«Χαραμάδα» διαπραγμάτευσης ψάχνει ο Σαμαράς

Κρίσιμο ραντεβού Σαμαρά - Μέρκελ στη σκιά των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Τι μπαίνει στο τραπέζι. Πώς διαμορφώνεται η στρατηγική της Αθήνας. Η «επίθεση φιλίας» από την καγκελάριο και η στάση της γερμανικής πλευράς.

«Χαραμάδα» διαπραγμάτευσης ψάχνει ο Σαμαράς

Τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών που θα δώσουν διέξοδο στις «κολλημένες» συζητήσεις με την τρόικα διερευνά ο Αντώνης Σαμαράς στη σημερινή συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός μετέβη στο Βερολίνο έχοντας δύο όπλα στη φαρέτρα:

· Το ένα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες ο πήχης για το 2013 ανέβηκε στα 812 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιος της αρχικής εκτίμησης. Το «χαρτί» ότι η Ελλάδα καλύπτει τις ανάγκες της με ίδια μέσα μπαίνει για πρώτη φορά στο τραπέζι.

· Το άλλο αφορά την πολιτική κατάσταση και τις αντοχές της κοινωνίας που περνά τον 6ο χρόνο ύφεσης. Η κυβέρνηση έχοντας πλέον ισχνή πλειοψηφία δεν αντέχει άλλα μέτρα λιτότητας ή σκληρές παρεμβάσεις σε ευαίσθητα μέτωπα, όπως οι πλειστηριασμοί. Εναλλακτική στο πολιτικό σκηνικό δεν φαίνεται στον ορίζοντα και οι εκλογές μπορεί να έχουν απρόβλεπτα αποτελέσματα...

Η γραμμή της κυβέρνησης παραμένει αναλλοίωτη τους τελευταίους μήνες. «Ναι στα διαρθρωτικά, που τα θέλουμε και τα χρειαζόμαστε, όχι άλλα μέτρα λιτότητας, δεν τα αντέχει και δεν τα χρειάζεται η οικονομία».

Παράλληλα, η Αθήνα, όπως και στο παρελθόν έχει δηλώσει ο Αντώνης Σαμαράς, έχει δύο βασικά αιτήματα από τους εταίρους: (α) να σταματήσουν οι δηλώσεις αμφισβήτησης που απειλούν το «ήρεμο» κλίμα στις αγορές και βάζουν τρικλοποδιά στις προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων. (β) Να αποτραπεί μια «δημόσια διαμάχη» μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού αναφορικά με το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό, προβλήματα που έχουν δεσμευτεί να λύσουν οι εταίροι από τη στιγμή που η χώρα πετυχαίνει το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει πράξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα η δέσμευση των εταίρων για ρύθμιση του ζητήματος του χρέους, θέμα που οι τελευταίοι έχουν παραπέμψει για μετά τις ευρωεκλογές.

Από την πλευρά του Βερολίνου, το μήνυμα φιλίας και κατανόησης στάλθηκε ήδη και μάλιστα διά στόματος της ίδιας της καγκελαρίου, με την οποία πληροφορίες θέλουν ο Α. Σαμαράς να βρίσκεται σε ανοιχτή επαφή. «Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει αλλαγές τα τελευταία χρόνια που είναι απολύτως αξιοσημείωτες. Ποιος θα περίμενε ότι η χώρα θα κατέγραφε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος;», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Άγκελα Μέρκελ αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης και έχει κάθε λόγο να προβάλλει τις επιτυχίες στην ευρωπαϊκή της στρατηγική (έξοδος Ιρλανδίας και Ισπανίας από τα προγράμματα διάσωσης, πρόοδος στην Ελλάδα).

Πολιτικοί παρατηρητές στο Βερολίνο υποστηρίζουν ότι η καγκελάριος δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε διαπραγμάτευση με τον πρωθυπουργό για τις επιμέρους πτυχές του προγράμματος. Η τρόικα θα αξιολογήσει και θα κάνει την έκθεσή της, είπε πρόσφατα, γραμμή που δεν φαίνεται να αλλάζει. Άλλωστε, και τα περιθώρια κινήσεων του Βερολίνου μέχρι τη συγκρότηση κυβέρνησης είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένα, γεγονός που έχει παίξει τον ρόλο του στο ότι κανείς δεν δείχνει να βιάζεται να κλείσει η συζήτηση με τους επικεφαλής των δανειστών για το ελληνικό πρόγραμμα.

Την έλλειψη... βιασύνης επισήμανε άλλωστε χθες και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζ. Ράις. Σημείωσε ότι θα απαιτηθεί χρόνος στις συζητήσεις, αλλά αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα, στον βαθμό που οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τους επόμενους μήνες είναι καλυμμένες.

Σε δύο γραμμές

Ανεξάρτητα των δημοσίων δηλώσεων, πάντως, όλοι -και μεταξύ αυτών οι εκπρόσωποι της γηραιάς ηπείρου στην τρόικα- παρακολουθούν στενά τη γραμμή που δίνουν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες.

Οι τελευταίες διά στόματος του Όλι Ρεν  έθεσαν την πολιτική παράμετρο. «Στην έκθεση που θα καταρτιστεί θα ληφθεί υπόψη το πολιτικό και το κοινωνικό πλαίσιο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος αντιλαμβανόμενος την πολιτική κόπωση.

Οι Γερμανοί, από την πλευρά τους, αν και αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που γίνονται, εξακολουθούν να έχουν ενστάσεις για την πορεία του προγράμματος στην Ελλάδα. Ασπάζονται την άποψη της τρόικας ότι έχουν γίνει λίγα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, αλλά και στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια για αποφασιστικές κινήσεις σε αυτά τα θέματα, τα οποία δεν αξιοποιούνται.

Τη σκληρή γραμμή σε αυτήν τη φάση φαίνεται πως αντιπροσωπεύουν οι «γραφειοκράτες». Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σ. Ο'Κόνορ τη στιγμή που ο προϊστάμενός του διατύπωνε τις παραπάνω απόψεις ξεκαθάριζε ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός δεν έχει την «ευλογία» της Κομισιόν και αν χρειαστεί θα συμπληρωθεί με μέτρα.

Στο ίδιο πλαίσιο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε χθες τους Έλληνες ότι απαιτούνται νέες θυσίες, ενώ σημείωσε ότι η υπομονή ορισμένων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης εξαντλείται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v