Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΑΝ: Συστήνεται ενιαίος φορέας εξωστρέφειας

Η Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, όπως θα ονομάζεται ο νέος φορέας, θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση του ΟΠΕ και του Invest in Greece και θα στελεχωθεί από 140 άτομα. Σε διαβούλευση το ν/σ. Δηλώσεις Χατζηδάκη, Μηταράκη.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΥΠΑΝ: Συστήνεται ενιαίος φορέας εξωστρέφειας

Με αρκετά αναπάντητα ερωτήματα για το ποιοι είναι οι στόχοι σε επίπεδο εξαγωγών και επενδύσεων και χωρίς συγκεκριμένο στοχοδιάγραμμα, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασε πριν από λίγο το νέο φορέα για την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις.

Η Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, όπως θα ονομάζεται ο νέος φορέας, θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση του ΟΠΕ και του Invest in Greece και θα στελεχωθεί από 140 άτομα ενώ οι διπλωματικοί υπάλληλοι θα παραμείνουν στο Υπουργείο Εξωτερικών αν και υπάρχει η πρόβλεψη για μετάταξη κάποιων στο νέο φορέα.

Σύμφωνα με όσα είπε πριν από λίγο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στόχος είναι μέχρι το τέλος έτους να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται σήμερα για διαβούλευση, προκειμένου ο νέος φορέας να λειτουργήσει τη νέα χρονιά.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος "να μη διώχνουμε επενδύσεις και να μην κολλάνε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας" καθώς ενοποιούνται τα Ελληνικά δίκτυα και επαφές με τη διεθνή αγορά θα υπάρξει εξειδίκευση και στόχευση σε συγκεκριμένους κλάδους και αγορές και προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων με εξαγωγική προοπτική.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι μέσω της Εταιρείας η κάθε εξαγωγική δραστηριότητα ή επενδυτικό ενδιαφέρον θα υποστηρίζεται άμεσα από έναν εξειδικευμένο υπεύθυνο για το προϊόν ή τον κλάδο και έναν εξειδικευμένο υπεύθυνο για τη χώρα ή την περιοχή ενδιαφέροντος που συνεργάζεται με το τοπικό γραφείο Εξωτερικού. Η Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων θα φέρει την ευθύνη της προσέλκυσης και υποστήριξης των ξένων επενδυτών κατά την διάρκεια της υλοποίησης της επένδυσής τους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι η Εταιρία θα εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, θα τοποθετηθεί εξειδικευμένος σύμβουλος για να αξιολογήσει το προσωπικό του ΟΠΕ και του Invest In Greece ενώ θα εισαχθούν αυστηρά κριτήρια για 80 νέα στελέχη που θα ενταχθούν από την αγορά.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στο θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ σημείωσε ότι σύντομα θα επιτευχθεί ο στόχος να ολοκληρώνονται οι επιστροφές του εξαγωγικού ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εντός 90 ημερών. Ήδη από τις αρχές Απριλίου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, από τις συνολικά 5.000 αιτήσεις για επιστροφές ΦΠΑ 619 εκατ. ευρώ, έχουν δοθεί τα 337 εκατ. ευρώ και εκκρεμούν να δοθούν ακόμη 282 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η μάχη για τη ρευστότητα και την ερχόμενη εβδομάδα έχει οριστεί νέο ραντεβού του υπουργού με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών όπου θα τεθούν ιδιαίτερα τα ζητήματα που αφορούν στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Είναι σημαντικό όμως, συμπλήρωσε ο υπουργός, ότι με ελάχιστες έως καθόλου αποκλίσεις προχωράει εντός χρονοδιαγράμματος η απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στους τελωνειακούς και προτελωνιακούς ελέγχους και 21 μέτρα από τα 25 υλοποιούνται κανονικά και το γεγονός επιβεβαιώνει και η Τρόικα.

Σε αυτό το πλαίσιο θα διευρυνθεί το ωράριο εξυπηρέτησης του διασυνοριακού εμπορίου στα τελωνεία, αναβαθμίζονται τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για ελέγχους και απλοποιούνται οι διαδικασίες εξαγωγής σε 10 βασικά ελληνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και το αλουμίνιο σε συνέχεια πιλοτικών δράσεων που έγιναν στο ακτινίδιο και τη φέτα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v