Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται το παζάρι για τους πλειστηριασμούς

Χωρίς τελικό αποτέλεσμα η διαβούλευση με τρόικα για τους πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας. Επιμένει η κυβέρνηση για προστασία των «αδυνάτων». Ερώτημα παραμένει η οριοθέτησή τους. Διάσταση απόψεων με δανειστές για εμπορικές μισθώσεις.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Συνεχίζεται το παζάρι για τους πλειστηριασμούς
Σιγή ιχθύος μέχρι τον Δεκέμβριο από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το συγκεκριμένο θέμα.

Με έναν πολιτικό χειρισμό το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί να λήξει αναίμακτα το ζήτημα των πλειστηριασμών καθώς διαφαίνεται ότι δεν θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση. Πηγές από το υπουργείο ανέφεραν ότι η γραμμή που ακολουθήθηκε στη σημερινή διαπραγμάτευση είναι στη λογική της προγραμματικής συμφωνίας των κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ηγεσία του υπουργείου υποστήριξε ότι θα προστατευθούν αυτοί που έχουν ανάγκη, οι αδύναμοι. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση ανώτατου στελέχους το οποίο σημείωσε: «Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη. Τα μεγάλα ψάρια και τα μεγάλα δάνεια είναι ο στόχος. Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αλλά όσοι μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους και εντούτοις κρύβονται πίσω από τη νομοθεσία θα αποκαλυφθούν».

Στόχος πάντως είναι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να υπάρξει νομοθετική πρόταση, ώστε να μην δημιουργηθεί κενό από την 1η Ιανουαρίου.

Οι διαρροές αυτές πάντως δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο σχετικά με το τι σημαίνει κοινωνικά αδύναμοι πολίτες, ποιο είναι το φτωχό και το μεσαίο νοικοκυριό και ποια η αντικειμενική αδυναμία λόγω κρίσης. Ποιο δηλαδή θα πρέπει να είναι το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος κάποιου δανειολήπτη για να ενταχθεί στη ρύθμιση και ποιες οι μηνιαίες και κατ' επέκταση ετήσιες δαπάνες που χρειάζεται για τη διαβίωσή του.

Επίσης πολλές αναγνώσεις δέχεται και η φράση του πρωθυπουργού που ειπώθηκε το καλοκαίρι και επικαλείται το υπουργείο (προστασία για αυτούς που αποδεδειγμένα εξαιτίας της κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους).

Εν τω μεταξύ, εκκρεμεί από την πλευρά της τρόικας η έγκριση των δύο οικονομικών ορισμών των «αποδεκτών δαπανών διαβίωσης», αλλά και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», κριτήρια τα οποία θα καθορίζουν ποιοι δεν θα τυγχάνουν προστασίας.

Διάσταση απόψεων για τις επαγγελματικές μισθώσεις

Εκτός από το θέμα των πλειστηριασμών, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε η διάσταση απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τις επαγγελματικές μισθώσεις.

Εξάλλου την επόμενη εβδομάδα αναμένεται συνεδρίαση των κυβερνητικών εταίρων για το συγκεκριμένο θέμα, με το υπουργείο να υποστηρίζει την ανάγκη οι νέες ρυθμίσεις να αφορούν μόνο τις νέες μισθώσεις.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της μελέτης του ΟΟΣΑ για τα προβλήματα στον ανταγωνισμό που επιβαρύνουν και τις τιμές, θα υπάρξει επίσημη παρουσίασή της από τον επικεφαλής του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία στις 27 Νοεμβρίου.

Επίσης η τρόικα ενημερώθηκε για τη στρατηγική για τα logistics και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά τα logistics ο στόχος είναι να παρουσιαστεί σχετικό νομοσχέδιο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Παράλληλα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών την Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποστήριξε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα περιλαμβάνει τομείς όπως ο ανταγωνισμός, οι αδειοδοτήσεις, η εξωστρέφεια, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, χρηματοδοτικά εργαλεία, το νέο ΕΣΠΑ κ.ά. Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου, στόχος είναι να υπάρξει με την τρόικα ένα μνημόνιο, μια συμφωνία με αναπτυξιακή κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v