Ελαφρύνσεις για οικόπεδα στον φόρο ακινήτων

Ελαφρύνσεις για όσους έχουν οικόπεδα θα προκύψουν από τις διορθωτικές κινήσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, θέτοντας τον πήχη των προσδοκώμενων εσόδων στα 2,85 δισ. ευρώ.

Ελαφρύνσεις για οικόπεδα στον φόρο ακινήτων

Διορθωτικές κινήσεις στο μέτωπο του ενιαίου φόρου ακινήτων ώστε να προκύψουν ελαφρύνσεις κυρίως για όσους έχουν οικόπεδα αποφάσισε η ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, στην οποία τέθηκε και ο πήχης των προσδοκώμενων εσόδων στα 2,85 δισ. ευρώ (θα βεβαιωθούν φόροι 3,85 δισ. ευρώ).

«Στόχος μας είναι ο νέος φόρος να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός, να εισπράξουμε λιγότερα από περισσότερους», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη, ενώ πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στο μέτωπο των οικοπέδων σε σχέση με τα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες.

Να σημειωθεί ότι σχεδιάζεται ο φόρος να ενεργοποιηθεί με «ρήτρα ΦΑΠ». Αυτήν τη στιγμή η εισπραξιμότητα του ΦΑΠ βρίσκεται στο 75%. Αν αυξηθεί στο 80%, τότε θα μειωθούν και οι συντελεστές του ενιαίου φόρου. Τα βεβαιωθέντα έσοδα από τα 3,850 δισ. ευρώ θα υποχωρήσουν σε 3,6 δισ. ευρώ, με αντίστοιχη προσαρμογή ορισμένων συντελεστών. 

Ανοιχτό φαίνεται να παραμένει ακόμα το θέμα της παράλληλης τροποποίησης του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, για τον οποίο η τρόικα ζητούσε κατάργηση και το ΠΑΣΟΚ διατήρησή του με το σκεπτικό ότι οι εισπράξεις των περίπου 200 εκατ. ευρώ από τον φόρο μεταβίβασης θα μπορούσαν να καταστήσουν πιο ήπιο τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται μείωση και όχι κατάργηση του φόρου μεταβίβασης.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στις 18 Οκτωβρίου επιστρέφει κατά πάσα πιθανότητα η τρόικα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ενώ το απόγευμα έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη του υπουργού με τους δανειστές για τις αμυντικές βιομηχανίες.

Σήμερα αναμένεται η απόφαση της τρόικας αναφορικά με το αίτημα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% από τα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 280.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v