Σήμερα «κληρώνει» για ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Η τρόικα αποφασίζει για το αίτημα μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%. Σε εξέλιξη σύσκεψη για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενεργοποιηθεί με ρήτρα ΦΑΠ ως προς την εισπραξιμότητα.

Σήμερα «κληρώνει» για ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Σήμερα αναμένεται η απόφαση της τρόικας αναφορικά με το αίτημα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% από τα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 280.

Αυτό διευκρίνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και συμπλήρωσε αναφορικά με τον φόρο ακινήτων, για τον οποίο πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι θα ενεργοποιηθεί με ρήτρα ΦΑΠ. Αυτό σημαίνει πως το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΦΑΠ θα είναι αυτό που θα ληφθεί υπόψη και για την προσδοκώμενη εισπραξιμότητα του ενιαίου φόρου.

Αν για παράδειγμα η εισπραξιμότητα στον ΦΑΠ διαμορφωθεί στο 75%, οι παραδοχές που θα ληφθούν υπόψη για την εκτίμηση των εσόδων από τον ενιαίο φόρο θα είναι στο 75% των 3,85 δισ. ευρώ που έχουν υπολογιστεί μέχρι στιγμής. Αυτό το ποσοστό ικανοποιεί τους μέχρι σήμερα στόχους για έσοδα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και αφορούν τη βεβαίωση φόρων 3,85 δισ. ευρώ και είσπραξη 2,9 δισ.

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να πιέζει για μείωση των βεβαιωθέντων φόρων από τον ενιαίο φόρο ακινήτων κατά 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υπάρξει ηπιότερη φορολογική αντιμετώπιση κυρίως όσον αφορά τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ο ενιαίος φόρος θα έχει 20 συντελεστές για τις κατοικίες, 25 για τα οικόπεδα και 10 συντελεστές για τα αγροτεμάχια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v