Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρελαίνει κόσμο ο ενιαίος φόρος ακινήτων

Ανοικτή πρόσκληση Στουρνάρα στους βουλευτές της Ν.Δ. για ενημέρωση. Σε κατάσταση νευρικής κρίσης οι φορολογούμενοι. Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι αγρότες. Προσωπικές ιστορίες μαρτυρούν τα ευτράπελα. Πρώτη υποχώρηση του ΥΠΟΙΚ στις... στάνες.

Τρελαίνει κόσμο ο ενιαίος φόρος ακινήτων

Ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλεί το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την ώρα που οι αγρότες διά της ΠΑΣΕΓΕΣ προειδοποιούν ευθέως με κινητοποιήσεις και οι φορολογούμενοι βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Ήδη 22 βουλευτές της Ν.Δ. σήκωσαν μπαϊράκι και με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών ζητούν αλλαγές και διορθώσεις, ιδίως σε περιπτώσεις αγροτεμαχίων και αγροτικών σπιτιών σε χωριά. Mε αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση το πρωί της Τετάρτης ο Γιάννης Στουρνάρας. Σε αυτή καταγράφηκαν οι απόψεις των βουλευτών, έγινε ενημέρωση από την πλευρά του υπουργείου και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση σήμερα το απόγευμα παρουσία και του εκπροσώπου της Ν.Δ. στις διαβουλεύσεις που έγιναν πριν την δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου.

Η συγκεκριμένη συνάντηση είναι «ανοικτή» για όσους βουλευτές θέλουν να συμμετάσχουν καθώς έχει «κλειστεί» η μεγάλη αίθουσα στο υπουργείο Οικονομικών. 

Ανάλογος αναβρασμός επικρατεί και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου χθες σε σύσκεψη στη Βουλή καταγράφηκαν έντονες ενστάσεις αναφορικά κυρίως με τον φόρο που θα επιβληθεί σε αγροτεμάχια, οικόπεδα και σπίτια σε χωριά. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου σε συνεδρίαση του ΚΤΕ αύριο στη Βουλή.

Η κινητικότητα που παρατηρείται στις κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης προς το παρόν δεν έχει σημάνει συναγερμό για πιθανή αδυναμία ψήφισης του νέου φόρου, σίγουρα όμως έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Μέγαρο Μαξίμου, που ζήτησε αλλαγές.

Έτσι, χθες το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μια πρώτη υποχώρηση εξαιρώντας τις... στάνες από τον ενιαίο φόρο. Με ανακοινωσή του διευκρινίζει ότι «στο νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα (ΕΝΦΑ) οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κ.λπ.) δεν πρόκειται να φορολογηθούν». Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση έρχεται μετά την κατάθεση της ερώτησης από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι προσωπικές ιστορίες φοροτρέλας, όπως παρατίθενται στη διαβούλευση του νομοσχεδίου στη «Διαύγεια» (http://www.et.diavgeia.gov.gr/), η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, εγείρουν εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσον το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει τα 2,9 δισ. ευρώ που υπολογίζει, δεδομένου ότι σε πληθώρα περιπτώσεων ο νέος φόρος δείχνει τουλάχιστον «παρανοϊκός».

Οι καταγγελίες

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι αυτό ενός συνταξιούχου, του κυρίου Κώστα Βασιλειάδη, ο οποίος είχε την «ατυχία» να κληρονομήσει μια μονοκατοικία στη Φιλοθέη. Τα δεδομένα του σπιτιού φαντάζουν ιδιαίτερα ελκυστικά και παραπέμπουν σε βαρύ πορτοφόλι. Το πρόβλημα είναι ότι η σύνταξη του κ. Κώστα είναι 12.000 ευρώ τον χρόνο και καλείται να πληρώσει για το σπίτι και τον κήπο ενιαίο φόρο ακινήτων 9.500 ευρώ.

Γράφει στη « Διαύγεια»: «Τυχαίνει να κατοικώ σε μια παλαιά ιδιόκτητη μονοκατοικία (άνω των 30 ετών, την οποία κληρονόμησε από τους γονείς του) στη Φιλοθέη Αττικής, που είναι κτισμένη σε οικόπεδο 835 τ.μ. Η κατοικία είναι 200 τ.μ. και βάσει της νέας κλίμακας εκτιμώ ότι θα φορολογηθεί με ένα ποσό γύρω στα 2.500 ευρώ ετησίως. Για το υπόλοιπο του οικοπέδου, το οποίο είναι κήπος με δένδρα, θα πρέπει να πληρωθεί ετήσιος φόρος περί τα 7.000 ευρώ. Είμαι εδώ και 3 χρόνια συνταξιούχος και η σύνταξή μου είναι περίπου 12.000 ευρώ ετησίως. Ήλπιζα ότι ο νέος νόμος θα ήταν δικαιότερος, αλλά δυστυχώς διαπιστώνω ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα (εκτός από την κατάργηση του «χαρατσιού»)».

