Παραθεριστική κατοικία: «Φτωχός συγγενής» η Ελλάδα

Τα κίνητρα που προσφέρουν η Πορτογαλία και η Ισπανία στην προσέλκυση ξένων επενδυτών. Ο φόβος της γραφειοκρατίας και η απόσταση στα μειονεκτήματα της χώρας μας. Οι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ.

Παραθεριστική κατοικία: «Φτωχός συγγενής» η Ελλάδα

Ενώ περίπου 50.000 εξοχικές κατοικίες βρίσκονται σήμερα στο σφυρί, η Ελλάδα φαντάζει ως η σίγουρη λύση για πολλούς επενδυτές από την Ευρώπη και την Ασία που αναζητούν «ήλιο, θάλασσα και άδεια παραμονής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τόσο το περιορισμένο ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στα ακίνητα που προορίζονται για κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών, όσο και οι χαμηλοί τόνοι (μετά τους αρχικούς πανηγυρισμούς) του υπουργείου Ανάπτυξης, που προώθησε προ μηνών ρύθμιση για παροχή πενταετούς άδειας παραμονής σε όσους επενδύουν άνω των 250.000 ευρώ σε ακίνητα, δείχνουν πως οι επενδυτές πάνε κάπου αλλού.

Μην ψάχνετε πολύ μακριά: Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως οι Κινέζοι που περιμένουμε στην Ελλάδα επενδύουν μαζικά στην Πορτογαλία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, σχεδόν το 80% των περίπου 400 αδειών παραμονής που θα δώσει μέχρι το τέλος του έτους αφορά Κινέζους. Περίπου 15 άδειες παραμονής έχουν ήδη δοθεί σε Ρώσους (που τελικά δεν επενδύουν στη Χαλκιδική...) και άλλες 8 σε Βραζιλιάνους. Σημειώστε πως η Πορτογαλία προσελκύει επενδυτές μολονότι το όριο που έχει θέσει ως επένδυση για παροχή βίζας είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο της Ελλάδας.

Στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, η Χρυσή Βίζα δίνεται σε όσους επενδύσουν σε ακίνητα τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Στην Ελλάδα το όριο είναι 250.000 ευρώ και στην Κύπρο (που επίσης είχε προσελκύσει εκατοντάδες Κινέζους πριν ξεκινήσει η οικονομική κρίση) είναι 300.000 ευρώ. Αντίστοιχα προγράμματα έχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιρλανδία (πρέπει κάποιος να επενδύσει τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε έργα σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση κ.λπ. για να λάβει άδεια παραμονής), η Αυστρία, η Βουλγαρία κ.ά., ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού της Μάλτας Joseph Muscat σύμφωνα με την οποία η χώρα του θα παρέχει υπηκοότητα (όχι απλώς άδεια παραμονής) σε ξένους πολίτες χωρίς να επενδύσουν ούτε ευρώ! Θα πληρώνουν, όμως, στο κρατικό ταμείο περί τα 650.000 ευρώ έκαστος.

Μάλιστα ο J. Muscat εκτίμησε πως περίπου 200 - 300 πλούσιοι θα γίνονται υπήκοοι Μάλτας και πως με τα 45 διαβατήρια που θα προσφέρει τον πρώτο χρόνο η Μάλτα θα έχει έσοδα 30 εκατ. ευρώ. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση της Μάλτας πως στην ουσία εξυπηρετεί τους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι θα αποκτήσουν διαβατήριο της ευρωζώνης χωρίς να επενδύσουν ούτε ρούβλι.

Τα προγράμματα αδειών παραμονής στοχεύουν σε πλούσιους από την Κίνα, τη Ρωσία κ.α. που είτε θέλουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε κάποιο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, είτε δυσκολεύονται να αποκτήσουν βίζα μέσω της παραδοσιακής οδού. Προτιμούν, λοιπόν, να αγοράσουν ένα σπίτι στην Κύπρο, στην Πορτογαλία ή στην Ελλάδα και για πέντε χρόνια να είναι ήσυχοι. Το πρόβλημα με την ελληνική περίπτωση, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, είναι πως υπάρχει ο φόβος της γραφειοκρατίας. «Πόσο γρήγορα θα ανανεωθεί η άδεια παραμονής μετά τη λήξη της πενταετίας σε μια χώρα όπου βασιλεύουν ακόμα τα κυκλώματα στις σχετικές υπηρεσίες των δήμων;» επισημαίνουν. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν την πρόσφατη έρευνα στη σχετική υπηρεσία του δήμου Αθηναίων.

