Η ΕΤΕπ θα συμμετάσχει στο Επενδυτικό Ταμείο

Αναφορικά με τη στήριξη της ΕΤΕπ στην ελληνική οικονομία ο κ. Hoyer επανέλαβε ότι οι χρηματοδοτήσεις της τράπεζας προς την Ελλάδα θα φθάσουν φέτος στο 1,5 δισ. ευρώ από 550 εκατ. πέρυσι.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Η ΕΤΕπ θα συμμετάσχει στο Επενδυτικό Ταμείο

Τη στήριξη και της ΕΤΕπ στο Επενδυτικό Ταμείο πέτυχε η κυβέρνηση. Ήδη έχει υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης με τη γερμανική τράπεζα KfW για συμμετοχή στο Ταμείο, ενώ φορείς όπως το Ίδρυμα Ωνάση έχουν επίσης δεσμευθεί να συμμετάσχουν.

Αυτό συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Werner Hoyer.

«Ζητήσαμε την υποστήριξη και της ΕΤΕπ και πιστεύω ότι θα την έχουμε πολύ σύντομα. Προτείναμε να υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης, όπως συνέβη με την KfW, και έγινε δεκτό. Αυτό είναι θετική είδηση για την Ελλάδα, τη ρευστότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», δήλωσε σχετικά ο κ. Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Hoyer ανέφερε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης, πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για να προσδιορίσει κανείς το ποσό με το οποίο θα συμμετάσχει η ΕΤΕπ στο εγχείρημα. Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι και άλλοι φορείς θέλουν να συμμετάσχουν στο Ταμείο, το οποίο χαρακτήρισε κινητήρια δύναμη για την πραγματική οικονομία.

Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα χρηματοδοτεί και θα παράσχει εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων κει έργων υποδομής.

Αναφορικά με τη στήριξη της ΕΤΕπ στην ελληνική οικονομία, ο κ. Hoyer επανέλαβε ότι οι χρηματοδοτήσεις της τράπεζας προς την Ελλάδα θα φθάσουν φέτος στο 1,5 δισ. ευρώ από 550 εκατ. πέρυσι και κάλεσε τις τράπεζες να επιταχύνουν την προώθηση του trade finance, δηλαδή του χρηματοδοτικού εργαλείου που έθεσε φέτος για πρώτη φορά σε εφαρμογή η ΕΤΕπ για τη χώρα μας, που αποσκοπεί στη διευκόλυνση του εισαγωγικού και του εξαγωγικού εμπορίου.

«Δίνουμε έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί από αυτές θα προέλθουν οι νέες θέσεις εργασίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χατζηδάκης, από το 1,44 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμο για τις ΜμΕ μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που υποστηρίζει η ΕΤΕπ, ως το τέλος του χρόνου με βάση τις δεσμεύσεις των τραπεζών θα έχουν εκταμιευθεί τα 635 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 800 εκατ. θα εκταμιευθούν το 2014.

Σε ό,τι αφορά τους αυτοκινητόδρομους, ο κ. Hoyer επισήμανε πως πέρυσι η λύση φαινόταν πολύ μακριά, φέτος όμως οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ξεκινήσει ή θα αρχίσουν σύντομα, γεγονός που είναι μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι χωρίς τη συμβολή της ευρωπαϊκής τράπεζας δεν θα ήταν δυνατή η επανεκκίνηση των έργων στους αυτοκινητόδρομους, ενώ σημείωσε επίσης ότι η ΕΤΕπ επενδύει στην Ελλάδα και εμπιστεύεται την πολιτική της κυβέρνησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v