Η παραπάνω ιστορία δεν είναι η μοναδική. Αλιεύσαμε από τη διαβούλευση ορισμένες ακόμα χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αν μη τι άλλο θα πρέπει να προβληματίσουν το υπουργείο Οικονομικών.

 

* "Στην οικογένειά μου υπάρχει οικόπεδο δεσμευμένο, μετά από αίτημα του Δήμου Καλαμαριάς, για την ανέγερση νηπιαγωγείου, από το 1987. Δυστυχώς μετά από 26 χρόνια δεν έχει ακόμη κινηθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης, καλούμαστε όμως να πληρώνουμε δυσβάστακτους φόρους κληρονομιάς και ακινήτων, ενώ το οικόπεδο δεν έχει καμία εμπορική αξία και δεν είναι δυνατόν να πουληθεί. Η υποχρέωση καταβολής Ενιαίου Φόρου Ακινήτων επί της αντικειμενικής αξίας του θα οδηγήσει μαθηματικά στη δήμευσή του, αφού δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τον πληρώσουμε".

Χαράλαμπος Βάρβογλης

 

* "Πολύ πρόχειρα υπολόγισα ότι για ένα σπίτι που κατέχει η μητέρα μου ο φόρος είναι 1.442,28 ευρώ. Το εισόδημά της από τη σύνταξη του πατέρα μου είναι περίπου 9.600 ευρώ. Έστω και με 50% έκπτωση, πώς θα πληρώσει τον φόρο;".

Αντώνης Κυριαζής

 

* "Το 2009 η γιαγιά μας μας μεταβίβασε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο 2.200 τετραγωνικών μέτρων στο Ηράκλειο. Τα 3 προηγούμενα χρόνια πληρώσαμε φόρο 300 ευρώ ο καθένας μας για κάθε έτος. Με τον νέο νόμο για το 2014 θα πρέπει να πληρώνουμε κάθε χρόνο ο καθένας μας 2.200 ευρώ. Η ηλικία μας είναι 30 και 26 ετών και είμαστε ΑΝΕΡΓΟΙ (διότι δυστυχώς σπουδάσαμε) και μας συντηρούν οι συνταξιούχοι γονείς μας.
Το παραπάνω ακίνητο το έχουμε προς πώληση με τιμή πολύ κατώτερη από την αντικειμενική εδώ και δύο χρόνια και δεν το αγοράζει κανείς. Δυστυχώς, θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να πληρώνουμε αυτόν τον παράλογο, ληστρικό και άδικο φόρο.

Οι οικοδομές στην ίδια περιοχή επιβαρύνονται πολύ λιγότερο αναλογικά με τα αντίστοιχα οικόπεδα, τα οποία δεν αποδίδουν και κανένα εισόδημα.

Πιστεύουμε ότι η επιτροπή που επεξεργάζεται τις τελικές αλλαγές του νέου νόμου ΦΑΠ 2014 θα προτείνει τη διόρθωση της τεράστιας αδικίας για οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης".

ΓΙΑΝΝΗΣ και ΒΑΓΓΕΛΗΣ

 

* "Είναι δυνατόν να φορολογούνται δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις όταν νομέας της έκτασης θεωρείται το Δημόσιο και οι εκτάσεις δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από τους υποτιθέμενους ιδιοκτήτες χωρίς προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια για το ιδιοκτησιακό; Έχω στην Κρήτη παραλιακή έκταση με θάμνους επικλινή, η οποία έχει χαρακτηριστεί κατά ένα τμήμα χορτολιβαδικη και σε ένα τμήμα δασική. Επί του τμήματος αυτού καμία πράξη νομής δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα λόγω κλίσεων του εδάφους είναι απρόσοδη, ενώ για ένα μικρό τμήμα ομαλό που χαρακτηρίστηκε χορτολιβαδικο προβάλλει αξιώσεις το δασαρχείο. Ερωτώ τους κυρίους του υπουργείου θα κληθώ να καταβάλω υπέρογκους φόρους για ακίνητο που αμφισβητείται η νομή μου, δεν μου αποφέρει τίποτε και πρέπει να περιμένω δεκαετία τουλάχιστον να κριθεί η αντιδικία μου με το Δημόσιο;".