Εκτός από τον φόβο της γραφειοκρατίας, οι ξένοι που θέλουν να επενδύσουν στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας της ευρωζώνης εξετάζουν και ορισμένους άλλους παράγοντες στους οποίους η χώρα μας υστερεί. Μπορεί να υπάρχουν 50.000 απούλητα εξοχικά, αλλά δεν υπάρχουν οργανωμένα παραθεριστικά συγκροτήματα στα οποία ο επενδυτής θα απολαμβάνει τις υπηρεσίες που αναζητεί. Επιπλέον, «η Ελλάδα βρίσκεται σχετικά μακριά από τις πόλεις όπου είτε σπουδάζουν τα παιδιά των πλούσιων Κινέζων ή Ρώσων (π.χ. Λονδίνο), είτε έχουν τοποθετήσει τα λεφτά τους (π.χ. Λωζάνη)» λένε στελέχη της αγοράς. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν πως οι Ισπανοί και οι Γάλλοι επωφελήθηκαν τα χρόνια της ευφορίας γιατί προσέφεραν στους Βρετανούς τη δυνατότητα να βρίσκονται μέσα σε δύο ώρες στα εξοχικά τους. Πήγαιναν την Παρασκευή το βράδυ και επέστρεφαν το πρωί της Δευτέρας.

Επιμένουν στο ΤΑΙΠΕΔ

Παρά το περιορισμένο ενδιαφέρον, στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων επιμένουν να προκηρύσσουν διαγωνισμούς για ακίνητα που προορίζονται για παραθεριστικές κατοικίες. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το γεγονός πως για το ακίνητο στον Άγ. Ιωάννη Σιθωνίας κατατέθηκε μόνο μία προσφορά (από τους Γιάννη και Γιώργο Μεντεκίδη, γνωστούς εργολάβους της Θεσσαλονίκης). Το προσφερόμενο τίμημα ήταν χαμηλό, με αποτέλεσμα το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσει την περασμένη Πέμπτη από τους επιχειρηματίες να υποβάλουν νέα, βελτιωμένη, οικονομική προσφορά.

Προ ημερών, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πως προωθεί τρεις νέους διαγωνισμούς μέσω των οποίων σχεδιάζεται η κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών, συνολικής επιφάνειας περί τα 200.000 τ.μ. Αν προστεθούν και τα ακίνητα σε Άγ. Ιωάννη και Παλιούρι Χαλκιδικής (στον διαγωνισμό επικράτησε ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης), τότε μέσα από πέντε διαγωνισμούς προωθείται η κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών και τουριστικών υποδομών επιφάνειας περί τα 300.000 τ.μ.

Οι τρεις νέοι διαγωνισμοί αφορούν την αξιοποίηση των ακινήτων στις περιοχές της Αγίας Τριάδας του Δήμου Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, της Ασπροβάλτας του Δήμου Βόλβης του Νομού Θεσσαλονίκης και της Ν. Ηρακλείτσας του Νομού Καβάλας.

Η παραθαλάσσια έκταση της Αγίας Τριάδας είναι επιφάνειας 122 στρεμμάτων, απέχει 24 χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης και 7 χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο Μακεδονία. Ένα σενάριο αξιοποίησης περιλαμβάνει μέχρι και 30.000 τ.μ. δομήσιμης επιφάνειας για παραθεριστικές κατοικίες και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις. Το ακίνητο στην Ασπροβάλτα απέχει 80 χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης και έχει άμεση πρόσβαση στην Εγνατία Οδό.

Η έκτασή του είναι περίπου 296 στρέμματα και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις κάμπινγκ, επιφάνειας περίπου 5.160 τ.μ. Το ακίνητο στη Νέα Ηρακλείτσα έχει έκταση περίπου 150 στρεμμάτων με ακτογραμμή περίπου 600 μέτρων. Οι όροι δόμησης για το ακίνητο είναι κάλυψη στο 40%, συντελεστής δόμησης στο 0,3 και δομούμενη επιφάνεια περίπου 45.000 τ.μ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v