Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Δεν θέλουμε οριζόντια μέτρα για Ελλάδα

Το ΔΝΤ δεν επιθυμεί νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ξεκαθάρισε η Κρ. Λαγκάρντ σε συνέντευξή της. Τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες για το θέμα του χρέους. Επανέλαβε την πεποίθησή της για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

Λαγκάρντ: Δεν θέλουμε οριζόντια μέτρα για Ελλάδα

To ΔΝΤ δεν θέλει να επιβληθούν οριζόντια μέτρα στην Ελλάδα, ενώ περιμένει από την Ευρώπη να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες για τη μείωση του χρέους, σημείωσε η διευθύντρια του Ταμείου στη σκιά της έκθεσης που δημοσιεύτηκε χθες. Η Κρ. Λαγκάρντ, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από τον στόχο του προγράμματος.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι είναι πρώιμο να υπάρξει συζήτηση για νέα μέτρα. Πρόσθεσε ,ωστόσο, πως αν χρειαστούν, δεν θα είναι επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και δεν θα είναι οριζόντια (across the board).

Όσον αφορά το χρέος, επισήμανε ότι περιμένει οι Ευρωπαίοι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και να οδηγήσουν το χρέος σε βιώσιμο επίπεδο. 

Δεν πρέπει να κρίνουμε εκ των προτέρων τι θα προσφέρει η "αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος" ούτε ποια αποτελέσματα θα φέρει, σημείωσε σχολιάζοντας την αναφορά στην έκθεση που κάνει λόγο για προσαρμογή 3,5% του ΑΕΠ ως και το 2016.

"Δεν μπορούμε να ξέρουμε ούτε και ποια θα είναι τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό που λέω είναι ότι αν υπάρξει κενό θα καθίσουμε με τους Έλληνες εταίρους μας και θα το συζητήσουμε". Επανέλαβε μάλιστα ότι "απορρίπτουμε τα οριζόντια μέτρα σε μισθούς και συντάξεις".

Απαντώντας σε ερώτηση για την Πορτογαλία, αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι το Ταμείο είναι υπέρ του να δοθεί περισσότερος χρόνος στη δημοσιονομική προσαρμογή προκειμένου αυτή να γίνει, ενώ παράλληλα επιχειρείται επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά, η οποία θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v