Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Πιο κοντά το τρίτο «πακέτο» για Αθήνα

Με δεδομένη την άρνηση των κεντρικών τραπεζών να αναχρηματοδοτήσουν τα ομόλογα και χωρίς μια ισοδύναμη ελάφρυνση του χρέους το βασικό σενάριο για τη διατηρησιμότητα του δημοσίου χρέους δε θα έχει πλέον κανένα νόημα, τονίζει η Eurobank.

Eurobank: Πιο κοντά το τρίτο «πακέτο» για Αθήνα

Η μη εφαρμογή του προγράμματος για αναχρηματοδότηση των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικέρς τράπεζες μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων ετών, τονίζει η Eurobank στην τακτική της έκδοση "7 ημέρες οικονομία" καλώντας την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η τράπεζα, "σύμφωνα με την μέχρι τώρα πληροφόρηση από το χθεσινό Eurogroup (14/10/2013) αλλά και από τις δηλώσεις του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, J. Asmussen, γίνεται φανερό ότι οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένες να αναχρηματοδοτήσουν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν στα χαρτοφυλάκια τους. Σύμφωνα με τις κεντρικές τράπεζες μια τέτοια κίνηση μπορεί να θεωρηθεί δημοσιονομική παρέμβαση και απαγορεύεται από το καταστατικό τους.

Σε προηγούμενη αναθεώρηση του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας (Ιανουάριος 2013) αναφέρεται ότι μέχρι το 2016 η αναχρηματοδότηση μέσω του προγράμματος ANFA θα ανερχόταν σε €5,6 δισ.. Tα έσοδα της ελληνικής κυβέρνησης από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών θα ανέρχονταν σε €0,3 δισ., €0,6 δισ., €0,5 δισ., €0,5 δισ. και €0,6 δισ. για τα έτη 2012, 2013, 2014, 2015 και 2016 αντίστοιχα .

Παράλληλα στην ίδια έκθεση υπήρχε η δέσμευση για εύρεση ισόποσης ελάφρυνσης από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης στην περίπτωση που οι Κεντρικές τους Τράπεζες δεν εφαρμόσουν το πρόγραμμα ANFA. Tα έσοδα από το ANFA δεν υπολογίζονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά υπολογίζονται απευθείας (μειώνουν) στο δημόσιο χρέος.

Με δεδομένη την άρνηση των Κεντρικών Τραπεζών και χωρίς μια ισοδύναμη ελάφρυνση του χρέους το βασικό σενάριο για τη διατηρησιμότητα του δημοσίου χρέους δε θα έχει πλέον κανένα νόημα.

Κρίνουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση για τη μη εφαρμογή του προγράμματος ANFA φέρνει πιο κοντά τη διαπραγμάτευση για νέα χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος για τα επόμενα χρόνια καθώς και ένα πιθανό 3ο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης. Άλλωστε η αστοχία όσον αφορά το πρόγραμμα ANFA μπορεί να αποδοθεί στους πιστωτές και όχι σε αθέτηση των όρων της συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση.

Το κρίσιμο σημείο στη νέα διαπραγμάτευση θα είναι τα επιχειρήματα και οι επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες όσον αφορά την εφαρμογή του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης. Όσον αφορά τις επιδόσεις της κυβέρνησης η κατάσταση είναι ανησυχητική. Τα προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί τον Ιούλιο του 2013 για την καταβολή δόσης του €1,0 δις. στις αρχές Οκτωβρίου έχουν ικανοποιηθεί με την εξαίρεση της αναδιοργάνωσης των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ καθώς και με την οριστικοποίηση του αριθμού των υπαλλήλων που θα εισέλθουν στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας.

Παράλληλα, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας σχετικά με το έλλειμμα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για το 2014. Οι εκπρόσωποι των δανειστών απαιτούν αποτελεσματικές λύσεις στα συγκεκριμένα ζητήματα. Στο πλαίσιο μιας νέας διαπραγμάτευσης η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκαίο να προσέλθει με λυμένα τα παραπάνω ζητήματα ώστε να μπορέσει να αφιερώσει την προσπάθεια της στην αποφυγή νέων δημοσιονομικών μέτρων για το 2014 ή και για το 2015-16.

Επιπλέον περιοριστικά μέτρα για το 2014 θα οδηγήσουν σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της ιδιωτικής κατανάλωσης και θα οδηγήσουν σε ρυθμό μεταβολής χειρότερο του -1,6% του ΑΕΠ που προβλέπεται στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2014. Κάτι τέτοιο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει στη μη επίτευξη του στόχου για θετικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ 0,6% το 2014 και να οδηγήσει στη συνέχιση του παρόντος κύκλου ύφεσης", προειδοποιεί η τράπεζα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v