Δεκέμβρη «κληρώνει» για φθηνό φυσικό αέριο

Ραντεβού τον Δεκέμβριο για το πέρας των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΠΑ-Gazprom για τη μείωση στην τιμή του αερίου. Μόνο τότε και εφόσον τα αποτελέσματα δεν κριθούν ικανοποιητικά θα μπορεί να προσφύγει η ΔΕΠΑ στη διεθνή διαιτησία.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Δεκέμβρη «κληρώνει» για φθηνό φυσικό αέριο

Στο τέλος Δεκεμβρίου θα υπάρχουν τα νεότερα από τη διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ με την Gazprom για την τιμή αγοράς φυσικού αερίου, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι.

Αυτό αναφέρουν πηγές της αγοράς με αφορμή όσα προέκυψαν από τη συνάντηση Σαμαρά - Λαβρόφ, κατά την οποία για μία ακόμη φορά ετέθη θέμα μείωσης της τιμής με την οποία η ΔΕΠΑ αγοράζει το ρωσικό αέριο.

Παρ΄όλα αυτά, πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε συμφωνία και μάλιστα σε τιμές ικανοποιητικές για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, και ασχέτως της εμπλοκής κυβερνητικών παραγόντων, σημασία έχει ότι η διαπραγμάτευση για την τιμή ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ΔΕΠΑ, τον περασμένο Μάρτιο. Αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά είναι να προσεγγίσει η τιμή με την οποία προμηθεύεται το ρωσικό αέριο τα μέσα επίπεδα των άλλων Ευρωπαίων πελατών της Gazprom, τα οποία με στοιχεία που είχε αποκαλύψει τον περασμένο Ιούνιο του Euro2day.gr είναι χαμηλότερα κατά 30%.

Της αποκάλυψης και της δημοσιότητας που έλαβε το θέμα ακολούθησε επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν με αίτημα την παρέμβασή του στην Gazprom για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ως προς την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, παρότι η διάρκειά της θα έπρεπε να είναι έως και έξi μήνες, άρα θα έπρεπε να έχει λήξει στο τέλος Σεπτεμβρίου, επειδή η ανταλλαγή εγγράφων προτάσεων ξεκίνησε στο τέλος του περασμένου Μαΐου (στις 27 Μαΐου), η Gazprom ζήτησε η ημερομηνία αυτή να εκληφθεί ως έναρξη της συζήτησης.

Έτσι, τυπικά το εξάμηνο λήγει στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθεί παράταση του διαπραγματευτικού χρόνου κατά έναν μήνα, όπως προβλέπεται στη σύμβαση, οπότε και φτάνουμε στο τέλος Δεκεμβρίου, για να φανεί αν αυτή κατέληξε σε συμφωνία ή όχι.

Μόνο τότε, και εφόσον τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης δεν κριθούν ικανοποιητικά, θα μπορεί να προσφύγει η ΔΕΠΑ στη διεθνή διαιτησία.

Αναφορικά με το θέμα αυτό καθεαυτό, οι πληροφορίες από τους άμεσα εμπλεκόμενους αναφέρουν ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την επίτευξη συμφωνίας που θα ικανοποιεί το αίτημα της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι ο τύπος υπολογισμού της τιμής και η βαρύτητα των προϊόντων πετρελαίου (μαζούτ, ντίζελ) στη διαμόρφωση της τιμής φυσικού αερίου, η ποσότητα φυσικού αερίου που θα παραλαμβάνεται ετησίως (όροι εφαρμογής ρήτρας take or pay).

Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να τεθεί και θέμα χρονικής παράτασης της ισχύουσας διακρατικής συμφωνίας, η οποία λήγει το 2016.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία ΔΕΠΑ-Gazprom, αυτή θα κριθεί στο κατά πόσον θα καταλήγει σε τιμές προς τους καταναλωτές και πρωτίστως τους μεγάλους βιομηχανικούς, οι οποίες θα είναι συγκρίσιμες με αυτές που απολαμβάνουν οι άλλοι Ευρωπαίοι πελάτες της Gazprom.

Επίσης, στο κατά πόσον η συμφωνία ΔΕΠΑ-Gazprom, σε συνδυασμό με τους εμπορικούς όρους που εφαρμόζει η ΔΕΠΑ, συμβάλλει στο άνοιγμα της αγοράς στον ανταγωνισμό, θέμα για το οποίο ως γνωστόν η Gazprom ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βενιζέλος - Λαβρόφ

Αναφορικά με το ενεργειακό σκέλος των συνομιλιών Βενιζέλου - Λαβρόφ, πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι η Ρωσία διατηρεί ισχυρότατο το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στην Ελλάδα, ειδικά στον τομέα της ενέργειας.

Επίσης ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει «αναγέννηση» του σχεδίου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο, στο θέμα εμπλοκή έχει και η Βουλγαρία, με πρωτοβουλία της οποίας επί κυβερνήσεως Μπορίσοφ πάγωσε κάθε διαδικασία για την προώθηση της επένδυσης, και με πρόσχημα τα περιβαλλοντικά.

Τέλος, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση ΔΕΠΑ-Gazprom για την τιμή του αερίου, οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την άποψη ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και σύντομα θα ανακοινωθεί η ολοκλήρωσή της με τιμές που θα ικανοποιούν τα ελληνικά αιτήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v