο το 2012 μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές οι οποίες ανέδειξαν την Χ.Α πέμπτο σε δύναμη κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Σήμερα η πραγματική απήχησή μας στον ελληνικό λαό είναι πολύ μεγαλύτερη», σημείωσε. 

Ερωτηθείς για το περιστατικό με το "εγέρθητι", σημείωσε: «Είμαστε Έλληνες εθνικιστές και ενεργούμε πάντοτε με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον της χώρας. Δεν έχουμε καμία σχέση με το ναζισμό και τις αντιλήψεις του. Ποτέ δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εθνικοσοσιαλιστικά σύμβολα σε δημόσιες εκδηλώσεις του κόμματος και αν ποτέ εμφανιζόταν κάποιος με τέτοια σύμβολα θα του απαγορευόταν η συμμετοχή στη συγκεκριμένη εκδήλωση του κόμματος.

Δεν είναι αληθές ότι υπάρχει πρακτική συντεταγμένης κίνησης τμημάτων οπαδών μας . Συνέβη μια φορά στις πρόσφατες εκδηλώσεις μνήμης στο Μελιγαλά.... Προσπαθούμε στις εκδηλώσεις μας να έχουμε μια στοιχειώδη πειθαρχία ώστε να διατηρείται η τάξη και να αποφεύγονται προβλήματα».

Για τους ελέγχους αλλοδαπών, τόνισε: «Πρόκειται για προσωπικές ενέργειες στελεχών ή βουλευτών μας και ουδεμία κεντρική απόφαση υπάρχει... Μπορώ ωστόσο να κατανοήσω τη λογική των συγκεκριμένων ενεργειών με την έννοια ότι ζητούμενο ήταν η εφαρμογή του νόμου ιδίως όταν οι κρατικές αρχές δεν πράττουν το καθήκον τους...

Με τους νόμιμους μετανάστες δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα αλλά οι παράνομοι πρέπει να επαναπροωθηθούν στην πατρίδα τους».

Σε ερώτηση του ανακριτή για βίαια επεισόδια με μετανάστες λέει ότι στα περισσότερα δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εμπλέκεται η Χ.Α. Αναφέρεται σε περιστατικά Μανωλάδας και Σαλαμίνας και λέει ότι οι δράστες ανήκαν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. «Δεν εμπλέκονται στις δικογραφίες μέλη της Χρυσής Αυγής. Όσες φορές διαπιστώνεται επιλήψιμη συμπεριφορά κάποιου υποστηρικτή ή στελέχους της ΧΑ υπάρχει άμεση αποδοκιμασία του σε κεντρικό επίπεδο και λειτουργεί πειθαρχικό συμβούλιο το οποίο ελέγχει τις παραβάσεις... Σε πολλές περιπτώσεις έχουν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις αλλά και απομάκρυνση από το κόμμα».

Ο κ. Λαγός σημείωσε ότι είναι αναξιόπιστοι και ψεύδονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα γεγονότα στο Πέραμα ούτε ο ίδιος ούτε η ΧΑ. 

Ερωτηθείς για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σημείωσε: «Αποδοκιμάζουμε τη δολοφονική επίθεση Φύσσα. Ποτέ δεν θα την σχεδιάζαμε γιατί απλούστατα με αυτόν τον τρόπο θα αυτοκτονούσαμε πολιτικά». Απέδωσε τις αλλεπάλληλες συνομιλίες με Πατέλη και Μπενέκη (μνηστή του) στο ότι προετοίμαζαν την ομιλία Μιχαλολιάκου στην Νίκαια και διανομή τροφίμων. «Πράγματι μετά το περιστατικό της δολοφονίας του Φύσσα είχα έντονο διάλογο με τον Πατέλη απαιτώντας να ενημερωθώ με λεπτομέρειες για το τί πράγματι είχε συμβεί ώστε να γνωρίζω αν υπήρχε οποιαδήποτε εμπλοκή της Νίκαιας. Διότι όπως μου φαινόταν, δεν μου είχε πει όλη την αλήθεια ή τουλάχιστον δεν μου είχε εκθέσει όλα τα περιστατικά. Ο Ρουπακιάς δεν εργαζόταν στο κυλικείο του κόμματος», τόνισε. 

