Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΑΣΑ: Καταβολή 10 εκατ. από το Υπουργείο Εργασίας

Σύντομα αναμένεται να εξοφληθούν και τα υπόλοιπα χρέη του υπουργείου Εργασίας προς τον ΟΑΣΑ για τα έτη 2011, 2012 και 2013, και τα οποία αφορούν τα επιδοτούμενα εισιτήρια για μετακινήσεις ειδικών πληθυσμιακών ομάδων.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΑΣΑ: Καταβολή 10 εκατ. από το Υπουργείο Εργασίας

To ποσό των 10 εκατ. ευρώ περίπου κατέβαλε στον ΟΑΣΑ το υπουργείο Εργασίας, ποσό που αποτελεί μέρος ληξιπρόθεσμων οφειλών για το έτος 2011 και αφορά στην ελεύθερη μετακίνηση ατόμων με ειδικές ανάγκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύντομα αναμένεται να εξοφληθούν και τα υπόλοιπα χρέη του υπουργείου Εργασίας προς τον ΟΑΣΑ για τα έτη 2011, 2012 και 2013, και τα οποία αφορούν τα επιδοτούμενα εισιτήρια για μετακινήσεις ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, όπως άτομα άνω των 65, νέοι κάτω των 18 ετών αλλά και πολύτεκνοι.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ η ετήσια αντισταθμιστική καταβολή για υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος μειώνεται κατά 50% περίπου στη 3ετία 2012-2014. Ο Οργανισμός σημειώνει ότι η χωρική κάλυψη της Αττικής με επαρκή αριθμό δρομολογίων είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του οικονομικού ιστού της Πρωτεύουσας, ιδιαίτερα δε για τον πληθυσμό που δεν διαθέτει εναλλακτικά μέσα μετακίνησης. Ο αριθμός δρομολογίων εξαρτάται και από τα έσοδα του Ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται ο ΟΑΣΑ συνεχίζει την διεκδίκηση για την άμεση εξόφληση των υπολοίπων οφειλομένων ποσών από Υπουργεία και Δήμους με κάθε νόμιμο τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές Οκτωβρίου ο υπουργός Μεταφορών είχε ζητήσει την παραίτηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΑΣΑ, Αλέξανδρου Δελούκα, καθώς και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά την διαπίστωση καθυστερήσεων στην ανάκτηση μεγάλων ποσών, ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ για τη διετία 2011-2012, τα οποία οφείλουν τα υπουργεία Εργασίας, Άμυνας και Παιδείας.

Τα υπουργεία αυτά επιδοτούν τον ΟΑΣΑ με τα απαιτούμενα κονδύλια για τα μειωμένα εισιτήρια των ειδικών πληθυσμιακών ομάδων.

Το 2010, και πριν το νόμο για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών, υπηρεσίες της κυβέρνησης και κυρίως υπουργεία είχαν συσσωρεύσει χρέη προς τον ΟΑΣΑ που ανέρχονταν σε περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Προσωρινή λύση για τους φοιτητές

Εν τω μεταξύ προσωρινή λύση προκειμένου οι πρωτοετείς φοιτητές να αποκτήσουν δικαίωμα μειωμένου κομίστρου, κάτι που έως τώρα δεν ήταν εφικτό λόγω της απεργίας των υπαλλήλων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, βρήκαν τα υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Όπως ανακοινώθηκε οι πρωτοετείς φοιτητές/σπουδαστές μπορούν από τις 30 Οκτωβρίου έως και τις 30 Νοεμβρίου 2013 να χρησιμοποιούν τη Βεβαίωση Επιτυχίας και την Αστυνομική τους Ταυτότητα για την καταβολή μειωμένου κομίστρου στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ, Προαστιακός Σιδηρόδρομος, υπεραστικά και αστικά ΚΤΕΛ), έγγραφα που πρέπει να φέρουν οπωσδήποτε κατά τη μετακίνησή τους με αυτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v