Αντιπεριφερειάρχες: Ποιοι λένε «όχι» στην Κυριακή

Στην αντιπεριφέρεια του Κεντρικού Τομέα Αθηνών αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων πέραν των 7 Κυριακών που προβλέπει ο νόμος. Στην ίδια γραμμή η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Αντιπεριφερειάρχες: Ποιοι λένε «όχι» στην Κυριακή

Κλειστά μαγαζιά τις 45 από τις 52 Κυριακές τον χρόνο θέλουν οι Αντιπεριφερειάρχες, ακόμη και σε περιφέρειες όπου υπάρχουν τουριστικές περιοχές. Αυτό προκύπτει από τις μέχρι σήμερα αποφάσεις αντιπεριφερειαχών από διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μόνο επτά Κυριακές όπου προαιρετικά μπορούν να λειτουργήσουν όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως εμβαδού.

Οι αποφάσεις τους έρχονται σε σύγκρουση με το πνεύμα του νομοθέτη, δηλαδή να δοθεί πλεονέκτημα στους μικρούς να λειτουργήσουν και τις Κυριακές όπου δεν θα είναι ανοικτά τα μεγάλα καταστήματα. Βέβαια στο μέτρο αντιδρά η πλειονότητα των εμπορικών συλλόγων της χώρας, κάτι που ελήφθη υπόψη από τους αντιπεριφερειάρχες.

Με βάση τον νόμο 4177/2013, τα εμπορικά καταστήματα κάθε είδους και μεγέθους σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά μία Κυριακή κάθε εκπτωτική περίοδο (σύνολο 4), τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την Κυριακή των Βαΐων. Για τις υπόλοιπες Κυριακές ο νόμος προβλέπει ότι ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, ποια μικρά καταστήματα και σε ποιες περιοχές επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία τους και άλλες Κυριακές, πέραν των 7 που ισχύουν για όλα τα εμπορικά καταστήματα ανεξαρτήτως μεγέθους.

Σημειώνεται ότι δυνατότητα να ανοίγουν και τις 52 Κυριακές τον χρόνο έχουν τα εμπορικά καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια μέχρι 250 τ.μ., δεν ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise), δε λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops−in−a−shop) και δε βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στην αντιπεριφέρεια του Κεντρικού Τομέα Αθηνών που περιλαμβάνει τους δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Βύρωνα, Γαλατσίου, Ηλιούπολης, Δάφνης, Υμηττού, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας και Καισαριανής αποφασίστηκε από την Αντιπεριφερειάρχη Άννα Παπαδημητρίου - Τσάτσου να μην επιτραπεί η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων πέραν των 7 Κυριακών που προβλέπει ο νόμος.

Αντίστοιχη είναι η απόφαση και για την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Στέφανο Χρήστου να δηλώνει «καταλήξαμε στην απόφαση να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα καμία Κυριακή πέραν των 7 που προβλέπει ο νόμος».

Αντίθετη στο ενδεχόμενο λειτουργίας των μικρών καταστημάτων επιπλέον Κυριακών μέσα στο έτος έχει ταχθεί και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας με απόφαση που υπέγραψε ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, και η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σύμφωνα με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Ρένας Καραλαριώτου. Εξαίρεση πάντως αποτελούν οι περιοχές που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη και συγκεκριμένα Ρακοπόταμος, Πολυδένδρι, Αγιόκαμπος, Κάτω Σωτηρίτσα, Βελίκα, Παλιουριά, Κουτσουπιά, Κόκκινο Νερό, Στόμιο, Ομόλιο, Αλεξανδρινή, Κουλούρα, Αιγάνη, Καστρί, Λουτρό και Μεσάγγαλα. Επίσης στην πόλη του Τυρνάβου τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοικτά την Κυριακή της Αποκριάς λόγω των καρναβαλικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται.

Από την άλλη πλευρά στη Θεσσαλονίκη αποφασίσθηκε τα καταστήματα να λειτουργούν τρεις επιπλέον Κυριακές πέραν των 7. Συγκεκριμένα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Θεοφάνη Παπά επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου, καθώς και δύο Κυριακές στη διάρκεια λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στην περιοχή του δήμου Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Γκουντενούδη επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε οικισμούς και χωριά με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, καθώς και όποια Κυριακή περιλαμβάνεται στο διάστημα λειτουργίας παραδοσιακού πανηγυριού ή σε εμποροπανήγυρη ή κατά τη διάρκεια τοπικής και αγροτικής έκθεσης σε χωριά και κωμοπόλεις με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v