Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τα δύο σενάρια της BlackRock

Τι προβλέπουν για την εξέλιξη της οικονομίας το βασικό και το δυσμενές σενάριο. Οι παραδοχές, η δυσάρεστη έκπληξη για το 2015 και τα «μαξιλάρια» των τραπεζών. Το προηγούμενο της Ισπανίας και η ανησυχία για αναχρηματοδοτούμενα δάνεια.

Τράπεζες: Τα δύο σενάρια της BlackRock

Ελαφρώς δυσμενέστερες παραδοχές, σε σχέση με αυτές που ανέμενε η αγορά, έχει το δυσμενές σενάριο της άσκησης προσομοίωσης, χωρίς, πάντως, να προκαλείται ιδιαίτερη ανησυχία στις τράπεζες μια και εκτιμάται ότι η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου αρκεί για να καλύψει τις τυχόν πρόσθετες προβλέψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η BlackRock θα «τρέξει» την άσκηση προσομοίωσης για τις αναμενόμενες ζημίες (νέες προβλέψεις και διαγραφές) πιστωτικού χαρτοφυλακίου (σ.σ. χορηγήσεις) την τριετία 2014-16 με τα εξής δύο σενάρια για την πορεία του ΑΕΠ:

Το βασικό στηρίζεται στην εκτίμηση της τρόικας. Προβλέπει, δηλαδή, ανάπτυξη της τάξης του 0,6% για το 2014, η οποία θα ανέλθει στο 2,95%, το 2015 και θα φθάσει στο 3,74% το 2016.

Το δυσμενές σενάριο προβλέπει ύφεση της οικονομίας κατά 2,5% το 2014, περαιτέρω συρρίκνωση περίπου 1,7% το 2015 και ανάκαμψη μικρότερη του 1% το 2016.

Η παραδοχή για ύφεση 1,7% το 2015 είναι χειρότερη από αυτήν που ανέμενε η αγορά (από ύφεση 0,5% ως και ανάπτυξη 0,5%) και την προανήγγειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Προβόπουλος, μιλώντας για διετία ύφεσης στο δυσμενές ενδεχόμενο.

Σημειώνεται ότι η άσκηση προσομοίωσης δεν στηρίζεται μόνο στην εξέλιξη του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, αλλά σε μια σειρά παραδοχές (εξέλιξη ανεργίας, τιμές ακινήτων κ.ά.). Όλο και περισσότεροι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει από το 2014, συμφωνώντας έτσι με το βασικό σενάριο της BlackRock. Δεν είναι τυχαία η αναφορά Προβόπουλου ότι οι παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως είναι γνωστό, ο έλεγχος της BlackRock θα διενεργηθεί σε τρεις φάσεις: Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου ο αμερικανικός οίκος θα έχει παραδώσει την αξιολόγηση των μοντέλων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς για τα προβληματικά δάνεια.

Στα τέλη Οκτωβρίου θα παραδώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος το προσχέδιο των εκτιμήσεών της για τις αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου την τριετία 2014-16. Και ως τα τέλη Νοεμβρίου θα παραδοθεί και η τελική μελέτη.

Τα μαξιλάρια των τραπεζών

Για τον τελικό προσδιορισμό, όμως, των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από την ΤτΕ, την τρόικα και την EBA (σ.σ. για πρώτη φορά), πέραν των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού χαρτοφυλακίου (BlackRock), θα προσμετρηθούν, όπως συνέβη και πέρσι τον Δεκέμβριο, και τα business plans των τραπεζών, που αποτελούν υποενότητα των σχεδίων αναδιάρθρωσης.

Επομένως για τον τελικό προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών θα προσμετρηθούν στοιχεία όπως η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου (οργανική κερδοφορία, συνέργειες κ.ά.), η κεφαλαιακή ενίσχυση από -δρομολογημένες- πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και βεβαίως τα υφιστάμενα κεφαλαιακά αποθέματα.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι η επικάλυψη που υπάρχει ανάμεσα στις δύο μελέτες. Η BlackRock υπολόγισε το 2011 τις αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού χαρτοφυλακίου για την τριετία ως και το 2014. Υπενθυμίζεται ότι το δυσμενές σενάριο της BlackRock με το οποίο ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% το 2014 ενώ το νέο προβλέπει για το επόμενο έτος ύφεση 2,5%!

Υπολογίζεται ότι από την οργανική κερδοφορία, τις συνέργειες, το υφιστάμενο κεφαλαιακό απόθεμα, αλλά και τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων οι τράπεζες διαθέτουν μαξιλάρι της τάξης των 5 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις από τα stress tests.

Το προηγούμενο της Ισπανίας και η ανησυχία για αναχρηματοδοτήσεις

Με βάση το προηγούμενο της Ισπανίας οι τράπεζες ανησυχούν μήπως ζητηθεί σχηματισμός αυξημένων προβλέψεων για δάνεια που έχουν αναχρηματοδοτηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας ζήτησε σχηματισμό προβλέψεων 10% για τα μισά δάνεια που έχουν αναχρηματοδοτηθεί αλλά παραμένουν ενήμερα, καθώς και σχηματισμό πρόβλεψης 25% για το 50% των δανείων που έχουν μεν αναχρηματοδοτηθεί αλλά είναι σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών. Τέλος ζήτησε σχηματισμό προβλέψεων για όλα τα δάνεια που αναχρηματοδοτήθηκαν και είναι σε καθυστέρηση για πάνω από 90 ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v