Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα υποβάλετε αίτηση

Έως 1.020 ευρώ μπορούν να εισπράξουν οι δικαιούχοι. Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνουν για να υποβάλουν την αίτηση. Τι δικαιολογητικά θα χρειαστούν.

Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα υποβάλετε αίτηση

Επίδομα θέρμανσης από 210 έως και 1.050 ευρώ μπορούν να λάβουν εντός 20 ημερών από την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης 580.000 νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η ειδική εφαρμογή άνοιξε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, αν και δεν λείπουν τα προβλήματα: η σύνδεση πέφτει και ο φορολογούμενος θα χρειαστεί να προσπαθήσει αρκετές φορές μέχρι να υποβάλει την αίτηση.

Η διαδικασία υποβολής πάντως είναι απλή και η συμπλήρωσή της δεν απαιτεί περισσότερα από πέντε λεπτά. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε όλους τους φορολογούμενους ασχέτως αν είναι ή όχι πιστοποιημένοι χρήστες του taxisnet.

Αν πρόκειται για πιστοποιημένους χρήστες, αρκούν οι προσωπικοί κωδικοί, αν όχι, ο φορολογούμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει ως κωδικό χρήστη τον ΑΦΜ του και ως κωδικό πρόσβασης (password) τον αριθμό ειδοποίησης ενός εκκαθαριστικού δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων πέντε ετών.

Πώς υποβάλλεται η αίτηση

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr, ο φορολογούμενος επιλέγει στην πρώτη σελίδα την εφαρμογή «Υποβολή αίτησης επιδόματος θέρμανσης», πληκτρολογεί τους κωδικούς και στη συνέχεια έχει δύο επιλογές: είτε να υποβάλει «Αίτηση Ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων» είτε να συμπληρώσει τα στοιχεία δικαιούχων επιδόματος σε πολυκατοικίες, εφόσον είναι διαχειριστής-εκπρόσωπος πολυκατοικίας (επιλογή Διαχειριστής - Εκπρόσωπος Πολυκατοικίας).

Στην πρώτη επιλογή, εμφανίζεται στην οθόνη το εξής μήνυμα: «Πατήστε για να συμπληρώσετε την αίτησή σας και να την υποβάλετε. Εάν η αίτησή σας εγκριθεί θα λάβετε απάντηση με τα λίτρα πετρελαίου που αντιστοιχούν στην κατοικία σας, διαφορετικά θα σας επιστραφούν οι λόγοι απόρριψης της αίτησης. Εάν εγκριθεί και έχετε ήδη λάβει μέρος του επιδόματος θέρμανσης από προηγούμενες αιτήσεις, το υπόλοιπο θα μεταφερθεί στη νέα κατοικία αφού επαναϋπολογιστεί με βάση το ποσοστό του επιδόματος που έχετε ήδη λάβει».

Με την προειδοποίηση ότι η υποβολή αναληθών στοιχείων επισύρει κυρώσεις, οι φορολογούμενοι καλούνται αρχικά να δηλώσουν αν επιθυμούν προκαταβολή και στη συνέχεια στοιχεία που αφορούν:

1. Αν η κατοικία ανήκει σε πολυκατοικία ή σε κτίσμα πολλών κατοικιών όπου μοιράζεται η κατανάλωση.
2. Τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
3. Τη διεύθυνση κατοικίας.
4. Την επιφάνεια σε τετραγωνικά μέτρα.
5. Αν η κατοικία είναι ενοικιαζόμενη απαιτείται και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή.
6. Αν η κατοικία έχει παραχωρηθεί δωρεάν, ο ΑΦΜ του παραχωρούντος και το ονοματεπώνυμό του.
7. Ο IBAN του τραπεζικού λογαριασμού επιστροφών και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού.
8. Email επικοινωνίας.
9. Tηλέφωνο οικίας.
10. Kινητό τηλέφωνο.

Το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι στις περιπτώσεις μη νόμιμης είσπραξης επιδόματος θέρμανσης, ή είσπραξης ποσού επιδόματος μεγαλύτερου του δικαιούμενου, ή είσπραξης προκαταβολής χωρίς να προκύπτει από την προβλεπόμενη διασταύρωση των στοιχείων η αγορά πετρελαίου θέρμανσης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό καταλογίζεται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ (κατασχέσεις).

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, η προκαταβολή του επιδόματος θα καταβάλλεται άμεσα, ενώ εντός 20 ημερών από την υποβολή της αίτησης θα πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης η επιστροφή φόρου των 35 λεπτών ανά λίτρο.

Στην περίπτωση πολυκατοικιών, οι διαχειριστές θα πρέπει να συμπληρώσουν ειδική φόρμα στην εφαρμογή δηλώνοντας μεταξύ άλλων τον ΑΦΜ τους, τον αριθμό κοινόχρηστης παροχής ρεύματος, τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης και το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα.

Από το επίδομα θέρμανσης εξαιρούνται φυσικά πρόσωπα για ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη. Μετά την υποβολή της αίτησης και τη λήψη της προκαταβολής, με την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, οι διακινητές πετρελαίου θέρμανσης είναι αυτοί οι οποίοι θα υποβάλλουν τα νόμιμα παραστατικά προκειμένου να εξακριβωθεί ότι τα επιδόματα έχουν καταλήξει στους νόμιμους δικαιούχους.

Δείτε εδώ όλες τις πληροφορίες για τους δικαιούχους του επιδόματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v