Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΣΤΑΤ: Στο -2% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Με αρνητικό πρόσημο συνεχίζει ο πληθωρισμός. Σε ποιους κλάδους μειώθηκαν οι τιμές το τελευταίο δωδεκάμηνο.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο -2% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει μείωση 2% έναντι του Οκτωβρίου του 2012 και πτώση 0,1% έναντι του Σεπτεμβρίου 2013. Είναι η χαμηλότερη επίδοση 51 ετών (Φεβρουάριο του 1962 ήταν -2,1% και τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου -1,9%).

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Αρχή από τη σύγκριση του Γενικού ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή (Γ.∆.Τ.Κ.) του µηνός Οκτωβρίου 2013, με τον αντίστοιχο ∆είκτη του Οκτωβρίου 2012, προκύπτει µείωση 2%, έναντι αύξησης 1,6%, που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2012 με το 2011.

Ο Γενικός ∆είκτης τον Οκτώβριο 2013, σε σύγκριση µε τον Σεπτέµβριο 2013, ήταν αρνητικός κατά 0,1%, έναντι αύξησης 0,8% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούµενου έτους.

Ο µέσος ∆είκτης του δωδεκαµήνου Νοεµβρίου 2012 - Οκτωβρίου 2013, σε σύγκριση με τον ίδιο ∆είκτη του δωδεκαµήνου Νοεµβρίου 2011 – Οκτωβρίου 2012, παρουσίασε µείωση 0,4%, έναντι αύξησης 1,8%, που σηµειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούµενα δωδεκάµηνα.

Πού έπεσαν οι τιμές στο δωδεκάμηνο

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 2% τον Οκτώβριο 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2012, προήλθε από τις μειώσεις των εξής δεικτών:

α) Κατά 0,5% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, λαχανικά νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα γαλακτοκομικά και αβγά, φρούτα νωπά, πατάτες νωπές.

β) Κατά 1,1% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 0,7% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των ενοικίων κατοικιών, των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας και του πετρελαίου θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.

δ) Κατά 2,3% της ομάδας «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα είδη: έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, οικιακές συσκευές, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

ε) Κατά 1,1% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και των νοσοκομείων και κλινικών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα φάρμακα.

στ) Κατά 3,5% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των αυτοκινήτων και των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης).

ζ) Κατά 4,2% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

η) Κατά 3% της ομάδας «Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστών, των υπηρεσιών αναψυχής, των βιβλίων και του πακέτου διακοπών.

θ) Κατά 4,4% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ και μεταπτυχιακών σπουδών.

ι) Κατά 3% της ομάδας «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων.

ια) Κατά 4,8% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των κουρείων-κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας και των ασφαλίστρων μεταφορών.

Αντίθετα αύξηση 3,5% σημείωσε ο δείκτης της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v