Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνει το πρέσινγκ για νέα μέτρα

Η δυσκολία κάλυψης των προαπαιτούμενων δράσεων και η πίεση για μέτρα το 2014. Που οδηγεί το παζάρι δανειστών-ΥΠΟΙΚ. «Καυτή πατάτα» εργοδοτικές εισφορές και ασφαλιστικό. Τα σχέδια για το χρηματοδοτικό κενό.

Αυξάνει το πρέσινγκ για νέα μέτρα

Τον κλοιό των πιέσεων για νέα μέτρα το 2014 αρχίζει να σφίγγει η τρόικα, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ανέτοιμο να δώσει οριστικές απαντήσεις συμβατές με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σε σειρά προαπαιτούμενων δράσεων. Γεγονός που απομακρύνει χρονικά την επάνοδο των εκπροσώπων ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε.

Η άφιξη των επικεφαλής της τρόικας τοποθετείται πλέον στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και οι καθυστερήσεις φαίνεται να ρίχνουν τη μπάλα στο γήπεδο των πιστωτών. Γι’ αυτό το λόγο το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να πατήσει γκάζι με αλλεπάλληλες συσκέψεις και στόχο όσο το δυνατό περισσότερα μέτωπα να κλείσουν πριν επανέλθει η τρόικα και κυρίως, όταν έρθουν να μη «ριζώσουν» στην Ελλάδα.

«Θα ήταν πολύ κακό να έρθουν και να παραμείνουν για ενάμιση μήνα μέχρι να συμφωνήσουμε σε όλα και στο διάστημα αυτό να καλλιεργείται μια διαρκής μετρολογία», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος παραθέτοντας σειρά εκκρεμοτήτων που εκτείνονται από το χρηματοδοτικό και το δημοσιονομικό κενό, έως τις αποκρατικοποιήσεις, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ή το θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια νέα καυτή πατάτα.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές κατά 3,9% στο διάστημα 2014-2016. Αυτό, σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών του υπουργείου Εργασίας συνεπάγεται ετήσιες απώλειες της τάξεως του 1 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία, σε μία συγκυρία μάλιστα όπου μεγάλο μέρος της «τρύπας» για το επόμενο έτος οφείλεται ακριβώς στον παράγοντα «κοινωνική ασφάλιση».

Το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο απ’ ότι αρχικά φαίνεται. Αν μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 1 δισ. ευρώ το χρόνο, ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να καλύψει την απώλεια αν δεν θέλει η κυβέρνηση να πειραχτούν οι συντάξεις. Το ενδεχόμενο να επωμιστεί ο προϋπολογισμός επιπλέον 1 δισ. ευρώ φαντάζει απίθανο και έτσι ανασύρονται τα πρόσφατα πεπραγμένα για να οδηγηθούμε στις πιθανές λύσεις.

Η μείωση κατά 1,1% των εργοδοτικών εισφορών που έχει ήδη υλοποιηθεί με την κατάργηση των εισφορών υπέρ Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και υπέρ Οργανισμού Εργατικής Εστίας συνοδεύτηκε με παράλληλη κατάργηση σχεδόν του συνόλου των κοινωνικών παροχών των δύο Οργανισμών.

Τα μέτρα

Στο μέτωπο του δημοσιονομικού, παρ’ ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει εγγραφεί η πρόβλεψη για μηδενικό κενό, η πρόβλεψη αυτή είναι σαφές ότι ικανοποιεί μόνο τον πολιτικό στόχο να μην ανοίξει από τις αρχές Οκτώβρη -όταν κατατέθηκε το προσχέδιο- το θέμα των πρόσθετων μέτρων για το 2014.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η τρόικα και ιδίως οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να ζητούν μέτρα ξεκινώντας τη διαπραγμάτευση από… ψηλά. Στην τελευταία επίσκεψη της τρόικας ο πήχης είχε μπει πάνω από τα 3 δισ. ευρώ για να αρχίσει να πέφτει στη συνέχεια. Τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «αυτοί» ζητούν μέτρα πάνω από 2 δισ. ευρώ, «εμείς» τα απορρίπτουμε, αλλά ατύπως «συζητάμε» για ένα πακέτο κοντά στα 500-600 εκατ. ευρώ.

Το θέμα των οριζόντιων παρεμβάσεων, η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήσει να το «γειώσει» εν τη γενέσει. Οι διαβεβαιώσεις για μη λήψη οριζόντιων μέτρων σε μισθούς και συντάξεις τόσο από την πλευρά του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά όσο και δια στόματος υπουργού Οικονομικών είναι αλλεπάλληλες. Αν και αναδεικνύονται κυρίως οι κύριες συντάξεις…

Υπάρχουν, μάλιστα, ορισμένες πληροφορίες ότι οι διαρκείς αναφορές για μη λήψη μέτρων έχουν ενοχλήσει κυρίως την πλευρά του ΔΝΤ.

Η χρηματοδότηση

«Καυτή πατάτα» αποτελεί και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού. Η ΕΚΤ απορρίπτει τη λύση της μετακύλισης των ομολόγων ANFA’s , δεν φαίνεται να «τρελαίνεται» με τη λύση της μετακύλισης των ομολόγων Αλογοσκούφη, ενώ και το σενάριο που ανέδειξε χθες ο γερμανικός Τύπος για «αξιοποίηση» μέρους των κεφαλαίων του ΤΧΣ και έκδοση εντόκων γραμματίων με την κάλυψη της ΕΚΤ φαίνεται να «μπάζει νερά». Αφενός μέχρι το τέλος του έτους, οπότε θα πρέπει να κλείσει το θέμα του χρηματοδοτικού κενού (Δεκέμβριο-Ιανουάριο είπε ο πρόεδρος του Eurogroup) δεν θα υπάρχει εικόνα για το πόσα χρήματα περισσεύουν στο ΤΧΣ. Αφετέρου, το Μνημόνιο ορίζει σταδιακό περιορισμό των εκδόσεων εντόκων γραμματίων.

Εκτός κι αν υπάρξουν κάποιες παρεκκλίσεις μέχρι να έρθουν οι ευρωεκλογές και να κλείσουν, όπως εκτιμάται, «πακέτο» τόσο το θέμα του χρηματοδοτικού κενού έως το 2016, όσο και αυτό του χρέους.

Με ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης και νέο Μνημόνιο, με κούρεμα χρέους ή χωρίς, θα περάσουν μάλλον αρκετοί ακόμα μήνες μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v