Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Ανατροπή λόγω... Ρωσικών ζημιών

Μπούμερανγκ για την κερδοφορία αποδείχθηκαν οι πολλές αεροπορικές πτήσεις που κλείστηκαν το φετινό καλοκαίρι για Ελλάδα. Αλλαγή στρατηγικής ετοιμάζεται για το 2014. Τι ζήτησαν από την Όλγα Κεφαλογιάννη.

  • του Παύλου Υψηλάντη
Τουρισμός: Ανατροπή λόγω... Ρωσικών ζημιών

Αλλαγή δεδομένων και τάση «εκλογίκευσης» του αλματώδους ρυθμού αύξησης της κίνησης προς την Ελλάδα καταγράφουν οι πρώτες πληροφορίες για τους σχεδιασμούς των ρωσικών ταξιδιωτικών ομίλων για την επόμενη χρονιά.

Μπορεί το πρόσφατο ταξίδι της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στη Μόσχα να έτυχε θετικής υποδοχής από τα ρωσικά ΜΜΕ, το κλίμα όμως φαίνεται πως ήταν διαφορετικό στις τάξεις των Ρώσων τουρ οπερέιτορ.

Ρώσοι και Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού (ξενοδόχοι κυρίως) γνωρίζουν πως η μεγάλη φετινή αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία βασίσθηκε στο μεγάλο ρίσκο που πήραν οι ρωσικοί ταξιδιωτικοί όμιλοι προγραμματίζοντας μεγάλο αριθμό πτήσεων προς την Ελλάδα. Αριθμό δρομολογίων, μάλιστα, που ξεπερνούσε σε σημαντικό ποσοστό τη ζήτηση.

Το αποτέλεσμα ήταν να καταγράψουν μεγάλες ζημιές. Είτε επειδή δεν πούλησαν τα πακέτα που είχαν υπολογίσει, είτε επειδή υποχρεώθηκαν να ρίξουν τις τιμές τους πολύ κάτω του κόστους προκειμένου να μειώσουν όσο γίνεται τη ζημιά.

Είναι χαρακτηριστικό πως υπήρξε Ρώσος τουρ οπερέιτορ ο οποίος διέθετε πακέτα διακοπών all inclusive για ξενοδοχείο πέντε αστέρων στα Δωδεκάνησα στο 1/8 της κανονικής του τιμής!

Πρακτικά, δηλαδή, το φετινό «μπουμ» από τη ρωσική αγορά επιδοτήθηκε εμμέσως από τους Ρώσους επιχειρηματίες που ανέλαβαν να πληρώσουν τα «σπασμένα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ ανέμεναν να δείξει η ελληνίδα υπουργός πως γνωρίζει για τις ζημιές που υπέστησαν. Επιπλέον, ανέμεναν έμπρακτες κινήσεις αναγνώρισης και στήριξης από ελληνικής πλευράς. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, ανέφεραν σε αντιδιαστολή το γεγονός ότι τρεις Ρώσοι τουρ οπερέιτορ έχουν παρασημοφορηθεί από την Τουρκία ενώ χώρες όπως η Ιταλία οργανώνουν συχνά ποικίλα ταξίδια «ενημέρωσης».

Το γεγονός είναι πως, σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες, κάποιοι από τους Ρώσους τουρ οπερέιτορ (TUI, Biblio Globus) σκέφτονται να αυξήσουν τις πτήσεις τους προς Ελλάδα για την επόμενη χρονιά ενώ άλλοι να τις μειώσουν.

Τη φετινή χρονιά, πάντως, αναμένονται ανακατατάξεις στη ρωσική αγορά καθώς εκτιμάται ότι οι ισχυρότεροι τουρ οπερέιτορ θα αυξήσουν τα μερίδιά τους έναντι των μικρότερων. Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των νέων συσχετισμών δυνάμεων μεταξύ των Ρώσων τουρ οπερέιτορ εκτιμάται πως θα παίξουν οι όροι χρηματοδότησης που εξασφαλίσουν από το τραπεζικό σύστημα. Κι αυτό καθώς τα επιτόκια δανεισμού στη ρωσική αγορά κινούνται στα επίπεδα του 16%.

Ρόλο στο τουριστικό ρεύμα της επόμενης χρονιάς προς τη χώρα μας από τη Ρωσία αναμένεται πως θα παίξει η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του ρουβλίου, γεγονός που «ακριβαίνει» τον ελληνικό τουρισμό έναντι προορισμών όπως η Τουρκία. Ταυτόχρονα θα πρέπει να συνυπολογιστεί η σταθεροποίηση των μισθών στη Ρωσία αλλά και η ενδείξεις ύφεσης που καταγράφονται στη ρωσική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v