Η οικονομία έχει ανάγκη από μέτρα και επιλογές που θα προκαλέσουν σοκ ώστε να μην αφήσουμε τις επιχειρηματικές δράσεις να συνεχίζουν τακτικές αμύνης, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός, σχολιάζοντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού, συμπληρώνοντας ότι δεν αρκεί η αισιοδοξία.
Όπως σημείωσε ο κ. Μαθιός, «η πραγματικότητα του ίδιου του προϋπολογισμού που μας προσγειώνει για ακόμη ένα χρόνο στην φοροεισπρακτική λογική, παραμερίζοντας τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που επιβάλλεται για την αναστροφή ακόμη και του επιχειρηματικού κλίματος, δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΒΑΠ, όταν η οικονομία ασφυκτιά κυριολεκτικά από έλλειψη ρευστότητας και η προοπτική επενδύσεων και επιχειρηματικών δράσεων είναι ακόμη στο μείον σχηματοποιείται προοπτική αγωνίας και όχι αισιοδοξίας.
Η ανακοίνωση του κ. Μαθιού:
«Η απλή αισιοδοξία είναι πολυτέλεια μπροστά στις επιτακτικές ανάγκες για ανάπτυξη. Τα αισιόδοξα στοιχεία του προϋπολογισμού συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα θα ενίσχυαν μια πιθανή προσπάθεια ανάπτυξης αν είμαστε ήδη σε πορεία έστω και αναθέρμανσης της οικονομίας . Αλλά η πραγματικότητα του ίδιου του προϋπολογισμού που μας προσγειώνει για ακόμη ένα χρόνο στην φροεισπρακτική λογική παραμερίζοντας τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που επιβάλλεται για την αναστροφή ακόμη και του επιχειρηματικού κλίματος δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς
Όταν η οικονομία ασφυκτιά κυριολεκτικά από έλλειψη ρευστότητας και η προοπτική επενδύσεων και επιχειρηματικών δράσεων είναι ακόμη στο μείον σχηματοποιείται προοπτική αγωνίας και όχι αισιοδοξίας. Οι επιχειρηματίες είναι βέβαια καταδικασμένοι να πορεύονται με αισιοδοξία αλλά η πορεία είναι δυσχερής όταν το περιβάλλον είναι ακόμη θολό. Η λογική της υπερφορολόγησης για την συγκέντρωση εσόδων και όχι του ανοίγματος πίτας των εσόδων από νέες επιχειρηματικές δράσεις που θα κληθούν να αξιοποιήσουν κίνητρα και ευκαιρίες δεν οδηγεί πουθενά.
Η κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της και αυτό έχει ήδη ζωηρό αντίκτυπο στην αγορά και κατ' επέκταση στις επιχειρήσεις.
Είναι μεν θετικό να αποτυπώνονται αισιόδοξα στοιχεία στον προϋπολογισμό αλλά και όχι ρεαλιστικό να περιμένουμε ανταπόκριση από αυτήν και μόνο την αισιοδοξία. Η οικονομία έχει ανάγκη από μέτρα και επιλογές που θα προκαλέσουν σοκ ώστε να μην αφήσουμε τις επιχειρηματικές δράσεις να συνεχίζουν τακτικές αμύνης. Γιατί αυτό δεν εξυπηρετεί ούτε την παραπέρα οικονομική πρόοδο ούτε τους στόχους των εσόδων.»