Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Οπαδούς" και στη ΝΔ βρήκε η τροπολογία για φ/β

Κατατέθηκε η τροπολογία που αφήνει παράθυρο για έως και τετραπλάσιες επιδοτήσεις σε συγκεκριμένες εταιρείες φωτοβολταϊκών. Υποστήριξη και από Ν.Δ. "Αντιτροπολογία" από τη ΔΗΜΑΡ.Ποια στάση θα κρατήσει το ΥΠΕΚΑ.

Οπαδούς και στη ΝΔ βρήκε η τροπολογία για φ/β

Εμπλουτισμένη με υπογραφές βουλευτών και της ΝΔ και με ελάχιστες αλλαγές έναντι του αρχικού κειμένου, κατατέθηκε η (ν)τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά με τις "σούπερ επιδοτήσεις". (παρουσιάζεται στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό).

Από τους υπογράφοντες, απουσιάζουν τελικά ονόματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προστέθηκαν ονόματα βουλευτών της ΝΔ. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε μαζί με το κείμενο της τροπολογίας, προβάλλεται το γεγονός ότι για τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά που εντάχθηκαν στο fast track, οι επιχειρηματίες έκαναν σημαντικά έξοδα σε μελέτες, δεσμεύσεις εκτάσεων, έκδοση αδειών κ.λπ., τα οποία και πρέπει να ανακτήσουν.

Δεν γίνεται καμία αναφορά στην παραγωγή των φωτοβολταϊκών πάνελς από τα εργοστάσια των ενδιαφερομένων επενδυτών, που ήταν και το κύριο επιχείρημα των τριών βουλευτών που εμφανίστηκαν να δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά τη φάση της συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής. Επίσης προβάλλεται το γεγονός ότι με την τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να προχωρήσουν στην υλοποίηση μέρους της επένδυσης, ώστε να μην αυξηθεί υπέρμετρα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς σε φωτοβολταϊκά.

Ωστόσο οι ενστάσεις για την όλη σύλληψη συνεχίζονται, καθώς το Δημόσιο για να αποφύγει την αποζημίωση που ενδεχομένως θα απαιτούσαν οι επιχειρηματίες από την μη υλοποίηση των ενταγμένων στο fast track φωτοβολταϊκών, μεταφέρει για τα επόμενα είκοσι χρόνια τα βάρη από τις υψηλές τιμές με τις οποίες θα πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια, στο σύνολο των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, υπάρχει η πιθανότητα αποδοχής της τροπολογίας από το ΥΠΕΚΑ, λόγω της διακομματικής της υποστήριξης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα περάσει όπως διατυπώθηκε, δηλαδή με τιμές πολλαπλάσιες από αυτές που απολαμβάνουν τα ήδη εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά.

Ας σημειωθεί εδώ ότι και η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε τροπολογία για το ίδιο θέμα με εκ διαμέτρου αντίθετη οπτική. Αυτή προβλέπει προώθηση των επενδύσεων που έχουν ενταχθεί στο fast track, με πρόβλεψη όμως να πληρώνονται για την ενέργεια που παράγουν με την τιμή αναφοράς που ισχύει κατά την ημερομηνία σύνδεσης.

Κατά τα άλλα δηλώνει αντίθετη στη λογική της τροπολογίας των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς θα συμβάλλει στην παραγωγή ακριβής ενέργειας και θα αυξήσει τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ και κατά συνέπεια θα επιβαρύνει τους Έλληνες καταναλωτές.

Την τροπολογία υπογράφουν οι Βουλευτές:

Νταβλούρος Αθ.
Βογιατζής Π.
Κουτσογιαννακόπουλος Κ.
Αυγενάκης Λ.
Ορφανός Γ.
Τσαβδαρίδης Λ.
Κωνσταντινίδης Σ.
Σουμπαζιώτης Δ.
Αραμπατζή Φ.
Λεονταρίδης Θ.
Σηφουνάκης Ν.
Λυκουρέντζος Α.
Αναστασιάδης Σ.
Ταλιαδούρος Σ.
Μαρκόπουλος Κ.
Βλάχος Γ.
Κωνσταντινόπουλος Ο.
Κοντογιάννης Γ.
Γιακουμάτος Γ.
Πιπιλή Φ.

Τσιάρας Κ.

ΔΗΜΑΡ: Όχι στην τροπολογία για τα φ/β

Η τροπολογία του νομοσχεδίου ΑΠΕ που αναφέρεται σε συγκεκριμένες επενδύσεις φωτογραφίζοντάς τες, επί της ουσίας ισοδυναμεί με την επιβράβευση της παραγωγής ακριβής ενέργειας, δεν πρέπει να γίνει σε καμιά περίπτωση αποδεκτή από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, όπως υποστηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά.

Και αυτό διότι:

· Θα επιβαρύνει υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό, τον ΛΑΓΗΕ και τελικά τους Έλληνες πολίτες, τους καταναλωτές μέσω ΕΤΜΕΑΡ.

· Θα εισαγάγει περαιτέρω στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας

· Θα υπονομεύσει περαιτέρω το επενδυτικό περιβάλλον στον τομέα των ΑΠΕ

και πολύ δικαιολογημένα θα ενισχύσει τις εύλογες αιτιάσεις για αδιαφανή θέσπιση προνομιακών επενδυτικών καθεστώτων για λίγους εκλεκτούς

«Απέναντι στην προκλητική τροπολογία βουλευτών της κυβέρνησης, βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς κατέθεσαν τροπολογία με την οποία ζητούν οι συμβάσεις των εν λόγω φωτοβολταϊκών επενδύσεων να συνάπτονται με την τιμή αναφοράς που ισχύει κατά την ημερομηνία της δήλωσης ετοιμότητας για σύνδεση».

Η τροπολογία της ΔΗΜΑΡ έχει ως εξής:

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Οι επενδύσεις φωτοβολταϊκών σταθμών, οι οποίες έχουν ενταχθεί στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων του ν. 3894/2010 με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) πρέπει να υλοποιηθούν και μάλιστα κατά προτεραιότητα όπως προβλέπεται.

Ωστόσο, με δεδομένο το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ και επειδή δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνεται άλλο ο κρατικός προϋπολογισμός, ούτε οι καταναλωτές με εγγυημένες τιμές που ίσχυαν κατά την ένταξή τους στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης,

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Προτείνουμε: «Φωτοβολταϊκοί σταθμοί, οι οποίοι κατά την ημερομηνία ισχύος του παρόντος νόμου έχουν ενταχθεί στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων του ν. 3894/2010 με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), εφόσον δεν έχουν συνάψει σύμβαση σύνδεσης με τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ και σύμβαση πώλησης με το ΛΑΓΗΕ ΑΕ, μπορούν να συνάψουν σύμβαση σύνδεσης και σύμβαση πώλησης με την τιμή αναφοράς που ισχύει κατά την ημερομηνία της δήλωσης ετοιμότητας για σύνδεση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v