Goldman:Σήμερα θα λέγαμε όχι στην Ελλάδα για το swap

Υπήρξαν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη που μας ζήτησαν αντίστοιχο swap παραγώγων, αλλά είπαμε όχι, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Goldman Sachs, Michael Sherwood.

Goldman:Σήμερα θα λέγαμε όχι στην Ελλάδα για το swap

Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που κάνουμε τέτοια συναλλαγή με swap παραγώγων, δηλώνει αξιωματούχος της Goldman Sachs αναφερόμενος στην πολύκροτη συναλλαγή που έγινε το 2001, με την οποία η Ελλάδα κατάφερε να ανταποκριθεί στα κριτήρια της ΟΝΕ.

«Είναι σίγουρο ότι δεν θα κάναμε τέτοια συναλλαγή σήμερα», είπε ο αντιπρόεδρος της Goldman Sachs, Michael Sherwood, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, και συμπλήρωσε: «Υπήρξαν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη που μας παρουσίασαν τέτοιου είδους συναλλαγές, τις οποίες απορρίψαμε επειδή αισθανθήκαμε ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη διαφάνεια».

«Η Goldman Sachs πούλησε το 2001 παράγωγα στην Ελλάδα με τα οποία κρύφτηκε ένα συγκεκριμένο δάνειο, ώστε η χώρα να πετύχει τους στόχους της Ε.Ε.», σχολιάζει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Η συμφωνία στοίχισε στη συνέχεια στην Ελλάδα δισεκατομμύρια ευρώ και η συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημοσιονομικών της προκάλεσε τα πακέτα στήριξης από την Ε.Ε. στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης».

Ο κ. Σπύρος Παπανικολάου, ο οποίος ανέλαβε τον ΟΔΔΗΧ το 2005, δήλωσε πέρσι στο Bloomberg ότι το 2001, την ημέρα όπου έκλεισε η συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση χρωστούσε στην τράπεζα περίπου 600 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα 2,8 δισ. ευρώ που είχε δανειστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v