Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Να τρέξετε σε τέσσερις τομείς

Επειγόντως δράση σε προαπαιτούμενα, δημοσιονομικό κενό, μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις ζητά από την Αθήνα ο επικεφαλής του eurogroup. Μόνο συγχαρητήρια είχαν οι Ευρωπαίοι για Ιρλανδία και Ισπανία που βγαίνουν από τα προγράμματα, αλλά και για Κύπρο.

Ντάισελμπλουμ: Να τρέξετε σε τέσσερις τομείς

Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να σημειώσουν πρόοδο σε τέσσερις τομείς για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα και να εκταμιευτεί η επόμενη δόση, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα, τόνισε, είναι επιτακτική ανάγκη να σημειώσει πρόοδο:

- Στα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση που είχαν προσδιοριστεί από την προηγούμενη αξιολόγηση.

- Στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού του 2014 και του 2015

- Στις δομικές μεταρρυθμίσεις.

- Στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.  

Για την Ελλάδα το ESM είναι έτοιμο να προχωρήσει στη χορήγηση του 1 δισ. ευρώ που υπολείπεται, σημείωσε ο επικεφαλής του Ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά αυτό προϋποθέτει την κάλυψη των προαπαιτούμενων.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, απαντώντας σε ερώτηση, παραδέχθηκε ότι η αξιολόγηση κρατά ήδη αρκετό καιρό. Η ανάγκη του επείγοντος δεν πηγάζει από την ανάγκη να δοθούν άμεσα τα χρήματα, σημείωσε, αλλά είναι «πολιτικά επείγον» να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δήλωσε μάλιστα ότι έτσι όπως είναι τα δεδομένα είναι δύσκολο να μπορέσει το Eurogroup να καταλήξει σε αποφάσεις τον Δεκέμβριο

Ερωτηθείς για τους λόγους της καθυστέρησης στις συζητήσεις με την Αθήνα και αν αυτό αποδίδεται σε «κόπωση μεταρρυθμίσεων» ή σε πολιτικές δυσκολίες ο Γ. Ντάισελμπλουμ αρκέστηκε στο να πει ότι θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο αντί μισοάδειο, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να κρατά κανείς τον ρυθμό σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα.

Αναφορικά με το ΤΑΙΠΕΔ και τα σενάρια για αλλαγή έδρας, αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει το σχέδιο για τις τιτλοποιήσεις ακινήτων. Ο Κλ. Ρέγκλινγκ, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι το ESM δεν ζήτησε μεταφορά έδρας στο Λουξεμβούργο, ενώ ο Όλι Ρεν είπε ότι γύρω από το θέμα γίνονται συζητήσεις για να βελτιωθεί η εταιρική διακυβέρνηση.

Ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Προβλέπουμε ότι η ύφεση θα τελειώσει τους επόμενους μήνες». Σε σχέση με την τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα, ανέφερε ότι «πρέπει να υπάρξει ακόμη σημαντική πρόοδος για να ολοκληρωθεί», χαρακτηρίζοντας κρίσιμη μια συμφωνία «καλή τη πίστει» με τις ελληνικές αρχές  για το δημοσιονομικό κενό, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο νούμερο.

Τόνισε όμως ότι η Αθήνα έχει ακόμη να υιοθετήσει σημαντικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις όπως και αλλαγές στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι εξίσου σημαντικοί οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι μεταρρυθμίσεις, είπε ο επίτροπος, σημειώνοντας ότι στην αρχή του προγράμματος η χώρα είχε μείνει πίσω στο δεύτερο κομμάτι. 

Εύσημα σε Ιρλανδία, Ισπανία 

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε την έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα μνημόνια. «Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες. Πάντα έδειξαν ισχυρή δέσμευση στα προγράμματα. Αναγνωρίζουμε ότι οι πολίτες έχουν περάσει δύσκολες ώρες», σημείωσε. 

