Μας ζητούν... τρελά πράγματα

Σε κλίμα δυσπιστίας, οργής και συγκαλυμμένου πανικού ξανάρχισαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, γράφει η Guardian. Κυβερνητικός αξιωματούχος υποστηρίζει ότι αν εφαρμόσουμε μισό μέτρο θα γίνει... επανάσταση.

Μας ζητούν... τρελά πράγματα
Μια αίσθηση déjà vu αιωρείται πάνω από την Ελλάδα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις της με τους διεθνείς πιστωτές, εν μέσω αυξανόμενης οργής για τα μέτρα λιτότητας, γράφει η Guardian σε άρθρο της.

Όπως αναφέρει, «σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την έκρηξη της κρίσης χρέους της Αθήνας -η οποία ανάγκασε τους μανδαρίνους της Ε.Ε. να ξαναγράψουν το βιβλίο των δημοσιονομικών κανόνων-, η δυσπιστία, ο θυμός και ο συγκαλυμμένος πανικός έχουν επιστρέψει, δημιουργώντας εντάσεις στις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της στην Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ».

«Μας πιέζουν να υιοθετήσουμε πολιτικές που είναι τρελές», εκμυστηρεύτηκε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ξανάρχιζε εντατικές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για τη μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό. «Εάν εξαναγκαστούμε να εφαρμόσουμε έστω και μισό μέτρο περισσότερο θα γίνει επανάσταση σ' αυτήν τη χώρα. Τυφλοί είναι;».

Στις Βρυξέλλες, άλλος εκπρόσωπος δήλωσε πως «είναι άσχημα (τα πράγματα). Είναι λες και βρισκόμαστε πάλι στο 2010».

Η βρετανική εφημερίδα κάνει μια σύντομη αναφορά στα μέτρα που καλείται να λάβει τώρα η κυβέρνηση και στις απαιτήσεις της τρόικας, ενώ υπενθυμίζει ότι μετά βίας κατάφερε να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή προ δέκα ημερών.

Οι οικονομολόγοι, σημειώνει η Guardian, ακόμα και εκείνοι που έχουν επικρίνει την κυβέρνηση ότι δεν κινείται με αρκετή ταχύτητα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, λένε ότι οι περαιτέρω περικοπές κινδυνεύουν να καταστρέψουν τη δημοσιονομική πρόοδο που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα η χώρα.

«Η οικονομία δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί εάν συνεχίσουν να μας πιέζουν να κάνουμε όλο και περισσότερες περικοπές», δήλωσε ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης. «Κατά την εκτίμησή μου, η οικονομία ετοιμάζεται να σταθεροποιηθεί και θα μπορούσε εύκολα αυτό να μη συμβεί εάν συνεχίσουν να επιμένουν για περισσότερα μέτρα», συμπλήρωσε. «Για να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα οι δανειστές να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και να εγγυηθούν τη σταθερότητα και τη συνεπαγόμενη ανάπτυξη, πιστεύω ακράδαντα ότι χρειαζόμαστε ένα ακόμα δάνειο περίπου 12 δισ. ευρώ», δήλωσε ο ίδιος.

Άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος, στην προσπάθειά του να τονίσει τους εντεινόμενους φόβους για πολιτική αστάθεια, δήλωσε ότι «αυτό που η τρόικα δεν φαίνεται να πιστεύει, ή να καταλαβαίνει, είναι ότι η κυβέρνηση θα πέσει εάν πιεστεί πολύ». «Στο σημείο αυτό, αφού έχουμε πετύχει ήδη τόσα πολλά, αξίζουμε λίγο περισσότερο σεβασμό».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v