Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πηγές ΕΕ: «Μίλια» χωρίζουν Αθήνα και τρόικα

Δισεκατομμύρια χωρίζουν την τρόικα από την Αθήνα, υποστήριξε αξιωματούχος της ΕΕ προκαλώντας την οργή του Γιάννη Στουρνάρα. Η πηγή της ΕΕ εκτίμησε ότι οι συζητήσεις θα τραβήξουν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πάμε για σκι» και μετά θα τελειώσει η διαπραγμάτευση.

Πηγές ΕΕ: «Μίλια» χωρίζουν Αθήνα και τρόικα

Προβληματισμός επικρατεί στις Βρυξέλλες για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στην Αθήνα. Σε άτυπη ενημέρωση αξιωματούχος της ΕΕ εμφανίστηκε προβληματισμένος καθώς οι συζητήσεις εξελίσσονται αργά.

Εξέφρασε την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις θα αργήσουν να ολοκληρωθούν.

"Οι ελληνικές αρχές και η τρόικα βρίσκονται ακόμα δισεκατομμύρια ή μίλια μακριά σχετικά με το δημοσιονομικό κενό του 2014" δήλωσε ο αξιωματούχος. "Δεν υπάρχει πρόοδος. Επίσης δεν έχει κλείσει ακόμα το θέμα της εκταμίευσης της δόσης" πρόσθεσε.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. "Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις που έχουμε με την τρόικα να έχει το θάρρος να το πει με το όνομα του. Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα", δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση με την τρόικα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η εκταμίευση της δόσης συνδέεται με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων (milestones).

"Υπάρχουν προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και άλλα βήματα για να ξεκλειδώσει η δόση του 1 δισ. ευρώ" υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το αν οι διεθνείς δανειστές έχουν θέσει κάποια διορία στην ελληνική κυβέρνηση για τις προαπαιτούμενες δράσεις, ο αξιωματούχος απάντησε:

"Όχι. Η διορία είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Αν οι προαπαιτούμενες δράσεις εκπληρωθούν, τότε τα χρήματα θα εισρεύσουν. Αν δεν εκπληρωθούν τότε περιμένουμε" 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για την επίλυση των διαφορών, αλλά τόνισε πως έχει αρχίσει να λιγοστεύει. "Δεν θα ανησυχούσα αν δεν καταλήγαμε σε συμφωνία για την αξιολόγηση αυτή μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες, αλλά οι ενδείξεις δεν είναι καλές. Θα έλεγα πως έχω αρχίσει να ανησυχώ περισσότερο" προειδοποίησε. "Εάν με ρωτάτε τεχνοκρατικά, μπορώ να σας πω ότι μπορεί να τραβήξει και μέσα στο 2014. Θα πάμε για σκι τα Χριστούγεννα και θα γυρίσουμε όταν η κυβέρνηση θα έχει συμφωνήσει με την τρόικα, τόνισε χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους τοποθέτησε την πρώτη συζήτηση τον Ιούνιο, σαφώς μετά τις ευρωεκλογές και την εκτέλεση της όποιας απόφασης πολύ αργότερα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v