Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίχαλος: Τα εμπόδια της κυβερνητικής πολιτικής

Εμπόδια στην κυβερνητική πολιτική αλλά και αδιέξοδα στην πρόταση της αντιπολίτευσης βλέπει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, σχολιάζοντας την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή.

Μίχαλος: Τα εμπόδια της κυβερνητικής πολιτικής

Ο δρόμος της κυβέρνησης αν και γεμάτος εμπόδια, καθώς στηρίζεται κυρίως στις περικοπές δαπανών και στην υπερφορολόγηση, ενδεχομένως να οδηγήσει σε απαγκίστρωση από το μνημόνιο, σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου του προϋπολογισμού.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, ο δρόμος που προτείνει η αντιπολίτευση είναι αδιέξοδος και σίγουρα θα οδηγήσει στην μέγγενη του μνημονίου της δραχμής.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ σημείωσε επίσης ότι ευχή και ελπίδα όλων μας είναι κυβέρνηση και αντιπολίτευση να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να κάνουν αυτό που επιβάλλει η ιστορική στιγμή. Να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων και να κάνουν ότι πρέπει για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη και στις αγορές.

Η δήλωση του κ. Μίχαλου:

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η κυβέρνηση επιχειρεί με την κατάθεση του προϋπολογισμού, χωρίς την έγκριση των δανειστών της, να επιστρέψει τη χώρα στην ανάπτυξη μετά από έξι χρόνια ύφεσης και τέσσερα χρόνια σκληρών μέτρων λιτότητας. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει την ίδια ώρα να απειλεί τους δανειστές ότι δεν πρόκειται να πάρουν τα λεφτά τους πίσω εφόσον θα καταργήσει όλους τους εφαρμοστικούς νόμους του Μνημονίου. Δυστυχώς για όλους εμάς ο δρόμος της κυβέρνησης είναι γεμάτος εμπόδια και ο δρόμος της αντιπολίτευσης γεμάτος αδιέξοδα.

Ο δρόμος της κυβέρνησης είναι γεμάτος εμπόδια γιατί:

Πρώτον, κανείς δεν ξέρει πώς και με τι μέτρα θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Μέτρα που θα οδηγήσουν την οικονομία εκ νέου σε ύφεση; Ή διαθρωτικά μέτρα που απαιτούν μεν ρήξεις με κατεστημένα συμφέροντα, αλλά θα απελευθερώσουν τη χώρα και θα την οδηγήσουν σε μια νέα εποχή ανάπτυξης;

Δεύτερον, η δημοσιονομική βελτίωση στον τομέα των εσόδων που αναμένει η κυβέρνηση στηρίζεται στην υπερφορολόγηση των ακινήτων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, δηλαδή σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα και πάλι στην ανάπτυξη. Η μεσαία τάξη, οι ειλικρινείς φορολογούμενοι και η μικρομεσαία επιχείρηση είναι τα θύματα αυτής της πολιτικής. Την ίδια ώρα, όμως, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αδυνατεί να διευρύνει τη φορολογική βάση και να προωθήσει αποφασιστικά μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής (σύστημα ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εκροών - εισροών με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, τη σύνδεση ταμιακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, την παροχή κινήτρων για την ενθάρρυνση των συναλλαγών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες).

Τρίτον, η δημοσιονομική προσαρμογή στον τομέα δαπανών στηρίζεται στην περικοπή της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Υγείας. Τομείς στους οποίους, αν και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περιορισμού της σπατάλης και της ανοργανωσιάς, δεν αποφεύγονται οι τυφλές περικοπές, με θύματα συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη στήριξης του κράτους.

Τέταρτον, η επιστροφή στην ανάπτυξη απαιτεί περισσότερους και όχι λιγότερους πόρους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Λιγότερους και όχι περισσότερους φόρους για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους που μπορούν να δημιουργήσουν πλούτο και θέσεις εργασίας στη χώρα. Φθηνότερη και όχι ακριβότερη ενέργεια. Ταχύτερους και όχι αργούς ρυθμούς αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. Η κυβέρνηση σε αυτούς τους τομείς, από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα, παρουσιάζει σημάδια κόπωσης αντί να τρέχει με αποφασιστικούς και τολμηρούς ρυθμούς. Ο ποδηλάτης όταν δεν πατάει πετάλι κινδυνεύει να πέσει μόνος του.

Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος που ακολουθεί κυβέρνηση παρά τα λάθη και τις παραλείψεις ενδεχομένως να οδηγήσει στο τέλος του 2014 στην έξοδο στις αγορές και άρα στο πρώτο και αποφασιστικό βήμα για την απαγκίστρωση από την μέγγενη του Μνημονίου.

Ο δρόμος που δείχνει η αντιπολίτευση αντιθέτως είναι αδιέξοδος. Και σίγουρα θα οδηγήσει στην μέγγενη του Μνημονίου της Δραχμής. Ευχή και ελπίδα όλων μας είναι κυβέρνηση και αντιπολίτευση να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να κάνουν αυτό που επιβάλλει η ιστορική στιγμή. Να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων και να κάνουμε ότι πρέπει για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη και στις αγορές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v