Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εχουμε παρά πολύ δρόμο ακόμη»

Συνεχείς θα είναι οι επαφές με τους δανειστές μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού. «Έχουμε πολύ δρόμο», υποστηρίζει στέλεχος του υπ. Εργασίας. Δείγματα γραφής με σκληρές παρεμβάσεις ζητά η τρόικα. Ολοκληρώθηκε και το απογευματινό ραντεβού με Στουρνάρα.

«Εχουμε παρά πολύ δρόμο ακόμη»

Αλλεπάλληλα θα είναι, όπως όλα δείχνουν, τα ραντεβού με την τρόικα μέχρι και την Πέμπτη, οπότε θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός. Αυτό το συμπέρασμα βγήκε από τις σημερινές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με τους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς και δεν άργησε να επιβεβαιωθεί καθώς οι επικεφαλής της τρόικας πέρασαν την είσοδο του ΥΠΟΙΚ δυο φορές, το πρωί και το απόγευμα.

«Έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη», δήλωσε πηγή του υπουργείου Εργασίας μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το πακέτο Βρούτση στην περιοχή των 700 εκατ. ευρώ θεωρείται προσεγγίσιμο, ενώ επανέλαβε ότι οι μισθοί και οι συντάξεις δεν θίγονται.

Η πρωινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε στις 09:00 και από τις 10:20 μετείχε και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, καθώς και ο υφυπουργός του Β. Κεγκέρογλου. Οι επικεφαλής της τρόικας αποχώρησαν λίγο μετά τις 14:00. Αμέσως μετά ακολούθησε (στις 15:30) συνάντηση με τον Κωστή Χατζηδάκη με την ατζέντα να περιλαμβάνει τους πλειστηριασμούς και τις εμπορικές μισθώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την αποχώρηση των επικεφαλής των δανειστών ο κ. Βρούτσης έμεινε στο γραφείο του υπουργείου Οικονομικών για περίπου μία ώρα.

Η απογευματινή συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19.00.

Όπως μετέδωσε από το πρωί το Euro2day.gr, η τρόικα φέρεται να ζητά 2-3 γερά μέτρα, που θα αποδώσουν σίγουρα, και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική στις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση παρεμβάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο αλλεπάλληλων συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβαν τις γνωστές «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης για μισθούς, συντάξεις και τους φτωχούς τραπεζικούς οφειλέτες, το πρώτο κρίσιμο ζητούμενο είναι αν η τρόικα θα αποδεχτεί -κάτι δύσκολο- τις κυβερνητικές προτάσεις κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 1,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, βασικά συνθετικά του πακέτου του 1,3 δισ. ευρώ αποτελούν:

· 600 εκατ. ευρώ από παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας (943 εκατ. ευρώ ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις, οι οποίες δεν περνούσαν με τίποτα τις εξετάσεις της τρόικας),

· 300 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν αυτόματα εξαιτίας της μεγέθυνσης της οικονομίας (το πέρασμα από ύφεση 4% σε ανάπτυξη 0,6%),

· 200 εκατ. ευρώ θα «κουρευτεί» το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - το οποίο θεωρητικά θα κάλυπτε την «τρύπα» από το λίφτινγκ στον φόρο ακινήτων.

· Τα υπόλοιπα, πάντα σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα προέλθουν από παρεμβάσεις καθολικής εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, μείωση δαπανών των ΔΕΚΟ, παρεμβάσεις στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας (συγχωνεύσεις φορέων)...

Η πρόσφατη εμπειρία των διαπραγματεύσεων έχει δείξει ότι μέτρα τέτοιου τύπου «δύσκολα περνάνε» και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο επανάληψης της ιστορίας οι συζητήσεις θα κρατήσουν πολύ.

Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα χθες το βράδυ. Εξερχόμενος από την πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υποστήριξε πως «προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. Είναι δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά πιστεύω ότι τελικά θα βρούμε λύση έγκαιρα». Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «είναι πολύ νωρίς ακόμα για οριστική συμφωνία».

Ενδεικτικό είναι άλλωστε πως το νέο ορόσημο που τίθεται από την ελληνική πλευρά αφορά το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, με την προσδοκία πως κάποια από τα ανοιχτά μέτωπα θα έχουν κλείσει έως τότε.

Το θέμα του δημοσιονομικού κενού πάντως θεωρείται δύσκολο να έχει κλείσει έως την Πέμπτη, οπότε θα κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014, ενώ οι εκκρεμότητες μάλλον θα είναι πολλές και την Παρασκευή, όπου έχει οριστεί το ραντεβού του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ.

Τα αγκάθια άλλωστε δεν περιορίζονται στα παραπάνω. Ανοικτό είναι το ζήτημα των πλειστηριασμών αλλά και τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, από τα οποία ξεχωρίζει αυτό που αφορά τις αμυντικές βιομηχανίες.
Αναφορικά με το πρώτο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Χατζηδάκης, έδωσαν το πλαίσιο των ελληνικών θέσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα γίνει πράξη και θα νομοθετηθεί σαφέστατα» αυτό που έχει πει η κυβέρνηση, ότι θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία του φτωχού και του μεσαίου νοικοκυριού. Ωστόσο, η τρόικα κινείται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος πιέζοντας για άρση των περιορισμών για όλα τα δάνεια.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να βγάλει από το τραπέζι ένα ακόμα αγκάθι, αυτό των αλλαγών στο όριο των ομαδικών απολύσεων, για το οποίο δεν εμφανίζεται έτοιμη να νομοθετήσει.

Εν κατακλείδι, τη γραμμή που θα επιχειρήσει να περάσει η ελληνική πλευρά συνόψισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος: όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα με περικοπή μισθών και συντάξεων, ρύθμιση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων αποδεκτή από τις Κ.Ο. των δύο κομμάτων -προστασία πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού-, όχι ομαδικές απολύσεις...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v