Όπως ανέφερε, το Eurogroup στηρίζει πλήρως το αίτημα της Ιρλανδίας για «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα. «Έχουμε εμπιστοσύνη στην ιρλανδική κυβέρνηση για τη διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων και την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων στο δημοσιονομικό μέτωπο», τόνισε. Όπως ανέφερε, η οικονομία της δείχνει σημάδια ανάκαμψης, η ανεργία υποχωρεί και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώνεται.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup για την Ιρλανδία σημειώνεται πως μετά από μια εντυπωσιακή αλλαγή πορείας, οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης καταδεικνύουν ότι έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών για τη χώρα. Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, η ανακοίνωση επισημαίνει πως η κατάσταση των ιρλανδικών τραπεζών έχει ενισχυθεί σημαντικά και η πρόσβασή τους στην αγορά έχει βελτιωθεί.

Παράλληλα, το Eurogroup τονίζει ότι το μαξιλάρι ρευστότητας των 20 δισ. ευρώ που έχει συγκεντρώσει το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών για το 2014 προσφέρει στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας απέναντι στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς κινδύνους.

Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλωσορίζουν τη δέσμευση των ιρλανδικών αρχών να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος, συγκεκριμένα για τη μείωση του ελλείμματος, την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα και την προώθηση διαρθρωτικών μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης.

Αντίστοιχα για την Ισπανία, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το Eurogroup στηρίζει πλήρως την απόφαση για έξοδο από το πρόγραμμα. Οι τράπεζες, τόνισε, είναι πλέον ισχυρές και οι ανισορροπίες μειώνονται. Οι ισπανικές αρχές αναμένεται να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, σημείωσε. 

Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν, τo Εurogroup καλωσορίζει την απόφαση της Ισπανίας να μη ζητήσει περαιτέρω στήριξη από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ μετά το τέλος της υφιστάμενης βοήθειας το 2014.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σημειώνουν ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ισπανία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένο στην αντιμετώπιση των αδυναμιών του τραπεζικού τομέα. Η συνολική κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος έχει βελτιωθεί σημαντικά, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης των ισπανικών τραπεζών στις αγορές, επισημαίνουν.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά και το ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο του ισπανικού χρηματοπιστωτικού τομέα, κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη αντοχή σε ισχυρά σοκ.

Το Eurogroup εκτιμά πως έχει σημειωθεί πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και στη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Τα επιτεύγματα αυτά έχουν αρχίσει να αντανακλώνται και στα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι η ισπανική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη και ότι έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Σημειώνεται ότι και στις δύο χώρες που βγαίνουν από τα προγράμματα θα υπάρχουν επισκέψεις στελεχών της Ε.Ε. δύο φορές τον χρόνο, στο πλαίσιο των νέων κανονισμών εποπτείας. 

Σχετικά με την Κύπρο, σημείωσε ότι το Eurogroup είδε τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και αυτό είναι σε τροχιά, ενώ υπάρχει και σημαντική πρόοδος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

"Χρειαζόμαστε πρόοδο από την Αθήνα για να πάρουμε αποφάσεις" 

Οι προθέσεις του επικεφαλής του Eurogroup είχαν φανεί πριν αρχίσει η συνεδρίαση, οπότε είχε δηλώσει ότι "είναι κρίσιμο να επιταχύνει λίγο η Ελλάδα τις προσπάθειές της για να μπορέσουμε κι εμείς να καταλήξουμε σε συμφωνία", συμπληρώνοντας ότι "χρειαζόμαστε κάποια πρόοδο προτού λάβουμε νέες αποφάσεις".

Αντίθετα ο Γάλλος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε λεκτικό επίπεδο, προσέφεραν κάποια τουλάχιστον στήριξη. Ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει ήδη πολλές θυσίες και υπάρχει πρόοδος, αλλά η Ελλάδα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως ανέφερε, σε γενικές γραμμές η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο και αξίζει σεβασμό. Θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες όμως, σημείωσε, προσθέτοντας ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση για την Αθήνα.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε, από την πλευρά του, ο Γιάννης Στουρνάρας. "Περιμένω μια καλή και εποικοδομητική συζήτηση. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα. Έτσι, ανυπομονώ για τη διαπραγμάτευση".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v