Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stryker: Πρόστιμο $13,2 εκατ. για μίζες στην Ελλάδα

Η Stryker προχωρά στον διακανονισμό της υπόθεσης, χωρίς να αποδέχεται ή να αρνείται τις κατηγορίες.

Stryker: Πρόστιμο $13,2 εκατ. για μίζες στην Ελλάδα

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού Stryker θα πληρώσει το ποσό των 13,2 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να διευθετήσει τις εις βάρος της κατηγορίες ότι δωροδοκούσε γιατρούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους σε πέντε χώρες για να κερδίζει συμβόλαια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (Securities and Exchange Commission, SEC).

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η SEC ανέφερε ότι η Stryker επιχείρησε να συγκαλύψει ποσά 2,2 εκατ. δολαρίων που έδωσε για δωροδοκίες στην Αργεντινή, την Ελλάδα, το Μεξικό, την Πολωνία και τη Ρουμανία, καταγράφοντάς τα ως νόμιμες δαπάνες για φιλανθρωπικές δωρεές, μετακινήσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες και προμήθειες. Οι πληρωμές γίνονταν από το 2003 έως τον Φεβρουάριο του 2008 για να διασφαλίζουν τη δυνατότητα της εταιρείας να πουλήσει τα προϊόντα της σε δημόσια νοσοκομεία.

Η Stryker προχωρά στον διακανονισμό της υπόθεσης, χωρίς να αποδέχεται ή να αρνείται τις κατηγορίες. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της SEC, η εταιρεία είχε κέρδη περίπου 7,5 εκατ. δολαρίων ως αποτέλεσμα των δωροδοκιών. Σε μία περίπτωση, όπως ανέφερε η SEC, η μονάδα της Stryker στην Πολωνία πλήρωσε το ταξίδι του διευθυντή ενός νοσοκομείου και της συζύγου του στη Νέα Υόρκη και την Αρούμπα (της Καραϊβικής).

Εσωτερικά έγγραφα επιβεβαίωσαν αυτό που η SEC περιέγραψε ως «συμφωνία συναλλαγής», η οποία επεσήμανε ότι σε μία φόρμα που περιείχε το πρόγραμμα του διευθυντή αναφερόταν ότι πως σκοπός του ταξιδιού ήταν «να ενισχυθεί η πεποίθηση ότι τα προϊόντα της Stryker αποτελούν την καλύτερη λύση για το νοσοκομείο του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v