Ερχεται νέο «χαράτσι» για ελεύθερους επαγγελματίες

Με στόχο να «απλοποιηθεί» το σύστημα. Το σκέφτεται το υπουργείο Οικονομικών.

Ερχεται νέο «χαράτσι» για ελεύθερους επαγγελματίες

Να αυξηθεί από το 20% στο 26% η παρακράτηση φόρου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες ζητά η τρόικα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο. Παράλληλα, πιέζει να να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει έκπτωση 1,5% στη μηνιαία παρακαράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εξετάζει το θέμα με στόχο την εξοικονόμηση 150-200 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2014.

Η διάταξη που προβλέπει την αύξηση του συντελεστή παρακράτησης, προωθείται με πρόσχημα την ανάγκη απλοποίησης του συστήματος. Η τρόικα υποστηρίζει ότι αν αυξηθεί ο συντελεστής παρακράτησης με την καταβολή της αμοιβής θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του φορολογούμενου.

Αυτό θα συμβαίνει επειδή ο τελικός συντελεστής φόρου, που εφαρμόζεται επί του ετήσιου καθαρού εισοδήματος κάθε αυτοαπασχολούμενου είναι 26% μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ. Επομένως για τους περισσότερους φορολογούμενους, που ασκούν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα η φορολογική υποχρέωση θα εξαντλείται με την είσπραξη της αμοιβής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v