Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Συνεχίστε στον ίδιο δρόμο

Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, λέει ο Σαμαράς. Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα, στηρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις τόνισε η Μέρκελ. Απρίλιο ο έλεγχος των στοιχείων. Προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις, δεν κόβουμε μισθούς-συντάξεις η θέση του πρωθυπουργού.

Μέρκελ: Συνεχίστε στον ίδιο δρόμο

Η Ελλάδα έχει σημειώσει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας ωστόσο ότι η χώρα πρέπει να λάβει ακόμη δύσκολες αποφάσεις. Το πιο σημαντικό, ανέφερε, είναι ότι υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και το ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει σε «βαθύ επίπεδο». 

Η Γερμανία προσπαθεί να βοηθήσει μαζί με την Κομισιόν μέσω της Task Force για τις βαθιές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και την υγεία, σημείωσε η καγκελάριος, αναφέροντας τη δημιουργία του επενδυτικού ταμείου. "Πιστεύω ότι όλα είναι σε πολύ καλό δρόμο", τόνισε.

"Η Ελλάδα διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή για την επόμενη δόση με την τρόικα. Πρέπει να τακτοποιηθούν ορισμένα πράγματα και ο κ. Σαμαράς μου είπε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει", υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς υπάρχουν πολλά θέματα στην ατζέντα όπως η ανεργία των νέων και η παράνομη μετανάστευση. "Υποστηρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις που καλείστε να λάβετε στην Ελλάδα και βλέπουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας", κατέληξε η καγκελάριος.

Σαμαράς: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την προσπάθεια  

Είχαμε πολύ καλή συνεργασία με τη Γερμανίδα καγκελάριο,, σημείωσε ο κ. Σαμαράς. Έχουμε πετύχει πολλά σε δημοσιονομικό επίπεδο. Θα ήθελα να υπενθυμίσω, υπογράμμισε, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που πετύχαμε φέτος ήταν στόχος του προγράμματος για τον επόμενο χρόνο.

Όσον αφορά τις συζητήσεις με την τρόικα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα. "Θα καλύψουμε την απόσταση σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις προσπάθειες", είπε.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν ζητά νέα βοήθεια πλέον των συμφωνημένων.  

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα αυτά γίνονται με τεράστιο κόστος και θυσίες του ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να συνεχίσουμε", υπογράμμισε. Τώρα όμως, συνέχισε, μπαίνουμε σε ανάκαμψη. Όλοι βλέπουν το φως στην άκρη του τούνελ. Αυτό θα ενισχύσει την προσπάθεια των Ελλήνων που βλέπουν διέξοδο μετά τα οδυνηρά χρόνια που προηγήθηκαν.

"Οι διεθνείς αγορές δείχνουν την εμπιστοσύνη τους. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα", τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Σημείωσε ότι έγινε συζήτηση για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ με τις 555 μεταρρυθμίσεις που προτείνονται για την ελληνική οικονομία ώστε να ανοίξουν οι αγορές.

Αναφορικά με την ελληνική προεδρία, ανέφερε ότι στόχος είναι να γίνει το καλύτερο.

Απαντώντας στο αν η χώρα μπορεί να πάρει τώρα μια ανάσα, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τη θέση ότι ως οικονομολόγος πιστεύει στην ανάπτυξη και ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. "Δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο για να βγούμε από τα μνημόνια όσο το δυνατόν γρηγορότερα".

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα 

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε "δεν θέλω να συζητήσω δημόσια για τις διαπραγματεύσεις". Αρκέστηκε να πει ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόοδος και ελπίζει σε συμφωνία σύντομα.

Δεν είμαστε στο Βερολίνο για να διαπραγματευτούμε με την τρόικα. Με την τρόικα διαπραγματευόμαστε με όπλο τα καλά αποτελέσματά μας, υπογράμμισε. "Δημόσια σχόλια από την τρόικα μας υπογραμμίζουν αυτήν τη διάσταση", τόνισε.

Η κ. Μέρκελ από την πλευρά της δήλωσε ότι "αν θέλουν οι Έλληνες να δουν καλύτερες μέρες, πρέπει να έχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα δεν είναι εύκολη, αλλά είναι εφικτή". 

Το δημοσιονομικό κενό  

Ερωτηθείς για το δημοσιονομικό κενό, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι αν η ερώτηση είναι το κατά πόσον θα χρειαστεί νέο μνημόνιο ή νέο δάνειο, η απάντηση είναι ότι δεν χρειάζονται άλλα κονδύλια. "Θα μείνουμε στις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί από το eurogroup".
 
Είμαστε ένα βήμα μπροστά από το πρόγραμμα πετυχαίνοντας το πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα. "Δεν ζητάμε τίποτε άλλο από αυτό που έχουμε συμφωνήσει μέχρι σήμερα".
 
Υπάρχουν θέματα με το δημοσιονομικό κενό. Αλλά μιλάμε για ποσά 1 - 1,5 ή 2 δισ. ευρώ, απάντησε η κ. Μέρκελ προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να αποφασίσουμε τώρα για το τι θα κάνουμε τον Ιούνιο. Ο ελληνικός προϋπολογισμός είναι υπό εξέταση.
 
Θα εξεταστούν τα στοιχεία που θα μας δώσει η Eurostat τον Απρίλιο και το eurogroup θα πάρει αποφάσεις, σημείωσε η καγκελάριος. Αυτήν τη στιγμή, πρόσθεσε, εστιάζουμε στην αποδέσμευση της επόμενης δόσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v