Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

RTRS: Στο 0,2% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2014

Χαμηλότερη των προβλέψεων της κυβέρνησης και του ΔΝΤ είναι η εκτίμηση των αναλυτών για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2014. Προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,2%, μετά από ύφεση 4% φέτος.

RTRS: Στο 0,2% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2014
Οι αδύναμες χώρες της ευρωζώνης θα εμφανίσουν οικονομική ανάπτυξη το 2014, έστω και αναιμική, ενώ η πρόοδος σε ότι αφορά τον περιορισμό των ελλειμμάτων τους θα είναι εξαιρετικά αργή, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Οι 31 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση προβλέπουν ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα επιτύχουν περιορισμένη ανάπτυξη του χρόνου, η οποία όμως δεν θα καλύψει τις υφέσεις των προηγούμενων ετών, ούτε και θα είναι αρκετή ώστε να περιορίσει τους διψήφιους ρυθμούς ανεργίας.

Καλύτερη εκτιμάται ότι θα είναι η κατάσταση στην Ιρλανδία.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η δημοσκόπηση προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 0,2% του χρόνου, ενώ τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στην έκθεση του ΔΝΤ προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 0,6%. Σημειώνεται ότι η έκθεση της τρόικας προβλέπει ύφεση 4% για φέτος, γεγονός που φέρνει την συνολική μείωση του ΑΕΠ την περίοδο 2008-2013 στο 25%.

Για την Ισπανία, αναμένεται ανάπτυξη περίπου 0,6% του χρόνου, μετά από ύφεση 1,4% το τρέχον έτος, ενώ η ανεργία προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί γύρω στο 26%. Το έλλειμμα της χώρας εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 6,5% φέτος και στο 6% το 2015.

Για την Πορτογαλία, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,8% φέτος και επιστροφή σε ανάπτυξη 0,8% το 2014, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το επόμενο έτος θα είναι μόλις 0,3%.

Αντιθέτως, οι εκτιμήσεις για την Ιρλανδία είναι πιο αισιόδοξες, καθώς οι οικονομολόγοι προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 1,8% το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v