Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέμβαση της Αστυνομίας στην ΕΡΤ

Η επιχείρηση ξεκίνησε από τις 04:15 με τη συμμετοχή ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, οι οποίες έκαναν και περιορισμένη χρήση χημικών, στο προαύλιο του ραδιομέγαρου, για να απομακρύνουν τον κόσμο. Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τέσσερις προσαχθέντες.

Επέμβαση της Αστυνομίας στην ΕΡΤ

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, παρουσία εισαγγελέα. Μια κίνηση που έγινε αφού προηγουμένως είχε υπάρξει συνεννόηση μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου.

Οι τέσσερις προσαχθέντες από την ΕΡΤ αφέθηκαν ελεύθεροι το πρωί. Όπως διευκρινίζεται από την αστυνομία, ήταν απλώς προσαγωγές και αυτοί δεν υπήρχε λόγος να κρατηθούν.

Η επιχείρηση της αστυνομίας ξεκίνησε από τις 04:15 με τη συμμετοχή ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, οι οποίες έκαναν και περιορισμένη χρήση χημικών, στο προαύλιο του ραδιομέγαρου, για να απομακρύνουν τον κόσμο. Από τον χώρο έγιναν τέσσερις προσαγωγές και οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Η αστυνομική επιχείρηση έγινε παρουσία εισαγγελέα μετά από αίτημα που απηύθυνε η ΓΑΔΑ στην προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών, Π. Φάκου.

Εισαγγελικές πηγές υποστηρίζουν ότι έγιναν συστάσεις αποχώρησης από δημόσιο κτίριο και η διαδικασία που εφαρμόστηκε δεν ήταν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο εισαγγελέας παρίστατο ως διαπραγματευτής ώστε να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι από το κτίριο στο πλαίσιο του άρθρου 24, παράγραφος 4 (Ν1756/88) του κανονισμού των δικαστηρίων.

Aπό το πρωί έχει ξεκινήσει καταμέτρηση των μηχανημάτων και του εξοπλισμού της ΕΡΤ, ενώ έξω από το κτίριο βρίσκονται τα προεδρεία της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, που ζητούν να τους επιτραπεί να είναι παρόντα στην καταμέτρηση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί σχετική άδεια.

«Βρισκόμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της δουλειάς των συναδέλφων μας» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

«Δέκα μέρες πριν από την επέτειο της χουντικής επέμβασης στο Πολυτεχνείου, η τροϊκανή κυβέρνηση εισέβαλε με τον ίδιο τρόπο στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Ζητάω το αυτονόητο, να μπω στο ραδιομέγαρο γιατί δεν μπορεί να γίνεται αυτό χωρίς την παρουσία των εργαζομένων» δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης.

Στο ραδιομέγαρο έφτασε πριν από λίγη ώρα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη, μεταξύ άλλων, από τους Ν. Βούτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημ. Στρατούλη, Ν. Βαλαβάνη, που ζήτησαν να εισέλθουν στο κτίριο.

«Δεν μας άφηναν επί 2,5 ώρες να προσεγγίσουμε το ραδιομέγαρο. Καλούμε τον κόσμο να εκφράσει την αλληλεγγύη του. Είναι έξω από κάθε λογική να απαγορεύουν την είσοδο στο ραδιομέγαρο ή την πρόσβαση σε αυτό, που ήταν ο ναός της ενημέρωσης εδώ και χρόνια. Ο εισαγγελέας κρύβεται, λέει ότι δεν είναι υπεύθυνος για την επιχείρηση. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και θα ζητάμε διαρκώς να μπούμε στο ραδιομέγαρο» δήλωσε ο Νίκος Βούτσης.

Εργαζόμενοι της ΕΡΤ και συνδικαλιστές καλούν τον κόσμο να μεταβεί στην ΕΡΤ για να εκδηλώσει τη συμπαράστασή του και να διαμαρτυρηθεί για την επέμβαση.

Νωρίτερα επικράτησε ένταση έξω από τις εγκαταστάσεις, καθώς ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν τους εργαζόμενους και τον κόσμο που βρισκόταν στη λεωφόρο Μεσογείων.

Έξω από το ραδιομέγαρο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ τα ΜΑΤ έχουν οδηγήσει τον κόσμο προς την Αγ. Ιωάννου.

Και οι δύο πύλες του ραδιομέγαρου είναι κλειστές. Η επέμβαση της αστυνομίας στο κτίριο έγινε από την πλαϊνή είσοδο, επί της οδού Δημητσάνας.

Κλειστό έμεινε το ρεύμα ανόδου της λεωφόρου Μεσογείων.

Κεδίκογλου: Η επέμβαση έγινε για να αποκατασταθεί η νομιμότητα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι η επέμβαση της αστυνομίας στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έγινε για την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της νομιμότητας.

