Την άρσης της ασυλίας έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής αλλά και των βουλευτών Χρήστου Κέλλα και Μιχάλη Ταμήλου ενέκρινε το Κοινοβούλιο, κάνοντας δεκτές τις σχετικές αιτήσεις της εισαγγελικής αρχής.
Ειδικότερα, η Βουλή ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Στάθη Μπούκουρα (246 ναι, 1 άκυρο), που κατηγορούνται για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και των Ηλία Κασιδιάρη (ομόφωνα), Ηλία Παναγιώταρου (1 παρών) και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου (1 λευκό), που κατηγορούνται για συμμετοχή σε επεισόδια οι δύο πρώτοι και παράνομη λειτουργία ερασιτεχνικού ραδιοσταθμού ο τελευταίος.
Παράλληλα, εγκρίθηκε η άρση ασυλίας των Χρήστου Κέλλα (195 υπέρ, 42 κατά και 10 παρών) και του Μιχάλη Ταμήλου (185 υπέρ) ενώ το Σώμα τάχθηκε κατά της άρσης ασυλίας του Γιάννη Αμανατίδη (μόλις 4 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ).
Αποχώρησε η ΧΑ από τη διαδικασία
Από τη διαδικασία αποχώρησαν νωρίτερα οι βουλευτές της ΧΑ. Την αποχή ανακοίνωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης, «για να μη νομιμοποιήσουμε την κατάλυση του Συντάγματος», όπως είπε…
Να έχει μόνιμη άρση ασυλίας ζήτησε λίγο νωρίτερα ο Ηλίας Παναγιώταρος, υποστηρίζοντας ότι οι «τέως ψηφοφόροι» της ΝΔ καταλαβαίνουν το «σόου» που έγινε με τις συλλήψεις στελεχών της ΧΑ, «γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια» όλοι τους θεσμούς και εγκαταλείπουν το κυβερνητικό κόμμα για να πάνε μαζικά στην ΧΑ.
Για «άθλια σκευωρία» και πολιτικές διώξεις μίλησε ο Ηλίας Κασιδιάρης, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί εκτελούν ξένες εντολές και ζητώντας στο εδώλιο να καθίσουν όσοι ξεπούλησαν την χώρα.
Σε συγκινητικό τόνο μίλησε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, υποστηρίζοντας ότι διώκεται για τα πιστεύω και όχι για τις πράξεις του, αφού δεν έχει κάνει τίποτα μεμπτό. Αναφέρθηκε στην αγέννητη κόρη του που θα γεννηθεί σε λίγες ημέρες, και για την οποία είπε πως όταν τον ρωτήσει γιατί διώχθηκε να πει πως κάποτε θεωρήθηκε έγκλημα να αγαπάς την πατρίδα σου ανιδιοτελώς, να δίνεις τον μισθό σου ή και το αίμα σου για όσους το χρειάζονται.
Υποστήριξε ότι τα πιστεύω του στηρίζονται σε δύο άξονες, την αγάπη για την πατρίδα και την αγάπη για τους συνανθρώπους του. «Όταν η κόρη μου θα βλέπει το βίντεο, θα έχω δικαιωθεί, το δίκαιο θα έχει επιστρέψει στον τόπο του», είπε, αφού απήγγειλε τους στίχους του Κωστή Παλαμά «θα έρθουν θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι εχθροί».
Την άρση της ασυλίας του για να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και να λάμψει εκεί η αλήθεια, ζήτησε από την πλευρά του ο Στάθης Μπούκουρας.