Στα 400 εκατ. η «τρύπα» από το φόρο ακινήτων

Μικρότερη εισπραξιμότητα βλέπει η τρόικα και ζητά να καλυφθεί. Ενσταση για το «τσεκούρι» στο ΠΔΕ. Συνεχή ραντεβού μέχρι την Πέμπτη με στόχο μεγαλύτερη προσέγγιση. Ελπίζει σε συμφωνία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου το υπ. Οικονομικών.

Στα 400 εκατ. η «τρύπα» από το φόρο ακινήτων

Στα 400 εκατ. ευρώ ανεβάζει η τρόικα την απώλεια εσόδων από το λίφτινγκ στον ενιαίο φόρο ακινήτων, εκφράζοντας μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ενστάσεις για την κάλυψη της νέας «τρύπας» στο σύνολό της από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θεωρεί ότι η εισπραξιμότητα του νέου φόρου δεν θα είναι 82%, όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών αλλά χαμηλότερη και ως εκ τούτου ζητεί συμπληρωματικά μέτρα κάλυψης του πρόσθετου κενού.

Το νέο πρόβλημα επιβεβαίωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών με τη χαρακτηριστική φράση «υπάρχει φασούλι». «Πάμε για συμφωνία σε όλα έως τις 9 Δεκεμβρίου, είναι δύσκολο αλλά θα το παλέψουμε» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σε κάθε περίπτωση αλλεπάλληλα θα είναι, όπως όλα δείχνουν, τα ραντεβού με την τρόικα μέχρι και την Πέμπτη, οπότε θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός. Αυτό το συμπέρασμα βγήκε από τις σημερινές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με τους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.

«Έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη», δήλωσε πηγή του υπουργείου Εργασίας μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το πακέτο Βρούτση στην περιοχή των 700 εκατ. ευρώ θεωρείται προσεγγίσιμο, ενώ επανέλαβε ότι οι μισθοί και οι συντάξεις δεν θίγονται.

Η πρωινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε στις 09:00 και από τις 10:20 μετείχε και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, καθώς και ο υφυπουργός του Β. Κεγκέρογλου. Οι επικεφαλής της τρόικας αποχώρησαν λίγο μετά τις 14:00. Αμέσως μετά ακολούθησε (στις 15:30) συνάντηση με τον Κωστή Χατζηδάκη με την ατζέντα να περιλαμβάνει τους πλειστηριασμούς και τις εμπορικές μισθώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την αποχώρηση των επικεφαλής των δανειστών ο κ. Βρούτσης έμεινε στο γραφείο του υπουργείου Οικονομικών για περίπου μία ώρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v