«Το ραδιομέγαρο βρισκόταν υπό παράνομη κατάληψη, με αποτέλεσμα την καθημερινή ζημιά του ελληνικού δημοσίου και η επέμβαση έγινε παρουσία εισαγγελέα» πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Πραξικοπηματική η ενέργεια της κυβέρνησης

Με τη σημερινή εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ η κυβέρνηση ολοκληρώνει μια απόλυτα πραξικοπηματική ενέργειά της σε βάρος της ενημέρωσης και της Δημοκρατίας που ξεκίνησε την 11η Ιουνίου, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωση.

Δύο μέρες μετά το δώρο της κυβέρνησης στους ιδιώτες καναλάρχες, με τη δωρεάν παραχώρηση των νέων ψηφιακών αδειών, η μνημονιακή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., λειτουργώντας εντελώς παράνομα, έγραψε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της δημόσιας τηλεόρασης και της Δημοκρατίας στον τόπο μας.

Για άλλη μια φορά το δίλημμα Δημοκρατία ή μνημόνιο αναδεικνύεται επίκαιρο.
Ο λαός μας θα σταθεί απέναντι στην κατάλυση της νομιμότητας, στην υπονόμευση της Δημοκρατίας και θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του και τις ελευθερίες του.

Απαιτούμε την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και την παράδοσή του στους εργαζομένους της.

ΠΑΣΟΚ: Αντιδρούν όσοι μετέτρεψαν την ΕΡΤ σε παραμάγαζο


Η αποκατάσταση της νομιμότητας, η ελεύθερη και καθολική λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης είναι επιβεβλημένο καθήκον των συντεταγμένων αρχών της πολιτείας για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Η συνέχιση της παράνομης κατάληψης της ΕΡΤ στρέφεται εναντίον των εργαζομένων που αν και έχουν αξιολογηθεί αξιοκρατικά δεν μπορούν να πιάσουν δουλειά, κατά της ανασυγκρότησης και αναβάθμισης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, κατά της προετοιμασίας της Ελλάδας εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μόνοι που αντιδρούν είναι αυτοί που μετέτρεψαν την ΕΡΤ σε παραμάγαζο για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων καλύπτοντας μια μικρή μειοψηφία εργαζομένων.

Κανείς σήμερα δεν μπορεί στο όνομα του λαϊκισμού και του τυχοδιωκτισμού να σταματήσει την αναβάθμιση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.


ΔΗΜΑΡ: Αδιέξοδη η κυβερνητική πολιτική

Η ΔΗΜΑΡ διαφώνησε κατηγορηματικά με την επιλογή της κυβέρνησης για τη βίαιη αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης και την απόρριψη κάθε συμβιβασμού. Οι μήνες που πέρασαν ανέδειξαν τα αδιέξοδα της κυβερνητικής επιλογής.

Το αυταρχικό πρότυπο για την προώθηση μεταρρυθμίσεων εμφανίζει σήμερα την αναμενομένη κατάληξη της εφαρμογής του. Τα ΜΑΤ στην εκκένωση της ΕΡΤ, τονίζει η ΔΗΜΑΡ.

Σκυλακάκης: Πυρά κατά κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για ΕΡΤ

«Μια κυβέρνηση που παρανόμησε (όπως προκύπτει από την απόφαση του ΣτΕ*), τερματίζει μια παράνομη κατάληψη που στηρίζει για ιδιοτελείς λόγους μια ακραία λαϊκιστική αντιπολίτευση, στο όνομα μιας μεταρρύθμισης που ποτέ δεν επιχειρήθηκε ειλικρινά, τονίζει ο κ. Θ. Σκυλακάκης.

"Μεταρρύθμισης" που ακυρώθηκε από τον τρόπο στελέχωσης της νέας "δημόσιας τηλεόρασης" που υποκατέστησε τα πραγματικά προσόντα (μόρφωση, εξειδίκευση κ.λπ.), με μερικούς μήνες προϋπηρεσίας στην παλιά ΕΡΤ και κατέληξε στην πρόσληψη ουσιαστικά των ίδιων ανθρώπων. Η επιτομή της τραγωδίας που ζει η χώρα τα τελευταία χρόνια, τονίζει ο κ. Σκυλακάκης.

* Όπως αναφέρει η Δράση η απόφαση του ΣτΕ ανέφερε μεταξύ άλλων "Δ ι α τ ά σ σ ο υ μ ε: 1. Την αναστολή της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης υπʼ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της, με το οποίο προβλέπεται α) ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., και β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. παραμένουν ανενεργές (άρθρο 2 παρ. 2 περ. β της παραπάνω Κ.Υ.Α.)."

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v