Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρόικα: Τροχιοδεικτικές βολές στο ασφαλιστικό

Οι 199 χρεώσεις υπέρ τρίτων που παραμένουν άθικτες, αλλά και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών μπήκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την τρόικα. Δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους οι δανειστές για τα καυτά θέματα.

Τρόικα: Τροχιοδεικτικές βολές στο ασφαλιστικό

Δύο ευρώ από κάθε άδεια γάμου και διαζυγίου αποδίδονται στην Αποστολική Διακονία της Ελληνικής Εκκλησίας, 0,01 ευρώ για κάθε 170 χιλιόγραμμα μπίρας που παράγεται αποδίδεται στο επικουρικό ταμείο χημικών. Tα αζήτητα κέρδη από τις ιπποδρομίες πηγαίνουν στο ταμείο πρόνοιας των αστυνομικών υπαλλήλων, ενώ το 32% του 5% επί της τιμής των εισιτηρίων σε αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, πόλο, βόλεϊ και χάντμπολ, καθώς και το 32% του 10% των αθλητικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων αποδίδονται στο επικουρικό ταμείο των αστυνομικών.

Είναι μόνο μερικές από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί από το υπουργείο Οικονομικών σε έναν μακρύ κατάλογο 199 φόρων υπέρ τρίτων, για τους οποίους η τρόικα επιμένει σε κατάργησή τους.

Το θέμα ετέθη σύμφωνα με πληροφορίες και στη χθεσινή συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο, με τη μορφή ερωτήματος: «Γιατί δεν έχουν καταργηθεί μέχρι σήμερα;». Σχετική δέσμευση άλλωστε έχει αναλάβει η κυβέρνηση διά του μνημονίου.

Σαφής απάντηση δεν δόθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε με τον ίδιο τρόπο αφορά τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% η οποία επίσης σύμφωνα με το μνημόνιο θα έπρεπε να έχει προχωρήσει έως το τέλος του έτους. Αν προχωρήσει όμως, στα ασφαλιστικά ταμεία ανοίγει τρύπα επιπλέον 1 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση φαίνεται να αγοράζει χρόνο, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα άνοιγε παράθυρο για μείωση συντάξεων.

Το γεγονός όμως ότι στην πρώτη συνάντηση η τρόικα ζήτησε διευκρινίσεις για δύο ζητήματα που χτυπάνε απευθείας το ασφαλιστικό δείχνει πιθανότατα και την κατεύθυνση των μέτρων που θα αναζητηθούν, όταν θα έρθει η ώρα προσδιορισμού και κυρίως κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι από την καταγραφή των 199 φόρων υπέρ τρίτων 93 σχετίζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία, περίπου 40 επιβαρύνουν την τουριστική αγορά και 25 επιβάλλονται υπέρ διάφορων νομικών ενώσεων.

Δεν άνοιξαν τα χαρτιά

Στα πρώτα ραντεβού πάντως με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας οι δανειστές δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους, καθώς τα καυτά θέματα με πρώτο το δημοσιονομικό κενό δεν έπεσαν στο τραπέζι. Συζητήθηκαν τα ζητήματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο της επόμενης συνάντησης, την προσεχή Παρασκευή, με το οικονομικό επιτελείο, και αυτά αφορούν τη φορολογική διοίκηση και τη φορολογική συμμόρφωση.

Η ελληνική πλευρά στέκεται ιδιαίτερα στην πολύ καλή πορεία των εσόδων τον Σεπτέμβριο αλλά και τον Οκτώβριο, ενώ επισήμανε στους δανειστές την επί τα βελτίω αναθεώρηση της Κομισιόν της εκτίμησης για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 (2,8% του ΑΕΠ έναντι 1,8% την άνοιξη).

«Οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί για να στοιχειοθετήσουμε μια καλή επιχειρηματολογία με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε μετά τη συνάντηση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας πως τα έσοδα του Οκτωβρίου εμφανίζουν υπέρβαση 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

«Δεν μπορώ να προδικάσω ότι θα διατηρηθεί η υπέρβαση αυτή έως το τέλος του έτους, ούτε ότι θα προκύψει τελικά μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα», σημείωσε η ίδια πηγή, με εμφανή ικανοποίηση για τις καλύτερες επιδόσεις στο σκέλος των εσόδων, οι οποίες τελικά ενδέχεται να αποτελέσουν κλειδί στη διαπραγμάτευση.

Στέλεχος του ΥΠΟΙΚ σημείωνε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, αλλά αυτό μπορεί να γίνει σε επόμενο στάδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v