Ντράγκι: Το ελληνικό πρόγραμμα είναι στο τραπέζι

Κατηγορηματικός για το ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ελληνικού default ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι. Θα συζητήσουμε σύντομα για το πρόγραμμα, ξεκαθαρίζει. Για χαλάρωση της «λιτότητας» στην Ευρώπη μιλά ο Ολι Ρεν.

Ντράγκι: Το ελληνικό πρόγραμμα είναι στο τραπέζι

Την στήριξή τους στην Ελλάδα και την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση στα ανοικτά μέτωπα του προγράμματος εξέφρασαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη σύνοδο του ΔΝΤ που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις έρχονται στη σκιά της αντιπαράθεσης της Ευρώπης με το ΔΝΤ. Το τελευταίο πιέζει προς δραστικές λύσεις και "κούρεμα" χρέους, με τους Ευρωπαϊους να απαντούν χαρακτηριστικά, δια στόματος του στελέχους της ΕΚΤ, Γ. Άσμουνσεν, ότι «δεν πρέπει να μιλούν με τα λεφτά των άλλων».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι πιθανό η Ελλάδα να χρεοκοπήσει απάντησε ότι «η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τόσο στο κομμάτι των δημοσιονομικών, όσο και σε αυτό των δομικών μεταρρυθμίσεων, και έτσι αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι τρέχουσες προβλέψεις που έχουν γίνει είναι 'δικαιολογημένες'. Το ΔΝΤ θα είναι στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το 2016, το ευρωπαϊκό σχέδιο θα πρέπει να πρόγραμμα θα πρέπει να συζητηθεί σύντομα. Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι το σενάριο πτώχευσης μπορεί να πραγματοποιηθεί».

Από την πλευρά του, ο Ολι Ρεν, μιλώντας στο Bloomberg στάθηκε στο γεγονός ότι στην Ευρώπη έχουν γίνει βήματα προόδου και πλέον οι χώρες της γηραιάς ηπείρου είναι σε θέση να περιορίσουν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής (απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο λιτότητα) «στο μισό» απ' ότι προηγουμένως.

Είναι μια δήλωση που ανοίγει ένα «παράθυρο» και για την Ελλάδα που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να κληθεί να λάβει νέα μέτρα. Ενδεχόμενο που σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, πάντως, την περασμένη Παρασκευή είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι δεν τάσσεται υπερ του κουρέματος και προτιμά «άλλους τρόπους» για να μειωθεί το χρέος της Αθήνας.

«Είχαμε ήδη δύο γύρους εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα», ανέφερε μιλώντας σε πάνελ στην Ουάσιγκτον. «Προσωπικά δεν νομίζω πως τα κουρέματα είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να στοχεύουμε, ούτε ότι είναι κάτι λογικό. Αντιθέτως, το οπλοστάσιο θα σχετίζεται με την παράταση των λήξεων των δανείων και με μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v