Κλείνοντας την απολογία του, σημείωσε: «Θεωρώ ότι έχω στοχοποιηθεί γιατί η Χ.Α στις δύο εκλογικές περιφέρειες του Πειραιά διεκδικεί την δεύτερη, ακόμα και την πρώτη θέση. Γι αυτό επιχειρείται η βίαιη διακοπή αυτής της πορείας και η πολιτική εξόντωση της Χ.Α. Θα ήμουν ανόητος αν οργάνωνα τέτοιου είδους επιχειρήσεις σε βάρος ιδεολογικών αντιπάλων τη στιγμή που η ΧΑ καλπάζει δημοσκοπικά».

Δείτε ολόκληρη την απολογία του Γ. Λαγού στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

Τι κατέθεσε ο Χρήστος Παππάς 

Ο φερόμενος ως υπαρχηγός της οργάνωσης έκανε λόγο για πολιτική και άδικη δίωξη σε βάρος του. «Δεν έχει καμία σχέση με τις ενέργειες η ΧΑ. Δεν υπάρχει συνομιλία μου στη δικογραφία», σημείωσε. 

Για τη δολοφονία Φύσσα, τόνισε: «Το έμαθα το πρωί της επόμενης ημέρας όταν παρέστην στην έρευνα των γραφείων μας στη Δεληγιάννη. Εκφράζω τη θλίψη μου. Καταδικάζω κατηγορηματικά τους δράστες . Μια τέτοια πράξη δεν θα προσέφερε κανένα πολιτικό όφελος προς την ΧΑ.

Είναι βαθιά πεποίθηση, τόσο λόγω πολιτικής όσο και λόγω θρησκευτικής πίστης ότι σε ένα σύγχρονο ευνομούμενο κράτος η βία πρέπει να είναι καταδικαστέα από όλους αφού εκτός των άλλων δεν αποτελεί και τον καλύτερο οδηγό για την πρόοδο και την ευημερία». 

Παράλληλα, αρνήθηκε ότι η ΧΑ έχει πολιτική συνάφεια με εθνικοσοσιαλισμό. «Η Χ.Α πρεσβεύει την ιδεολογία του λαϊκού εθνικισμού και αγωνίζεται για εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια και για κοινωνική δικαιοσύνη. Η Γερμανία επετέθη κατά της πατρίδας μας, αποκρουόμενη ηρωικά από τον γενναίο ελληνικό στρατό. Πολιτικά και ιδεολογικά δεν μπορώ να έχω τις αυτές πεποιθήσεις με ξένους εχθρούς που έβλαψαν την πατρίδα μου. Ο Χίτλερ πέθανε στο τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου και ουδεμία σχέση μπορεί να έχει πολιτικά με την Ελλάδα του 21ου αιώνα».

Σχετικά με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην οικία του, τόνισε: «Είναι μέρος των βιβλίων μου με θέματα ιστορία όλων των περιόδων του ελληνισμού ... Ως προς τα άλλα αντικείμενα, είναι γνωστό ότι είμαι συλλέκτης. Υπάρχουν έγγραφα στο αρχείο μου τα οποία δεν έχουν γραφτεί από μένα, δεν θυμάμαι από που προέρχονται. Δεν απηχούν τις προσωπικές μου απόψεις.. Είναι πολύ παλιότερα αυτά, όταν ήμουν 18-20 χρονών. Δεν πιστεύω ότι με μιμητισμό ξένων και παλαιών ιδεολογιών μπορεί να ωφεληθεί η πατρίδα μου σήμερα αλλά ούτε και η κομματική μου ιδεολογία που είναι ο λαϊκός εθνικισμός».

Έκλεισε την απολογία του λέγοντας: «Πιστεύουμε στην πιστή τήρηση του Συντάγματος και στη μη ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού και πολιτειακού καθεστώτος. Πορεύομαι με πίστη στη πατρίδα και τον θεό , με πίστη στις δυνατότητες του ελληνικού λαού που δοκιμάζεται και πιστεύω ότι ο λαϊκός εθνικισμός και η ΧΑ. θα είναι η ελπίδα για την Ελλάδα του μέλλοντος».

