Στα 927 ευρώ η μέση σύνταξη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Ήλιος για τον Νοέμβριο, οι συνταξιούχοι έφτασαν τα 2,687 εκατομμύρια. Οι 32 εξ αυτών λαμβάνουν από οκτώ έως δέκα συντάξεις.

Στα 927 ευρώ η μέση σύνταξη

Τα στοιχεία για τις πληρωμές συντάξεων παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας. Από αυτά προκύπτει ότι τον Νοέμβριο:

• Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.687.227 άτομα.

• Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.431.864, εκ των οποίων οι 9.414 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών.

• Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις τον μήνα Νοέμβριο ανέρχεται σε 2.297.302.338,20 ευρώ.

• Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις ανέρχεται στα 927, 80 ευρώ.

• Συνολικά 32 συνταξιούχοι εισπράττουν από οκτώ έως δέκα συντάξεις.

• Φτάνουν τις 219 χιλιάδες οι δικαιούχοι σύνταξης που είναι κάτω των 55 ετών.

Με αφορμή την ανακοίνωση της έκθεσης ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Μέσα από τους εκτεταμένους ελέγχους και τις διασταυρώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία, ο αριθμός των συντάξεων χωρίς ένδειξη κατηγορίας έχει σχεδόν εκμηδενιστεί, καθώς αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 0,05%. Μιλάμε ουσιαστικά για την απόλυτη χαρτογράφηση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας».

Όπως υποστηρίζει ο υπουργός Εργασίας, «προχωράμε με ένα συνεκτικό πλέγμα δράσεων, τεκμηριωμένο και ποσοτικοποιημένο, μέσα από το οποίο πετυχαίνουμε τη θωράκιση και τη θεμελίωση ενός ολοκληρωμένου ασφαλιστικού συστήματος κλείνοντας και τις τελευταίες τρύπες της εισφοροδιαφυγής.

Από την 1η Δεκεμβρίου 2013 εντάσσονται στο σύστημα υποβολής της μηνιαίας ΑΠΔ και οι εισφορές που αντιστοιχούν στο σύνολο των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης και των Ταμείων Πρόνοιας.

Συνεπώς και στις περιπτώσεις αυτές θα ισχύουν στο σύνολό τους οι προβλεπόμενες ελεγκτικές διαδικασίες και τα συνακόλουθα μέτρα που αφορούν τις εισφορές της κύριας ασφάλισης.

Θεσπίζουμε τον ηλεκτρονικό υποχρεωτικό μηνιαίο διασταυρωτικό έλεγχο μέσω της ΑΠΔ μεταξύ των δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών και αναζητάμε τη διαφορά μέσω μηνιαίων βεβαιώσεων οφειλών.

Ανακοινώσαμε και πλέον αρχίζει να εφαρμόζεται για πρώτη φορά η μη δυνατότητα υποβολής ΑΠΔ σε όσους οφείλουν μέχρι την αποπληρωμή των διαφορών που προκύπτουν από τον ανωτέρω διασταυρωτικό έλεγχο.

Ταυτόχρονα προβλέπουμε ότι δεν θα υπάρξει στο εξής επιστροφή φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ σε όσους δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αφορά το σύνολο των ΦΚΑ με έμφαση σε ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ.

Δημιουργήσαμε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.), όπου εντάσσονται οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων, βελτιώνοντας αποτελεσματικά την είσπραξη αυτών των οφειλών».

* Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v