Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Στοχευμένες περικοπές στο ασφαλιστικό

«Οχι» σε οριζόντια μέτρα αλλά «ναι» σε περικοπές δαπανών στο ασφαλιστικό λέει ο Γιάννης Στουρνάρας. Στο στόχαστρο «κοστοβόρες» εξαιρέσεις. Εκτίμησε ότι στο τρίτο τρίμηνο η ύφεση θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 3% του ΑΕΠ, λόγω τουρισμού.

Στουρνάρας: Στοχευμένες περικοπές στο ασφαλιστικό
Παράθυρο «στοχευμένων περικοπών» στο ασφαλιστικό σύστημα άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας στο 12ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ.
 
Όπως είπε «η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει πλέον από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, αυτά εξάντλησαν τις δυνατότητές τους».
 
Ευθύς αμέσως όμως πρόσθεσε ότι η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής «θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών», σύμφωνα με τον υπουργό. Και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».
 
Επιπλέον , ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι κυβέρνηση «ζητά από τους εταίρους τήρηση των δεσμεύσεων και αναγνώριση της προσπάθειας που έχει καταβάλει η χώρα για νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών της μεγεθών και προώθηση των μεταρρυθμίσεων», παραμένοντας πιστός στην κυβερνητική γραμμή των τελευταίων ημερών .
 
Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι στο τρίτο τρίμηνο η ύφεση θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 3%, εξαιτίας της σημαντικής θετικής συμβολής του τουρισμού και αναφερόμενος σε μελέτη του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι έως το 2021 η Ελλάδα μπορεί να φτάσει τις 24 εκατ. αφίξεις , με επενδύσεις 3 δισ. ευρώ ετησίως.
 
«Μέχρι το 2021 η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του τουρισμού (άμεση και έμμεση συνεισφορά) μπορεί να αυξηθεί κατά 17 δισ. ευρώ και να φτάσει τα 44 δισ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα γύρω στις 300.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v