Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιτήσεις για μονάδες ΑΠΕ 308ΜW το Σεπτέμβριο

Αιολικά πάρκα αφορά η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων που υπέβαλαν οι επενδυτές. Ούτε ένα δεν αφορά φωτοβολταϊκά.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Αιτήσεις για μονάδες ΑΠΕ 308ΜW το Σεπτέμβριο

Aιτήσεις για μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 308 μεγαβάτ (MW) κατατέθηκαν στη ΡΑΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο (κύκλος αιτήσεων).

Η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων αφορά αιολικά πάρκα (302 μεγαβάτ), ενώ μόνο 8 μεγαβάτ τις τεχνολογίες συμπαραγωγής (2 μεγαβάτ) και υβριδικών (4 μεγαβάτ). Όπως είναι φυσικό, απουσιάζουν πλήρως τα φωτοβολταϊκά.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι έχουν κατατεθεί τρεις αιτήσεις για αιολικά μεγάλης ισχύος πάνω από 50 μεγαβάτ. Από αυτά το ένα τοποθετείται στους Δήμους Σερβίων - Βελβεντού (Κοζάνη) και τα υπόλοιπα δύο στην κεντρική Εύβοια.

Από τις γνωστές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα αιολικά, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει καταθέσει τέσσερις αιτήσεις για αιολικά με συνολική ισχύ 72 μεγαβάτ, όλα στη Βοιωτία, και η Γκαμέσα Ενεργειακή μία αίτηση για αιολικό 58 μεγαβάτ στην Κοζάνη.

Σε ό,τι αφορά το υβριδικό των 4 μεγαβάτ, γι' αυτό την αίτηση κατέθεσε η μικτή εταιρεία ΕΛ.ΠΕ.–ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εταιρεία, το υβριδικό θα αποτελείται από ανεμογεννήτριες και μικρό υδροηλεκτρικό. Ως τόπος εγκατάστασης έχει προσδιοριστεί παλαιό ορυχείο νικελίου της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια.

Η λειτουργία του θα στηρίζεται όπως σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις κυρίως στην παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες, με την περίσσεια ενέργειας να διοχετεύεται για άντληση νερού και πλήρωση της μικρή τεχνητής λίμνης. Η λειτουργία του υδροηλεκτρικού θα επιδιώκεται να γίνεται στις ώρες υψηλής ζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v