Γιώργος Κουλαουζίδης

 

* "Είμαι 33 ετών, άνεργη (εγγεγραμμένη στον ΟΑΕΔ εδώ και 8 μήνες). Ο σύζυγός μου (υπάλληλος) με τις μειώσεις έχει φτάσει τα 7.200 ευρώ τον χρόνο καθαρά. Έχω κληρονομήσει από τον πατέρα μου, που πέθανε το 2003, ένα οικόπεδο (εντός οικισμού) πέντε στρεμμάτων, στην Άνω Γατζέα Ν. Μαγνησίας. Εκεί τα οικόπεδα έχουν εμπορική και πραγματική αξία αγρών (πρόκειται για ορεινό, μη τουριστικό χωριό, όπως πολλά άλλα στην Ελλάδα), δηλαδή αντιμετωπίζονται ως χωράφια.
Όταν έχασα τον πατέρα μου, με τιμωρήσατε επιπλέον και εσείς τότε με φόρο κληρονομιάς -σε ηλικία 23 ετών φοιτήτρια-, καθώς τότε τα αφορολόγητα όρια ήταν γελοία (6.500.000 δρχ.- 19.000,00 ευρώ, ενώ σήμερα είναι 150.000,00 ευρώ, προς το παρόν...).

Βάσει του σχεδίου νόμου, με αντικειμενική αξία 24,00 ευρώ /τ.μ. στην περιοχή, θα μου επιβάλετε φόρο 1.500 ευρώ κάθε χρόνο! Ακόμη και αν βρω να το πουλήσω, τα χρήματα που θα πάρω θα σας τα χρωστάω από τους φόρους που θα έχουν προκύψει μέχρι να βρω αγοραστή.

Εμείς ήδη ζούμε οριακά, παιδιά δε σκεφτόμαστε να κάνουμε γιατί δε θα μπορούμε να τα ζήσουμε, μας φορολογείτε για το εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ του συζύγου μου και αξιώνετε και επιπλέον φόρο για ένα ακίνητο που δεν μου αποφέρει κανένα εισόδημα. Είναι δυνατόν να ζήσουμε και να πληρώνουμε και τους φόρους που σκέφτεστε κάθε φορά;

Νομίζω πως είναι λογικό να διευρυνθούν τα άτομα που θα απαλλάσσονται από τον φόρο εντελώς και να εξορθολογιστούν οι φόροι σε οικόπεδα περιοχών που δεν έχουν πραγματική αξία, με βάση την πραγματικότητα και όχι φανταστικά σενάρια."

33χρονη

 

* "Κύριε υπουργέ, είμαι ιδιοκτήτης ερειπωμένου διατηρητέου στην Αθήνα. Είναι σε περιοχή που δεν με συμφέρει να το φτιάξω διότι το κόστος επισκευής υπερβαίνει τα έσοδα που μπορώ να έχω από το ακίνητο. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο δεν το αγοράζει κανείς.

Με βάση τον νόμο που προτείνετε, υπολογίζω πως θα πληρώνω περίπου 1.800 ευρώ φόρο τον χρόνο για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Σας ερωτώ:

1. Είναι λογικό η Πολιτεία να δεσμεύει ακίνητα ως διατηρητέα και οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να τα αξιοποιήσουν; Γιατί τα διατηρητέα κτίρια δεν απαλλάσσονται από τον φόρο; Προτείνω να εξετάσετε προσεκτικά την περίπτωση των διατηρητέων και να δώσετε απαλλαγή.

2. Είναι λογικό κενό κτίριο που δεν αποδίδει εισόδημα να πληρώνει φόρο;

Και αν όλα αυτά είναι λογικά, κύριε υπουργέ, επιτέλους ας έρθει η Πολιτεία που μου χαρακτήρισε το κτίριο διατηρητέο να το αγοράσει.

Κύριοι, με βάση τα ανωτέρω, ο κατέχων οικόπεδο π.χ. 1.000 τ.μ. (1 στρέμμα) εντός σχεδίου με αντικειμενική αξία 500,00-600,00 € το τ.μ. πληρώνει ετήσιο φόρο κατοχής με 4,00 € το τ.μ., ήτοι:
4,00 € Χ 1.000 τ.μ. = 4.000,00 € ετησίως για απρόσοδο οικόπεδο, εφόσον δεν έχει άλλες εκπλήξεις – προσαυξήσεις λόγω προσόψεων κ.λπ. Συνειδητοποιείτε ότι αυτό είναι παράλογο και ανέφικτο ή είστε σε γυάλα; Συνειδητοποιείτε ότι πρόκειται περί κατάσχεσης των οικοπέδων;".

Panagiot

 

***Αναλυτικά η επερώτηση των 22 βουλευτών της Ν.Δ. δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v