Οι αλλαγές στην αξιολόγηση «κόκκινων» δανείων

Νέα δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες δημιουργεί το αυστηρότερο πλαίσιο που έθεσε η ΕΒΑ στον ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κρίσιμη η διαχείριση των χορηγήσεων στις οποίες έχει γίνει αναδιάρθρωση. Οι κινήσεις της ΤτΕ.

Οι αλλαγές στην αξιολόγηση «κόκκινων» δανείων

Νέο αυστηρότερο πλαίσιο κανόνων για την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών και ειδικότερα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επεξεργάστηκε η European Banking Authority (EBA) στο πλαίσιο της υιοθέτησης ενιαίων πρακτικών από την πλευρά των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών.

Με ορίζοντα την περίφημη τραπεζική ενοποίηση, η EBA επεξεργάστηκε κατόπιν διαβούλευσης σύνολο κανόνων αξιολόγησης, που παρέχεται με τη μορφή συστάσεων «καλής πρακτικής» στις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, ενώ προσδιόρισε και τα κριτήρια με τα οποία θα διενεργηθούν τα stress tests των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Με τα νέα κριτήρια ανοίγει για πρώτη φορά το καυτό θέμα των δανείων που έχουν υποστεί αναδιάρθρωση όρων ή αναχρηματοδότηση. Η EBA εντάσσει την κατηγορία των παραπάνω δανείων στην γκρίζα περιοχή μεταξύ εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, ζητώντας από τις τράπεζες να αξιολογούν τη δυνατότητα του δανειολήπτη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Το νέο πλαίσιο ορίζει ως εξυπηρετούμενα δάνεια όσα είτε δεν έχουν καμία καθυστέρηση, είτε έχουν καθυστέρηση ως και 90 ημέρες. Για όσα όμως έχουν καθυστέρηση εξυπηρέτησης ως και 90 ημέρες, επομένως βρίσκονται σε καθεστώς ανοχής από τις τράπεζες, ζητά αξιολόγηση και αποτίμησή της δίκαιης αξίας τους.

Ειδικότερα δε για δάνεια που έχουν υποστεί αναχρηματοδότηση ή τροποποίηση όρων της δανειακής σύμβασης, ή όποια άλλη μεταβολή, και βρίσκονται σε καθυστέρηση ως και 90 ημέρες, η EBA ζητά να υπάρξει αξιολόγηση σχηματισμού πρόβλεψης με κριτήριο τη δυνατότητα του δανειολήπτη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Το θέμα καίει την Ελλάδα καθώς το stress test στο οποίο υποβάλλονται οι τράπεζες βρίσκεται σε εξέλιξη και η BlackRock αναμένεται να καταθέσει ως τα μέσα Νοεμβρίου τα προκαταρκτικά στοιχεία των αναμενόμενων ζημιών (νέες προβλέψεις και διαγραφές) από τον έλεγχο ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των εγχώριων ιδρυμάτων.

Η μελέτη της BlackRock θα συνυπολογισθεί από την ΤτΕ, όπως και τα business plans των τραπεζών, για να υπολογισθούν εν συνεχεία οι τυχόν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.

Η ΤτΕ, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, καλούνται να συνυπολογίσουν τον εναρμονισμένο ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και επίσης να αξιολογήσουν τα μοντέλα διαχείρισης και τις σχετικές πολιτικές των τραπεζών (συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, συνθήκες για τη μεταφορά δανείων στα μη εξυπηρετούμενα, αναδιαρθρώσεις δανείων, νομικές διαδικασίες κ.λπ.).

Για τον λόγο αυτό η ΤτΕ έχει ήδη στα χέρια της την πράξη αξιολόγησης των μοντέλων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που εφαρμόζουν οι ελληνικές τράπεζες. Η παραπάνω μελέτη που συνέταξε η BlackRock θα της επιτρέψει να συνυπολογίσει τις διαδικασίες που εφαρμόζουν οι τράπεζες για τη συλλογή μη εξυπηρετούμενων δανείων και βεβαίως την αποτελεσματικότητά τους, κάτι που ζητά και η EBA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v