Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο

Υποχώρηση για τον δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ τον Οκτώβριο λόγω της επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών σε βιομηχανία και κατασκευές. Θετικές είναι οι εξελίξεις στη χρηματιστηριακή αγορά.

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο χάνει έδαφος, μετά την άνοδο του περασμένου μήνα και διαμορφώνεται στις 91,2 μονάδες (από 93,1), σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΙΟΒΕ. 

Η επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές αποτέλεσε το αίτιο της υποχώρησης του συνολικού δείκτη, η οποία δεν αποτράπηκε από τη μικρή βελτίωση του κλίματος στις Υπηρεσίες και στο Λιανικό Εμπόριο, αλλά και την ενδυνάμωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Δύο αντίρροπες τάσεις εξακολουθούν να κυριαρχούν στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, με αρκετή μεταβλητότητα όμως από μήνα σε μήνα. Από τη μία πλευρά σημειώνεται σημαντική πρόοδος στο δημοσιονομικό πεδίο, με την επίτευξη έστω μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 να είναι πλέον αρκετά πιθανή.

Επίσης, υπάρχουν θετικές εξελίξεις στη χρηματιστηριακή αγορά, αναδεικνύοντας το ενισχυμένο επενδυτικό ενδιαφέρον και την άνοδο της συμμετοχής και ξένων επενδυτών.

Την ίδια στιγμή, όμως, η ανεργία παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, η ρευστότητα είναι πολύ περιορισμένη, ενώ αναμένεται ισχυροποίηση της φορολογικής πίεσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το επόμενο δίμηνο. Σε κάθε περίπτωση, ο βαθμός προώθησης των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να βελτιωθούν οι επενδυτικές δυνατότητες, να υποστηριχθεί το επιχειρείν και η διεθνής ανταγωνιστικότητα, που θα επιτρέψουν και τη δημιουργία σημαντικών ευκαιριών απασχόλησης, αποτελεί τον παράγοντα που θα καθορίσει τελικά τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την ύφεση.

Αναλυτικότερα:

 στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής αμβλύνονται, με τα αποθέματα να φανερώνουν ελαφριά διόγκωση και τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να επιδεινώνονται.

 στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους βελτιώνονται, οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση των πωλήσεων παραμένουν στα ίδια επίπεδα και οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους ενισχύονται περισσότερο.

 στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και τα αποθέματα διευρύνονται, αν και οι επίσης αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους αμβλύνονται ελαφρώς.

 στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται σημαντικά, με ταυτόχρονη, μικρή άνοδο του δείκτη της απασχόλησης.

 στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και της χώρας μεταβάλλονται θετικά, με τις προθέσεις για αποταμίευση και τις δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας το επόμενο 12μηνο να κερδίζουν επίσης έδαφος.

Βελτίωση στην ευρωζώνη

Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται για έκτο κατά σειρά μήνα τον Οκτώβριο στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. , με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 0,9 και 1,1 μονάδες αντίστοιχα, στις 97,8 και στις 101,8 μονάδες.

Ενώ η ανοδική τάση διατηρείται σταθερά από τον Μάιο και μετά, το μέγεθός της έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες και δεν συνεχίζεται με την ίδια ένταση σε όλους τους οικονομικούς τομείς. 

Το δελτίο οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v