Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανατολίτικο» το παζάρι με τρόικα

Με ρυθμούς χελώνας οι διαπραγματεύσεις. Αναμένεται να κατατεθεί προϋπολογισμός υπό αναθεώρηση. Ελάχιστη η πρόοδος και στα προαπαιτούμενα. Υπό εξέταση το κενό του 2014. Πίεση για το ασφαλιστικό και τις απολύσεις. Διπλό ραντεβού αύριο.

«Ανατολίτικο» το παζάρι με τρόικα

Προϋπολογισμό χωρίς να έχει κλείσει το θέμα του δημοσιονομικού κενού και των μέτρων που απαιτούνται για την κάλυψή του, θα καταθέσει εκτός μεγάλου απρόοπτου το υπουργείο Οικονομικών έως τις 21 Νοεμβρίου οπότε εκπνέει η σχετική συνταγματική προθεσμία.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα εκτυλίσσονται με ρυθμούς χελώνας και ακόμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το εύρος του δημοσιονομικού κενού. Νέα σε αυτό το μέτωπο πιθανόν να υπάρξουν στο νέο ραντεβού της Τρίτης. Μάλιστα σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ το ραντεβού θα είναι διπλό, ένα το μεσημέρι στις 12:00 και ένα το απόγευμα στις 5:00. Η ίδια πηγή σημείωνε ότι έχουμε «ισχυρά επιχειρήματα και υπομονή».

Οι επικεφαλής των δανειστών, όμως, που θα αναχωρήσουν την ερχόμενη Τετάρτη για το Eurogroup της Πέμπτης, δεν φαίνεται να βιάζονται και δεν είναι γνωστό ακόμα πότε θα επιστρέψουν. Η δε χθεσινή συνάντηση, όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών πήγε «μέτρια».

Αν αθροιστούν όλα τα παραπάνω δεδομένα, τότε μάλλον δεν είναι υπερβολή να γίνει η υπόθεση πως θα χρειαστεί η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, καθώς αυτός που θα κατατεθεί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα είναι «στον αέρα».

Τα δεδομένα με τα οποία ξεκίνησε η διαπραγμάτευση έθεταν τον πήχη της «διεκδίκησης» μέτρων από την πλευρά της τρόικας στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, πηγές του υπουργείου Οικονομικών έθεταν τον πήχη του δημοσιονομικού κενού στην περιοχή των 500 εκατ. ευρώ και διεμήνυαν ότι θα καλυφθούν κυρίως με μέτρα τα οποία θα αφορούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, δηλαδή μέτρα όχι απλώς πολιτικά μη επιζήμια, αλλά αντίθετα πολιτικά ζητούμενα ( εδώ και χρόνια). Η κυβέρνηση επικαλείται και το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα με τον Γ. Στουρνάρα να εκτιμά ότι μπορεί να είναι 0,4% του ΑΕΠ, δηλαδή υψηλότερο από την πρόβλεψη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Οι πρώτες ενδείξεις από την πλευρά της τρόικας αναδεικνύουν πιέσεις -σε πρώιμο στάδιο ακόμα- για λήψη μέτρων πέραν αυτών που ευαγγελίζεται η ελληνική πλευρά. Ακόμα όμως, υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν εισέλθει στον σκληρό πυρήνα, δηλαδή δεν έχει τεθεί στο τραπέζι το πώς θα καλυφθεί το κενό. Ίσως βέβαια, στις κλειστές αίθουσες των συσκέψεων κουβέντες να έχουν γίνει, αλλά να κρατιούνται εκεί δεδομένων και των παράλληλων πολιτικών εξελίξεων.

Προφανώς ουδείς κυβερνητικός θα ήθελε την ώρα που έτρεχε η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση από το ΣΥΡΙΖΑ, να έχει ανοίξει η συζήτηση για το μέγεθος των απαιτούμενων μέτρων ή πολύ περισσότερο για αυτά καθ’ εαυτά τα μέτρα.

Έτσι, από τη χθεσινή σύσκεψη τεσσάρων ωρών στο υπουργείο Οικονομικών, οι πληροφορίες έβγαιναν με το σταγονόμετρο και όλοι έδειχναν προς τη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης προκειμένου να αρχίσουν να αποκρυσταλλώνονται στην αρχική τους μορφή «οι αριθμοί».

Η τρόικα άλλωστε, έως και το Σάββατο, σύμφωνα με ορισμένες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τροφοδοτούνταν με στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Εργασίας αναφορικά με τα νέα δεδομένα στο σκέλος των εσόδων (στα 334 εκατ. ευρώ η υπέρβαση εσόδων στο δεκάμηνο έναντι των στόχων) και τα μέτρα που προωθεί ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Τα προαπαιτούμενα

Στο μέτωπο των προαπαιτούμενων, επίσης δεν φαίνεται μεγάλη πρόοδος με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της ΕΑΣ όπου η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για εκκαθάριση εν λειτουργία – αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και σε αυτό το σενάριο προβλέπονται τουλάχιστον 600 απολύσεις όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη- και η τρόικα ζητά λουκέτο.

Μεγάλο αγκάθι, δεν αποκλείεται να προκύψει και στο θέμα των 4.000 απολύσεων έως το τέλος του έτους, στο βαθμό που η τρόικα δεν αποδεχθεί να μετρήσει μεταξύ των 4.000 και τους απολυμένους της ΕΑΣ, όπως ζητά η κυβέρνηση, ενώ ο ίσως ο μεγαλύτερος «εφιάλτης» για την κυβέρνηση είναι το ενδεχόμενο η τρόικα να ζητήσει και τουλάχιστον ένα «σκληρό» μέτρο – με άμεσο και μετρήσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα- στο πεδίο των συντάξεων.

Μετά την αυξημένη ρητορική και τις διαβεβαιώσεις σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να θιγούν μισθοί και συντάξεις, είναι προφανές ότι ακόμα και ένα μέτρο που θα αγγίζει περιορισμένο αριθμό συνταξιούχων, ακόμα και υψηλές αποδοχές, θα δημιουργήσει το πεδίο για ενδοκυβερνητική γκρίνια και οξεία αντιπολίτευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v