Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 556 εκατ. «πέταξε» το έλλειμμα ΛΑΓΗΕ

Το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Στις 30 Αυγούστου ανερχόταν σε 555,8 εκατομμύρια (σωρευτικό) αυξημένο κατά 18 εκατομμύρια έναντι του Ιουλίου. Η προσπάθεια ισοσκελισμού.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Στα 556 εκατ. «πέταξε» το έλλειμμα ΛΑΓΗΕ

Συνεχίζει την ανοδική πορεία το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ. Στις 30 Αυγούστου ανέρχονταν σε 555,8 εκατομμύρια (σωρευτικό) αυξημένο κατά 18 εκατομμύρια έναντι του Ιουλίου.

Συνολικά, το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ το 8μηνο του 2013 επιβαρύνθηκε με 215 εκατομμύρια ευρώ, καθώς το Δεκέμβριο του 2012 ήταν 340,8 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, οι συνολικές εισροές που είχε ο λογαριασμός ανήλθαν σε 1.129,6 εκατομμύρια, και οι εκροές σε 1.344,6 εκατομμύρια, εξ ου και το έλλειμμα των 215 εκατομμυρίων.

Προοπτική βελτίωσης της εικόνας, δεν φαίνεται στο άμεσο μέλλον, ακόμη και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η μόνη περίπτωση να βελτιωθούν τα δεδομένα του λογαριασμού, είναι να εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού της αμοιβής που θα εισπράττουν από το σύστημα οι ΑΠΕ, δηλαδή το μεσοσταθμικό κόστος των συμβατικών μονάδων και όχι η οριακή τιμή του συστήματος, που ως μέγεθος δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και έχει μέρος της ευθύνης για τα ελλείμματα.

Σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ, για τους τρεις μήνες του έτους που θα εφαρμοστεί ο νέος υπολογισμός, το επιπλέον έσοδο ανέρχεται σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 20 εκατομμύρια το μήνα. Έτσι η εφαρμογή διαδικασίας αυτής στην καλύτερη περίπτωση να ισοσκελίζει το λογαριασμό.

Όπως δείχνουν, όμως, τα πράγματα δεν μπορεί από μόνη της να μηδενίσει το σωρευμένο έλλειμμα, χωρίς επιπλέον εισπρακτικά μέτρα, τα οποία βέβαια δεν αντέχουν ούτε οι καταναλωτές (αύξηση τέλους ΕΤΜΕΑΡ), ούτε οι παραγωγοί ΑΠΕ που επιβαρύνονται με την «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» επί των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι για τον μηδενισμό του ελλείμματος στο τέλος του 2014, που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται λύσεις που θα συνδυάζουν λελογισμένη μείωση της εγγυημένης τιμής (ταρίφες) και «λογιστικά τρικ», με εμπλοκή των τραπεζών που έχουν δανειοδοτήσει τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά.

Εξετάζεται δηλαδή, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα ισχύσει, λόγω της εμπλοκής τραπεζών και υπουργείου Οικονομικών, 5ετής παράταση των συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, ταυτοχρόνως με προσωρινό χρεοστάσιο διάρκειας έξι μηνών και μη καταβολή ΦΠΑ για το ίδιο διάστημα.

Το θέμα ενδεχομένως να τεθεί και στη σημερινή συνάντηση του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, καθώς για την προώθηση παρόμοιων λύσεων απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την κάλυψη των τραπεζών, ενώ θα υπάρξει, έστω και μικρή, επίπτωση στα δημόσια έσοδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v