Ολόκληρη η απολογία του Χ. Παππά δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

Η κατάθεση του Ηλία Κασιδιάρη 

Για πολιτική δίωξη έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος τύπου της ΧΑ. «Είχε προαναγγελθεί. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση της πολιτικής εξουσίας που καταργεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Μοναδικός λόγος της δίωξής μου είναι η ραγδαία άνοδος του κόμματός μου και τα υψηλά ποσοστά που φέρεται να έχω δημοσκοπικά ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων».

«Οι βαθμίδες ιεραρχίας και τα περί στρατιωτικής δομής αποτελούν φαντασιοπληξίες και ανοησίες», υπογράμμισε σε σχετική ερώτηση.

«Κάθε πράξη βίας είναι καταδικαστέα. Η Χ.Α είναι ένας νόμιμος πολιτικός σχηματισμός και ουδεμία σχέση έχει με στρατιωτική παραστρατιωτική δράση. Οι τοπικές οργανώσεις έχουν το δικαίωμα να διοργανώνουν κατασκηνώσεις στην ύπαιθρο. Προσφάτως είδαμε εικόνες αναπαράστασης αρχαιοελληνικών αγωνισμάτων όπως η τοξοβολία, ο ακοντισμός , η οπλιτοδρομία και η πάλη.

Η Χρυσή Αυγή έχει κάνει επίσημη δήλωση στον Α.Π. σύμφωνα με την οποία σέβεται απόλυτα τους νόμους και το Σύνταγμα... Το μόνο αληθές στις ανώνυμες καταθέσεις είναι ότι στις ανοιχτές εκδηλώσεις της Χ.Α υπάρχει πράγματι εθελοντική ομάδα γιατρών και νοσηλευτών για επείγοντα περιστατικά όπως λιποθυμίες λόγω συνωστισμού...»

Για τη δολοφονία του Π. Φύσσα, σημείωσε: «Τον Ρουπακιά το είδα πρώτη φορά στην τηλεόραση». «Θεωρώ πολιτικά νομικά και ηθικά απαράδεκτο να χαρακτηρίζεται η ΧΑ εγκληματική οργάνωση διότι πρόκειται για κόμμα που στην προμετωπίδα των προγραμματικών του δηλώσεων βρίσκεται η πάταξη της εγκληματικότητας».

Δείτε ολόκληρη την απολογία του Η. Κασιδιάρη στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

Τι κατέθεσε ο Ηλίας Παναγιώταρος 

«Πολιτική η δίωξη. Είμαι θύμα πολιτικής βίας και όχι θύτης", σημείωσε ο βουλευτής της ΧΑ.

Αναφέρθηκε στο "εγέρθητι" και υποστήριξε ότι ήταν μια αυτόβουλη ενέργεια του κ. Γερμενή «η οποία δικαιολογείται λόγω της υπερβολικής έντασης και της αγανάκτησης που υπήρχε από μέρους της ΧΑ και των πολλών στελεχών ξεχωριστά για την λασπολογία, συκοφαντία και απαράδεκτη συμπεριφορά των δημοσιογράφων απέναντι στη Χ.Α.»

«Δηλώνουμε Έλληνες εθνικιστές Η απόδοση του χαρακτηρισμού του ναζιστή είναι στο πλαίσιο της προπαγάνδας των πολιτικών μας αντιπάλων. Το επίσημο σύμβολό μας είναι ο αρχαιοελληνικός μαίανδρος. Δεν υπάρχουν στις εκδηλώσεις μας ναζιστικά σύμβολα. Ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί έχω συλληφθεί είμαστε πεντακάθαροι σαν διαμάντι εγώ και η Χ.Α.», υπογράμμισε ο βουλευτής. 

Η απολογία του Νίκου Μίχου 

«Είμαστε Έλληνες εθνικιστές και προτάσσουμε τα συμφέροντα της Ελλάδας και μόνο», τόνισε στην απολογία του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υποχρεώσεις των μελών της Χρυσής Αυγής είναι «σεβασμός στο κόμμα πάνω από όλα και στις διαταγές των ανωτέρων τους ώστε να εξελίσσονται ομαλά τα πράγματα και να μην δημιουργούνται προβλήματα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v