Παζάρι για εργασιακές σχέσεις γιατρών στον ΕΟΠΥΥ

Υπουργείο Υγείας, γιατροί προσκείμενοι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να πάρουν την καλύτερη δυνατή θέση, έναντι των αλλαγών που αναμένονται το επόμενο διάστημα στον ΕΟΠΥΥ

  • Του Δημήτρη Καραγιώργου
Παζάρι για εργασιακές σχέσεις γιατρών στον ΕΟΠΥΥ

Κορυφώνεται η μάχη χαρακωμάτων υπουργείου Υγείας και γιατρών, για τις εργασιακές σχέσεις των δεύτερων στον νέο ΕΟΠΥΥ, μεταδίδει το Iatronet.gr.

Υπουργείο Υγείας, γιατροί προσκείμενοι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να πάρουν την καλύτερη δυνατή θέση, έναντι των αλλαγών που αναμένονται το επόμενο διάστημα στον ΕΟΠΥΥ και τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του.

Η ΝΔ υπέστη ένα ισχυρό πλήγμα, χάνοντας την πρωτιά στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ).

Η ανησυχία είναι έντονη, καθώς εκτιμάται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και θα παρασύρει περαιτέρω τα ποσοστά της κυβερνητικής παράταξης σε μία κατ' εξοχήν φιλικά προσκείμενη σε αυτή επαγγελματική ομάδα.

Συμμετέχοντας ενεργά στο παιγνίδι των συσχετισμών, ο κ. Γεωργιάδης απείλησε ευθέως τους γιατρούς ότι θα κάνει αποδεκτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Οργανισμό, η οποία προβλέπει καθεστώς αποκλειστικής απασχόλησής τους.

Αφορμή στάθηκε η αναφορά βουλευτή του κόμματος κ. Ανδρέα Ξανθού τη Δευτέρα στη Βουλή, ότι το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει τη μεταφορά όλων των μονάδων της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών σε αυτές.
Συμφωνία

Δήλωσε, επίσης, ότι η πρόσφατη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές των ιατρών του ΕΟΠΥΥ πιστοποιεί την πλήρη συμφωνία των ιατρών του ΕΟΠΥΥ με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, ο υπουργός Υγείας είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας ότι πολλοί γιατροί θα χάσουν το προνόμιο διατήρησης και ιδιωτικού ιατρείου, που έχουν σήμερα.

Στη διαμάχη παρενέβη και το προσκείμενο στη ΝΔ συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), επισημαίνοντας ότι '...η δυνατότητα επιλογής εργασιακών σχέσεων θα πρέπει να δοθεί σε όλους τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, όταν δημιουργηθεί το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας...'.

Ο ΙΣΑ, μάλιστα, θεωρεί ανήκουστη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί μεταφοράς των μονάδων του ΕΟΠΥΥ στις ΥΠΕ και απασχόλησης των γιατρών με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Για τρικυμία στο κρανίο του υπουργού Υγείας, κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ (Αγωνιστικό Μέτωπο Ιατρών ΕΟΠΥΥ) κ. Γιάννης Μπασκόζος:

"Αντί να πάρει το μήνυμα των γιατρών πως δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν άλλο την κοροϊδία, τον αποπροσανατολισμό και την υποβάθμιση του δημόσιου και κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και των λειτουργών του, προσπαθεί με αστειότητες να θολώσει τα νερά, σε σχέση με τις θέσεις του Αγωνιστικού Μετώπου Ιατρών ΕΟΠΥΥ, με τις οποίες επικράτησε στις εκλογές του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ.

Με την απειλή πως αφού οι γιατροί ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει αυτός το...πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί απελπισμένα να αποκρύψει πως η δέσμευση του είναι αποκλειστικά να εκτελεί πειθήνια τις επιταγές του μνημονίου και της τρόικας.
Η επίφαση διαλόγου την οποία επικαλέστηκε δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια. Ο κύριος Γεωργιάδης έχει επιλέξει το σχέδιο της task force το οποίο προβλέπει κλείσιμο δομών του ΕΟΠΥΥ και διαθεσιμότητες χιλιάδων γιατρών".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v